Meni

Društvo

Sumnja u ispravnost AD kapi za bebe

Ministarstvo zdravlja ispituje slučaj. – Pedijatri: Ne može da naškodi

Vest da se na tržištu Srbije nalaze navodno zdravstveno neispravne ADe kapi, preparat koji se obavezno daje bebama u prvoj godini života, zabrinula je mnoge roditelje. Prašinu je podiglo saopštenje roditeljskog portala Bebac u kojem se tvrdi da imaju dokumenta o analizi laboratorijskih ispitivanja A+D3 kapi proizvođača „Iva Farm” iz Valjeva, koja je načinjena u Sektoru za preventivnu medicinu Vojnomedicinske akademije u Beogradu. Prema tim analizama, kapi, kaže se u saopštenju, ne ispunjavaju uslove u pogledu zdravstvene ispravnosti. U saopštenju se izričito navodi da je „analizom na VMA utvrđeno da proizvod niti poseduje ispravnu deklaraciju, niti je odgovarajućeg sastava”, uz objašnjenje da proizvod nije vodeni rastvor A i D3 kako se navodi, već je rastvor navedenih vitamina u smeši glicerola i vode što je nedopustivo, jer se bebama preporučuju isključivo vodeni rastvori.

U Ministarstvu zdravlja Srbije su nam objasnili da su obavešteni o problemu, koji je iskrsao povodom AD kapi, da slučaj ispituju i da će se zvaničnim saopštenjem oglasiti danas kada prikupe sve činjenice. Nacionalna Agencija za lekove i medicinska sredstva do kasnih popodnevnih sati juče nije dobila nikakav zvanični zahtev da proveri ispravnost ovog preparata. Kako je za „Politiku” objasnio Aleksandar Tucović, zadužen za odnose sa medijima, on nema podatke o eventualnoj neispravnosti AD kapi za bebe, jer, prema Zakonu o lekovima, ovaj preparat, kao ni ostali vitaminski preparati, ne podleže kontroli Agencije, izuzev u slučaju da ga je proizvođač registrovao kao lek, kada prolazi i registraciju i prvu kontrolu. Ipak, već u toku današnjeg dana, obećavaju iz Agencije, proveriće navode roditeljskog portala o ispravnosti AD kapi. Primarijus dr Milijana Simonović, pedijatar, za „Politiku” je objasnila da su AD kapi veoma važan preparat koji se daje bebama u prvim mesecima života da bi se kosti novorođenčadi pravilno razvijale i da bi se sprečio rahitis. To je veoma važno, jer, kako objašnjava doktorka Simonović, u prvoj godini života kosti deteta veoma intenzivno rastu i za godinu dana se utrostruči masa na rođenju. Između petog i šestog meseca masa beba na rođenju se poveća dva puta i zbog razvoja kostiju bebama se obavezno daju ovi vitamini. Naši pedijatri preporučuju roditeljima da bebama daju vodene kapi i to do godinu dana starosti, pri čemu se u poslednje vreme sve više savetuje davanje samo vitamina D, odnosno preparata „vigantol”, kaže naša sagovornica.

Da bi umirila roditelje do zvaničnog izveštaja nadležnih, doktorka Simonović mamama i tatama savetuje da se kod apotekara gde su kupili kapi raspitaju o preparatu koji daju svojoj bebi. Ipak, sumnja da su na tržištu kapi koje bi mogle da naškode bebama, jer, podseća, nekada su se deci davale obe vrste kapi, odnosno vitamini rastopljeni u vodi i u uljima, ali vremenom pedijatri su prihvatili stav da se bebama daju samo vodene AD kapi.

O. Popović
objavljeno: 05/02/2008

Poslednji komentari

luka  | 05/02/2008 22:05

Prvo dete mi je poraslo na AD kapima, doduse Galenikinim koje se vise ne proizvode. Pre 15 dana dobio sam drugo dete i sta sad? Nabavio sam AD kapi TG-farm Loznica za koje prvi put cujem i takodje ne znam koliko su ispravne. Kazu da AD kapi Iva farm nisu dobre jer su uljane, a vigantol je uljani rastvor D3. Njega svi preporucuju. Gde mi zivimo? I neko ocekuje da se poveca natalitet?

bimbo | 08/02/2008 20:43

Mi u Ruandi nemamo taj problem.

Milenko Topic | 11/02/2008 01:11

Starije dete sada ima skoro 4 godine, njemu smo davali Galenikine AD kapi,izgledale su kao svaki drugi Galenikin lek. Sada imamo drugo dete od 3 meseca i niujednoj apoteci nismo uspeli da nadjemo kapi drugog prozvodjaca osim Iva Farm. Vest o neispravnosti AD kapi smo docekali sa velikim negativnim iznenadjenjem. Ko se to igra monopola sa mojim detetom? Pojedine apoteke su povukle AD kapi, dok u nekim tvrde da su te informacije izmisljene i netacne. Malo je beba u Srbiji trenutno dako da vecinu bas i ne tangira ova tema, a i televizijske stanice (kao najcesci vid informisanja) ne pridaju mnogo znacaja tom problemu jer je minoran. Kad je bilo reci o laznim vakcinama protiv gripa, vest je brzo odjeknula svuda, jer je veca populacija bila potencijalno pogodjena. Srecna okolnost je sto se vecina informacija na internetu nemoze kontrolisati od strane "igraca monopola" te "smrtnici" dolaze do tako vrednih informacija. Izvinjavam se na duzini komentara, ali brinemo se.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije