Meni

Друштво

Све више оболелих од лимфома

Истраживање спроведено 2006. године, показало да чак 70 одсто људи у Србији никада није чуло за малигне болести лимфног ткива

Са прошлогодишње акције „Препознајте симптоме лимфома” у Кнез Михајловој улици (Фото С. Мијаиловић)

Сваке године више од милион особа у свету оболели од малигне болести лимфног ткива, а подаци Светске здравствене организације говоре да се лимфоми убрајају у пет најчешћих карцинома у свету. Иако у нашој земљи не постоје прецизни подаци о броју новооболелих, сваке године на Институту за хематологију око сто особа добије дијагнозу која ће им потпуно прекројити будућност. С друге стране, истраживање агенције „Стратешки маркетинг” које је спроведено 2006. године, показало је да чак 70 одсто људи у Србији никада није чуло за лимфоме.

Лекари који имају вишегодишње искуство у раду са овим болесницима објашњавају да се малигна болест лимфног ткива најчешће јавља у двадесетим, касним четрдесетим и крајем шездесетих година, а професор медицине др Мартин Дрејлинг са Универзитета Лудвиг Максимилијанс у Минхену и начелник Одељења за лимфоме универзитетске клинике Гросхадерн истиче да је последњих двадесет година број оболелих удвостручен.

Др Дрејлинг је на симпозијуму посвећеном терапији лимфома фармацеутске компаније „Рош” упозорио да се сваке године за четири одсто увећава број оболелих у свету, иако медицина још нема дефинитивне одговоре на питање – шта узрокује злоћудну деобу лимфних ћелија.

„Узрочници ових карцинома су бројни – од одређених вируса и бактерија до скривених генетских фактора који су закопани у дубини вашег молекуларног записа. Малигне болести лимфног ткива могу да узрокују и вируси ХИВ-а, хепатитиса Це и других хепатотропних вируса, као и хеликобактер пилори, тако да се неки типови лимфома могу лечити антибиотицима у веома раној фази болести”, истиче др Мартин Дрејлинг у разговору за „Политику”.

Наш саговорник објашњава да лимфоми спадају у ону врсту карцинома који се релативно лако дијагностикују јер болест даје видљиве симптоме – обично у виду упадљивог увећања периферних лимфних жлезда у пределу врата, пазуха и препона, које најчешће прати тзв. супфебрилна температура око 37 степени и која се на махове враћа и пролази. Болест обично прати необјашњив губитак тежине и малаксалост. Патохистолошким прегледом ткива поставља се коначна дијагноза лимфома.

Проблем је, међутим, у томе што већина особа ставља знак једнакости између ових симптома и вируса грипа и не помишља да се обрати лекару како би уклонили сумњу на постојање неке озбиљније болести.

Др Мартин Дрејлинг објашњава да постоји више од 70 типова тумора лимфног ткива и да се они деле на Хочкинс и нон-хочкинс лимфоме. Нон-хочкинс лимфоми најчешћи су у детињству, а код овог типа лимфома углавном долази до увећања лимфних чворова у подручју врата, трбуха и препона. Хочкинсови лимфоми много су чешћи код младих и код одраслих. Први знак болести је повећање лимфних чворова на једној страни врата. Код Хочкинсове болести углавном су оболели периферни лимфни чворови, који леже густо збијени уз површину коже.

И за лимфоме важи правило које се односи на све малигне болести – што ранија дијагноза, то боља прогноза. Захваљујући предностима савремене биолошке терапије, велики број болесника код којих се болест на време дијагностикује може да се нада трајном излечењу.

Катарина Ђорђевић
објављено: 07/03/2008.

Последњи коментари

dr dr | 07/03/2008 20:34

Др Дрејлинг је на симпозијуму посвећеном терапији лимфома фармацеутске компаније „Рош” упозорио да се сваке године за четири одсто увећава број оболелих у свету,,,
Cim se spomene Roch u pitanju je LOVA i prodaja hemije-farmaceuta koja ne pomaze ama bas nista. Velike farmaceutske kompanije napravile su vise problema nego pomoci. Taktika je vise pacijenata vise LOVE (nesto poput ratne industrije...da li im mozda odgovara mir? sumnjam)
Limfno tkivo se dosta brzo smiruje a i leci izbacivanjem SVI zivotinjske hrane iz ishrane, pogotovo mlecnih proizvoda....dijeta voce povrce(sveze i kuvano) dosta tecnosti,setnja i sveze vazduh, jacanje imunog sistema...psihosomaticna terapija(pogotovo resavanje hronicne "neispoljene ogorcenosti")

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније