Meni

Друштво

Слободан Јовановић сахрањен у отаџбини

Први венац на његов гроб у Алеји заслужних грађана положио је председник Србије Борис Тадић.

У Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу, уз државне и војне почасти, сахрањен је Слободан Јовановић, некадашњи председник Владе Краљевине Југославије у избеглиштву, председник Српске краљевске академије наука, ректор Београдског универзитета, декан Правног факултета у Београду и чувени правник, историчар, књижевник и дипломата.

Јовановић је умро у Лондону 1958. године, где је и сахрањен, а, на иницијативу Правног факултета и САНУ, његови посмртни остаци су ексхумирани и, пре три дана, допремљени у Београд.

Парастосу, који су, у свечаној испраћајној капели, служили владике Иринеј Буловић и Атанасије Ракита уз саслужење петнаестак свештених лица, присуствовао је и председник Републике Србије Борис Тадић, министри Предраг Марковић и Срђан Срећковић, ректор Београдског универзитета Бранко Ковачевић и декан Правног факултета Мирко Васиљевић. Међу неколико стотина окупљених испред капеле, биласу значајна имена српске академске и интелектуалне сцене, као и бивши премијер Војислав Коштуница.

Председник Тадић положио први венац (Фото Бета)

Од капеле до места покопа, ковчег са посмртним остацима Слободана Јовановића превезен је на војном лафету, уз пратњу почасне јединице Војске Србије и репрезентативног оркестра Гарде.

На погребу није одржан посмртни говор, а после почасне паљбе, уз звуке посмртног марша, ковчег је положен у раку која се налази уз гробове Милорада Павића, Оље Ивањицки, Душана Каназира и Лазара Мојсова. Први венац је положио председник Србије Борис Тадић.

Јуче ујутру, на Правном факултета је одржана комеморативна седница посвећена делу СлободанаЈовановића, а у подне је, испред овог факултетског здања, отворен Плато Слободана Јовановића, уприсуству београдског градоначелника Драгана Ђиласа, председника САНУ Николе Хајдина и других јавних личности.

М. Четник

објављено: 10.12.2011.

Последњи коментари

Banaćanka Objektivna | 12/12/2011 07:42

Štampani mediji su nam , na žalost, na jako niskom nivou, više pažnje posvećuju nasilju, kriminalu, političarima i estradi.......

vladimir Novi Sad tabacki | 12/12/2011 11:27

Stara bolest pojedinih Srba,zele kako tako da preokrenu istoriju,trazeci i osudjujuci prethodni sistem,koji je bio i ostao NAJBOLJI za srpski narod.Sadasnja vlast,trazi slamku spesa,potsticanjem na nacionalnu mrznju sa nasim komsijama.Tadicu,tvoje reci,jos uvek se cuju o nacionalizmu i ne prijemu za kandidata,sta sada znaci ovaj presedan osudjenog Srbina pa rehabilitovanog od srpskog sudstva,koje je i jedan od uzrocnika gubitka kandidature.Dali je to znak sile.Zar pri promeni vlasti treba ponovo suditi svima.Ovo je ocigledan politicki pamflet i pridobijanje istomisljenika,anti titovske hijerarhije.Sa istorijom se nije igrati,vec je prihvatiti kakva je bila.Ja sam Ateista,no ti si se prikazao kao religiozan Pravoslavac.Zar te nije strah od svoga gospoda,da preuzimas njegovu ulogu,ili si samo pravoslavac kada se najavljuju izbori.Trebalo je gospodina Jovanovica ostaviti po njegovoj zelji,ne trgujuci njegovim posmrtnim ostacima.

ТВ гледалац | 12/12/2011 17:32

ТВ Студио Б заслужује похвалу што је у јутрашњем програму дао опширан интервју са деканом Правног факултета др Васиљевићем,о лику и делу Слободана Јовановића. Поред осталог, он је нагласио како је истина о Слободану Јовановићу деценијама потискивана и фалсификована. Због тога је јуче на Новом гробљу било само неколико стотина грађана,углавном интелектуалаца. Неоспорно да је Слободан Јовановић био један од највећих интелектуалаца Србије у њеној историји,али импозантна војна почаст при сахрани његових посмртних остатака и присуство председника Србије свакако је,пре свега (ако не и искључиво) због чињенице да је он био (вбише од 2 године) потпредседник,а затим председник краљевске југословенске владе у Лондону,од почетка Априлског рата до средине 1943. године, владе која је била савезник западних савезника у борби против нацистичко фашистичких Сила осовине. Због свега тога могао се очекивати веће присуство (бар)Београђана,који сњу у десетинама хиљада испратили А.Ранковића!!!

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније