Meni

Društvo

Srbija, zemlja Milice i Dragana

Milica Jovanović i Dragan Jovanović predstavljaju najčešću kombinaciju imena i prezimena, potom slede Milica Petrović i Zoran Jovanović

Najčešća imena u Srbiji su Milica i Dragan, dok su najčešća kombinacija imena i prezimena u našoj zemlji – Milica Jovanović i Dragan Jovanović, slede Milica Petrović i Zoran Jovanović. Jovanovići su najdominantniji u 75 opština u Srbiji – neki su od rezultata jučerašnjeg predstavljanja publikacije „Najčešća imena i prezimena – na osnovu rezultata Popisa stanovništva, domaćinstva i stanova 2011. godine”.

Republički zavod za statistiku (RZS) je prvi put objavio ovakvu vrstu istraživanja, predstavljajući i 10 najčešćih prezimena u Srbiji, ovim redom: Jovanović, Petrović, Nikolić, Marković, Đorđević, Stojanović, Ilić, Stanković, Pavlović i Milošević.

Dokaz da su Milica i Dragan favoriti, pokazuje i zastupljenost tih imena po opštinama: u 84 opštine najčešće ime je Milica, u 87 opština vodi Dragan, dok su Milica i Dragan najčešća imena u – 49 opština naše zemlje.

Prema rečima Snežane Lakčević, načelnice Odeljenja za popis stanovništva RZS, najčešća imena, po godinama rođenja su Milica (od 1991. do 2011.), dok su Jelene bile popularne od 1971. do 1990. godine. Posmatrano unazad, slede Snežane (od 1961. do 1970.), a zatim Ljiljane i Radmile. Ove poslednje su vladale između 1941. i 1950. godine, kao i pre 1940.

Što se tiče muškaraca, Nikola je bilo dominantno ime u poslednje dve decenije, a pre njega, bili su popularni Miloš, Dejan, Dragan, Slobodan. I, ponovo Milan – od 1940. godine, pa ranije.

Republički zavod za statistiku je juče predstavio i bazu podataka „Devinfo”, namenjenu praćenju društvenog razvoja, gde građani mogu da vide podatke o stanovništvu, zapošljavanju, saobraćaju, zdravstvu i ekonomiji za svaku opštinu i grad u Srbiji. Baza podataka postavljena je na stranici: http://devinfo.stat.gov.rs.

-------------------------------------

U sedam opština produžen popis poljoprivrede

U popisu poljoprivrede, koji je završen 15 decembra, obiđeno je oko 938.000 domaćinstava i kontaktirano sa oko 4.200 pravnih lica. Za potrebe popisivanja angažovano je 6.138 popisivača, 962 opštinskih i 294 republičkih instruktora, kao i 795 članova opštinskih popisnih komisija, rečeno je juče u RZS.

Sve terenske aktivnosti u Popisu poljoprivrede završene su kako je propisano Zakonom o popisu poljoprivrede 2011. godine. Prijem, pregled, pakovanje materijala i verifikacija prvih rezultata, objaviće se najkasnije do 31. decembra ove godine. Popis poljoprivrede uspešno je sproveden na teritoriji svih opština republike, dok je na zahtev sedam opština – Požarevac, Petrovac na Mlavi, Kučevo, Negotin, Velika Plana, Žagubica i Žabari – zbog velikog broja građana koji žive i rade u inostranstvu, produženo popisivanje do 31. decembra ove godine.

A. Apostolovski

Tanjug
objavljeno: 26.12.2012.

Poslednji komentari

Dušan Trajković | 27/12/2012 12:10

Lepo! Kada bi ovaj spisak imena i posebno prezimena ličio na spisak narodnih poslanika bilo bi još lepše.

Stefan Stojanovic | 28/12/2012 10:40

Ја радим на факултету - родитељи углавном свега неколико имена, тако да не могу да попамтим уопште како ми се студентни зову. Све саме Милице, Невене, Јована и Александре, а мушки се зову Виктор, Александар, Филип и сл. Наравно, ту су и стари фаворити: Јелена, Марија, Ана, Ивана, Дејан, Милош, Иван и сл. А кад се то још удружи с неким презименом типа Јовановић или Илић, то је онда потпуна анонимност...

profesor Nenadic | 29/12/2012 17:41

Lepo je saynati ovakve informacije. Pitanje je vredi li na tako nešto bacati pare. Zavod za statistiku ne nastavlja raniju podelu gradska i seoska naselja, pa nam se gube mnogo važniji podaci nego što na prvi pogled izgleda. Hvala na saradnji!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije