Meni

Друштво

Свети Сава на загребачком Светом Духу

Српска православна општа гимназија „Кантакузина Катарина Бранковић” ђацима свих националности нуди квалитетно образовање

Један од кабинета

Школа у ширем центру престонице Хрватске, модерна зграда са спортским теренима на отвореном, пише се ћирилицом и учи о Светом Сави. То је Српска православна општа гимназија „Кантакузина Катарина Бранковић”, зграда на загребачком Светом Духу, на имању православне цркве уз манастир Свете Петке, нови је објекат ове школе у којем је овог септембра седма генерација ђака почела школовање. Изградња је коштала око седам милиона евра и финансирана је из средстава Црквене општине Загреб, а добар део новца обезбеђен је кредитом чија отплата сада значајно оптерећује буџет црквене општине која је у саставу Митрополије загребачко-љубљанске. Надлежни архијереј митрополит загребачко-љубљански Јован, оснивач је православне гимназије која носи име ћерке деспота Ђурђа Бранковића Катарине, жене немачког грофа Урлиха Другог Цељског, једно време и управитељке Градеца, како се Загреб тада звао. Гимназија је до сада радила у строгом центру, у Боговићевој улици. Нова зграда почела је да се гради у мају 2010. године, да би овог септембра отворила врата за ђаке. Објекат премашује 6.000 квадратних метара, убраја се у најлепша и најмодернија здања овакве намене на нашим просторима, хвали се директор школе протојереј-ставрофор Слободан Лалић.

– Имамо специјализоване учионице за предмете попут физике, хемије и биологије, информатике, кабинете и практикуме, спремишта, библиотеку и простор управе школе. Ученицима је на располагању школска спортска сала са пратећим просторијама, гардероба, кухиња са трпезаријом, амфитеатар који удовољава најразличитијим садржајима: организовање духовних академија, предавања, промоција, концерата...– каже отац Слободан.

Није занемарено ни уређење околине: има довољно зелених површина око школе, обезбеђена су и паркинг места, урађена припрема за два отворена спортска терена.

– Митрополит Јован и Црквена општина загребачка упуштајући се у реализацију овако великог пројекта свакако да су имали у виду понајпре новонастале околности са којима је суочена наша заједница данас у Хрватској, али и очување националног, духовног и културног идентитета – истиче отац Слободан.

Школа на имању цркве уз манастир Свете Петке

Град Загреб финансијски је помогао градњу школе, а градске службе олакшале прибављање потребне грађевинске документације. Директор гимназије каже да су и даље потребна материјална средства за довршетак уређења и опремања овог комплекса и верује да неће остати усамљени у тим напорима и да ће „највећи пројекат у дијаспори” подржати, пре свих, Србија.

– Велики број ученика је из повратничких породица чији су родитељи често без сталног запослења. Учествујући у животу свог народа, проживљавајући и добро и зло Црква је препознала потребе народа и настоји на овај начин помоћи. Ипак, брига и интерес за обезбеђивање услова за њихово образовање не би требала бити само брига Цркве. Стога би волели да се ово разуме као апел за подршку нашем раду – прича отац Слободан.

Црква ђацима помаже нудећи им у православној општој гимназији бесплатно школовање, да будемо прецизни, не ради се само о бесплатној настави: бесплатни су уџбеници, велики део школског прибора, посете изложбама, музејима, позориштима, екскурзије, а ђацима који нису из Загреба, црквена општина плаћа смештај у ученичким домовима. Часове похађа 85 ђака, 50 ученица и 35 ученика, а чак 75 њих нису из Загреба. Предаје им 17 професора. Услов за упис је уобичајен – завршена основна школа и најмање 46 бодова на малој матури. Ђаци не морају да буду српске националности и православне вероисповести.

– Школа ради по програму Министарства образовања Хрватске који се примењује за опште гимназије, а према моделу А, који подразумева извођење наставе на српском језику и ћириличном писму. Уз српски језик и књижевност, заступљен у програму једнаком сатницом као и хрватски језик и књижевност, ученици слушају предавања православне веронауке, црквенословенског језика, а предмети попут историје, географије, музичке и ликовне уметности су обогаћени садржајима који се односе на националну историју и културу – наводи отац Слободан.

Бивши ученици гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић” данас студирају у Хрватској и Србији, на филозофском, богословском, филолошком, машинском, медицинском, природно-математичком, правном, пољопривредном факултету, а један је уписао и чувени московски Ломоносов.

Јелена Чалија
објављено: 19.09.2011.

Последњи коментари

slobodni strelac | 20/09/2011 08:14

@Дапаче Дагушче | 19/09/2011 15:40
A šta je to Vama toliko zasmetalo u komentaru? Istina? U selima Krajine sada ima po par djece-polaznika osnove škole, pa ne mogu formirati odjeljenja za učenje na materinjem-srpskom jeziku. Posljedica toga je tiha asimilacija, a sve to je posljedica progona 95. No, prepoznajem Vaš rad, ne možete se skriti ni iza ćiriličnog pisma. Navikao sam na solidarnost iz Srbije ovakve vrste.

milica kosanovic | 24/09/2011 11:06

Kako "slobodni strelac"? Zar ne vidite? "Dapače dagušče" je tipični nacionalista koji vidi stvari samo na površini, znači smeta mu izraz "dapače" (što u prevodu znači "naprotiv" za one koji ne znaju zapadnu varijantu srpskohrvatskog ili hrvatskosrpskog jezika) ... od vas se traži da pišete ćirilicu i trdute se da pričate istočnom varijantom pa tako da dokažete svoju pripadnost, a to znači da zaboravite jezik svojih predaka, koji su pričali i pisali ijekavskom, zapadnom varijantom ili ti hrvatskim jezikom. Kao Nikola Tesla na primer, koji je bio Ličanin ... iz Smiljana, za neobaveštene...poštovanje:)

vuk prokas | 25/09/2011 06:45

@Milice, kako to mislite da je ijekavica=zapadna varijanta=hrvatski jezik? jeste li vi svesni sta pricate? nikola tesla govorio hrvatski? krajisnici, bosanci, hercegovci, crnogorci, raska oblast, svi ijekavci, svi govore zapadnu varijantu, svi govore hrvatski? svasta!

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније