Meni

Društvo

U Velikoj Plani sklapaće se „bov M10” i „bov M11”

Kreće proizvodnja „nore B52” i transportera „lazar”, u koji će se ugrađivati ruske komponente, a prodavaće se uz podršku Rusije

„Bov M11” izložen u Makišu povodom Dana MUP-a

U fabrici oklopnih vozila u Velikoj Plani, čije je otvaranje do kraja godine najavio potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, sklapaće se transporteri tipa „bov M10” i „bov M11”, u izviđačkoj i komandnoj verziji, samohodna artiljerijska oruđa „nora B52”, kalibra 155 milimetara, a u perspektivi i transporteri „lazar 1” i „lazar 2”, u bliskoj saradnji sa partnerima iz Rusije, rečeno je za „Politiku” u preduzeću „Jugoimport SDPR”.

– U Velikoj Plani u toku su dopremanje pogona, završna montaža i podešavanje ovih mašina – kažu u ovom preduzeću koje objedinjava domaću odbrambenu industriju.

Izgradnjom ove fabrike, „Jugoimport SDPR” stvorio je osnovu za proizvodnju sistema naoružanja koje sam razvija. Pomenuti modeli „bova” (skraćenica od „borbeno oklopno vozilo”), spadaju u kategoriju „četvorotočkaša” i proizvode se za kupca u inostranstvu. Transporter „lazar 1”, kao i njegova složenija varijanta „lazar 2”, koja se tek razvija, spada u kategoriju „osmotočkaša”. Ova teška vozila, namenjena transportu pešadije s tim što imaju i veliku vatrenu moć, veoma su tražena u savremenim armijama. Transporteri iz Velike Plane, najavio je Vučić, izvoziće se u Keniju i Bangladeš.

– Zavisno od dogovora, u „lazare” bi se mogle ugrađivati ruske komponente, a značajna bi bila podrška Rusije pri njihovom plasmanu na tržište – objašnjavaju u „Jugoimport SDPR”.       

Ovim projektom, najavljenim prilikom prekjučerašnje posete potpredsednika Vlade Rusije Dmitrija Rogozina, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić na putu je da ostvari obećanje dato 23. avgusta ove godine u Moskvi, takođe posle susreta sa Rogozinom. „Naš cilj i želja, i mi ćemo to svakako uraditi pre kraja godine, jeste da otvorimo novu fabriku složenih borbenih sistema, sličnoj „Đuri Đakoviću”, a za to nam je potreban plasman naše robe u svetu i u tome očekujemo značajnu podršku Rusije”, rekao je Vučić u Moskvi, aludirajući na fabriku iz Slavonskog Broda u kojoj su u vreme SFRJ sklapani tenkovi.

Predsednik opštine Velika Plana Dejan Šulkić juče nije bio dostupan za komentar, jer je, kako su rekli u njegovom kabinetu, na službenom putu. On je pre tri nedelje u izjavi za medije najavio da će ovaj grad dobiti namensku industriju i to u „Goša servisu”, koji je zakupio „Jugoimport SDPR”.

U „Goša holdingu” iz Smederevske Palanke objašnjavaju da se ovaj servis, nekadašnji segment njihove firme, nalazi uz autoput Beograd–Niš kod Velike Plane, da je tu svojevremeno obavljan servis kamiona, prikolica, cisterni... Tokom tranzicije „Goša servis” je zapao u probleme. U „Goša holdingu”, koji se inače bavi proizvodnjom drumskih i šinskih vozila, nisu upoznati sa planovima za proizvodnju oklopnih transportera.

Oklopni transporteri „točkaši” masovno se koriste u mirovnim misijama UN i savremenim ratovima, poput onog u Avganistanu i ranije u Iraku. Snage Kfora na Kosovu i Metohiji svoju pokretljivost baziraju upravo na oklopnim transporterima točkašima.

Ova borbena vozila neophodna su Vojsci Srbije (VS), koja koristi oklopne transportere još iz vremena bivše Jugoslavije, domaće i nekadašnje sovjetske proizvodnje. U decembru 2007. godine, na zahtev „Politike”, iz Ministarstva odbrane našoj redakciji je dostavljen dopis u kome je navedeno da je VS potrebno 200 oklopnih transportera. „Idealno bi bilo da VS novim vozilima opremi pet mehanizovanih bataljona, u svakom od njih po 40 vozila”, navedeno je tada uz napomenu da bi to zbog poželjnih tehničkih karakteristika morali biti „osmotočkaši”, u koje spada i domaći „lazar”, koji će se proizvoditi u Velikoj Plani.

Milan Galović
objavljeno: 30.11.2012.

Poslednji komentari

Djura .. | 02/12/2012 11:38

Sta ce Srbima oruzje?
Vojni vrh im je u Hag-u.
Drzavni vrh im je u Briselu i Vasingtonu.
A vojna tehnika - ruska?

Teca Peca | 02/12/2012 11:53

@Vasilije Beograd-Toliko potcenjivanje ruske vojske i naoruzanja je u najmanju ruku smejurija .Rusi su uvek imali izvanrednu vojnu opremu i tehnologije, imaju je i danas.Mozda zapadna tehnologija izgleda superiorno i sjajno, ali ruska nista ne zaostaje manje za njom.Rusi rade svoje naoruzanje precizno i efikaksno, a ne daju toliko na estetiku i sjaj.To me podseca na onu parolu o Kosmodisku"Sasavo ali funkcionise".Mi i ne znamo cime sve Rusija raspolaze i kakve sve ima mogucnosti.Dacu vam jedan prinmer.Drugi svetski rat.Rusija se brzo organizovala, krenula u proizvodnju naoruzanja i opremanja Crvene armije i potukla Gitlera do nogu!Secam se mojih roditelja koji su mi pricali kako su Nemci bezali iz Beograda ispred Staljinovih örgulja:koje su jaukale i fijukale tako strasno da su Nemcima bili puni turevi i da im se krv ledila u zilama!Pozdrav Bratskoj Rusiji!

milan milanovic | 05/12/2012 19:40

Odlicne vesti!Posebno mi je drago sto se proizvodnja polako pokrece.Naravno nista bez pomoci nase Ruske brace!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije