Meni

Друштво

Свадба иза решетака

У Казнено-поправном заводу у Београду, познатијем као Нова Скела – најновијој установи за извршење кривичних санкција која је почела да ради крајем прошле године – обављено прво венчање

Шетња младенаца по затворском кругу (Фото Инфолинк)

Млада је била видно весела. Иза решетака је доспела у розе елегантној хаљини до пода. Младожења такође није крио радост, приметивши да је бурма на његовом прсту ипак слатка врста везивања. Обоје су рекли „да”, 12. 12. 2012. у 12.00 часова, на церемонији венчања којој је присуствовало и 12 најближих рођака срећног брачног пара. Поред очигледне симболике броја 12, куриозитет је и да је ово грађанско венчање обављено у Казнено-поправном заводу у Београду, познатијем као Нова Скела, сазнаје „Политика”. Ово је уједно и прво венчање обављено у најновијој установи за извршење кривичних санкција, која је почела са радом крајем прошле године.

Двадесетседмогодишњи младић из Бачке Паланке, осуђен на девет година затвора због убиства, издржао је већи део казне, па ће га млада испред затвора дочекати крајем 2013. године.

Уз познате стихове Душка Радовића, Ивана Матић, матичарка општине Палилула, обавила је званичну церемонију венчања младог пара.

– Била сам изненађена када су ми рекли да идем у затвор – каже матичарка. Она је слушала искуства њених колега који су раније обављали оваква венчања, али за њу свечани догађај иза затворских зидина остаје незаборавно искуство.

– Ово је моје прво венчање у затвору. Сигурна сам да ћу га заувек памтити – искрена је Ивана Матић.

Млада је након затворске свадбе изјавила да је драгог познавала одраније.

– Упознали смо се док смо тренирали карате код истог тренера. Планирали смо ово већ дуго. Амнестији се нисмо надали ни у сну. Ја сам се већ преселила код његових родитеља, па што онда и да се не удам, где год то било – прича новопечена супруга, не скривајући широки осмех на лицу.

Она је узела презиме свог супруга и прва га „нагазила“, тек да се зна ко ће водити главну реч у њиховој кући, коју планирају да купе када њен супруг изађе из затвора и када скупе новац.

Честитање је прошло уз много загрљаја, пољубаца али и с понеком сузом.

– Венчања нису ретка појава у установама за извршење кривичних санкција и одобравају се свим осуђеним лицима која поднесу молбу и изразе жељу да се венчају у затвору. Пре званичног заказивања неопходно је да осуђено лице обавести управу затвора о својој намери и да наведе име будућег супружника, као и имена кумова и датум венчања. Потом управа затвора позива матичара из надлежне општине који долази у затвор и званично склапа брак. Након венчања младенци имају право на брачну посету у трајању од три сата у „љубавној соби”. Осим ове награде, редовно им следују четири брачне посете годишње – појашњава наш саговорник из Управе за извршење кривичних санкција.

Гости су отишли. Осуђеник Д. Г. остао је да сређује утиске.

– Искрено, још не знам како се осећам. Толико познатих људи одједном дуго нисам видео. Морам полако да средим утиске – поверио се, решен да, кад изађе на слободу, окрене нову страницу у свом животу.

Играјући се са тек стављеном бурмом, осуђеник је рекао да „никада није видео мање лисице у животу”.

А. Апостоловски
објављено: 17.12.2012.

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније