Meni

Društvo

Strazbur utvrđuje istinu o ratnim dnevnicama

Predstavnici države Srbije i veterana pred Evropskim sudom za ljudska prava suočili argumente, sledi konačna presuda

Ratne dnevnice bile su povod za proteste veterana (Foto Tanjug)

Pomoćnik ministra pravde i državne uprave dr Slavoljub Carić, zastupnik Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava (ESLJP) u Strazburu, osporio je juče pravo na predstavku ratnih vojnih rezervista pred Velikim većem ovog suda, saopštilo je juče Ministarstvo pravde i državne uprave. Presuda Velikog veća, navodi se, biće doneta u roku od tri do četiri meseca i biće javno objavljena.

Carić tvrdi da su dnevnice isplaćene, ali da podnosioci predstavke – vojni rezervisti to nisu prijavili sudu i da su time zloupotrebili pravo na predstavku.

– Podnosioci predstavki priznali su, sa jedne strane, da su dnevnice isplaćivane, dok su, sa druge strane, bez ikakvih dokaza tvrdili da su njihovi potpisi falsifikovani, što smo mi kao predstavnici Srbijeosporili – rekao je Carić.

On je rekao da je prvostepena presuda ESLJP, kada je u pitanju slučaj „Vučković i drugi protiv Srbije”, bila samo delimično usvojena, a zatim poništena u februaru ove godine na osnovu žalbe Srbije. Jedan od argumenata predstavnika Srbije pred Velikim većem ESLJP bio je da ratni rezervisti nisu iscrpeli sva pravna sredstva u Srbiji, odnosno mogli su da podnesu tužbu za diskriminaciju, ako se već pozivaju na nju zbog neujednačene isplate ratnih dnevnica.

Advokat Srđan Aleksić iz Niša, zastupnik ratnih rezervista, uveren je da će sud potvrditi prvostepenu presudu i dati za pravo zahtevima veterana. On očekuje da će presuda biti doneta brzo, možda već i za mesec dana. Aleksić je bio deo petnaestočlanog pravnog tima koji je juče u Strazburu zastupao 8.500 rezervista sa područja Niša. Pred sudom se našlo samo 30 predstavki, jer su sve ostale identične, pa nije bilo potrebno opterećivati sud svim predstavkama. Predmet je nazvan „Vučković i drugi protiv Srbije” po prvom rezervisti na spisku predstavki koje su se našle u Strazburu.

– Mislim da argumenti zastupnika Srbije nisu ubedili predstavnike Velikog veća. Predstavljeni su neki spiskovi isplata ratnih dnevnica za koje smo uvereni da su falsifikati, a i nisu originalna dokumenta. Ni primedba da nismo iskoristili sva pravna sredstva u Srbiji ne stoji, Ustavni sud Srbije je sve do prvostepene presude u Strazburu odbijao ustavne žalbe koje su podnosili veterani. Ratne dnevnice su jednima isplaćivane, drugima nisu – rekao je Aleksić.

Rezervistima topličkog okruga je odlukom Vlade Srbije isplaćeno u proseku po 200.000 dinara posle njihovih upornih protesta, što nisu dobili veterani iz drugih krajeva Srbije. Predstavnici države tvrdili su da je reč o socijalnoj pomoći, ali advokati rezervista su isticali da niko nije utvrđivao socijalni položaj primalaca navodne pomoći koja je dodeljivana „po prebivalištu” u opštinama tog okruga.

– Šta je to ako nije diskriminacija – pita Aleksić.   

Dosadašnja praksa ESLJP ukazuje da presuda Velikog veća može biti istovetna kao prvostepena odluka, ali i da Veliko veće može da izmeni prvostepenu presudu u nekim segmentima, kao i da može doneti sasvim suprotnu odluku. Presuda će biti konačna i izvršna.

------------------------------------------------

Uređivanje statusa veterana

U toku je i izrada predloga zakona koji će sva pitanja u vezi sa ratnim dnevnicama i učešća u ratovima biti regulisana na jednoobrazan način. Novim zakonskim rešenjima, na kojima radi radna grupa Ministarstva rada i socijalne politike, trebalo bi da budu priznata prava i onim učesnicima u ratu koji nemaju status ratnih invalida, objasnio je Carić u Strazburu namere države Srbije na rešavanju pitanja veterana.

M. Galović
objavljeno: 16.05.2013.

Poslednji komentari

devit devit | 16/05/2013 16:01

Da nije jako cinicno....bila bi jako smesna izjava G.Carica;
U toku je izrada PREDLOGA ZAKONA kojim ce biti resena pitanja veterana!!!!!!!!!!!!!!!,,,,,,,,,,,
Ratovi na prostoru bivse Juge su bili devedesetih u kojima Srbija nije ucestvovala?!;
ali su se dvehiljaditih Predsednici Srbije Izvinjavali???!!!
Po izjavi G.Dujovica;smrtnost veterana u Srbiji je negde na nivou od 6% na godisnjem nivou....
Ako se spoje izjave G Carica i G Dujovica..
dok se donese Zakon o veteranima, nestace i veteani;prirodnom selekcijom....nazalost!!!!!!!,,,,
Vecina veterana; su gradjani Srbije koji su se odazvali pozivu Drzave,pa kako god i sta god da je bilo u pitanju......
Neodazivanje vojnom pozivi predvidja adekvatne sankcije!!!!!!!!!!!!!...........
Nisu imali svi opciju;
da obuku uniformu i kod kuce cuvaju svoju porodicu....iz dnevnika M.M.....................

Ovde je istina odavno kapitulirala | 17/05/2013 10:39

Izborili su se za sta?
Da secikese zavladaju Srbijom?
Da li zbog te presude veterani masovo umiru?

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije