Meni

Društvo

Ugašen zagrebački „Vjesnik”

Tranziciona vremena potopila novine kojima je malo nedostajalo da obeleže 72. rođendan

Karikatura J. Prokopljević

Proteklog petka, posle 72 godine izlaženja, prestao je da postoji zagrebački dnevni list „Vjesnik”, novine „s najdužom tradicijom izlaženja u Hrvatskoj”.

Pošto je država odbila dalje sufinansiranje, „Vjesnik” je doslovno „ubijen u nekoliko minuta, u ovaj petak”, što je „najblaže rečeno skandalozno”, konstatuju kolege iz već nepostojećeg „Vjesnika”, nastojeći da održe svoj internet portal, preko koga šalju glasove vapijućeg u pustinji.

Tranziciona giljotina, bez obzira na te vapaje, istranžirala je zagrebački dnevni list i njegovu 72 godine dugu istoriju, smestivši ih definitivno u prošlost.

Ovaj list je počeo da izlazi 24. juna 1940. kao glasilo Komunističke partije Hrvatske, pod nazivom „Politički vijesnik”, a 11. maja 1945. pojavio se kao dnevni list „Vjesnik”. Godinama je bio nesumnjivi glasnogovornik partijske i državne politike Hrvatske, ali i matica iz koje će šezdesetih godina izrasti jedno od najmoćnijih novinskih i izdavačkih preduzeća u SFR Jugoslaviji.

Glavni urednik „Vjesnika” bio je od 1951. do 1953. godine čuveni Frane Barbijeri koji će kasnije preći u Beograd. Kao prvi čovek NIN-a, sa kolegama iz tog nedeljnika, pokrenuo je neku vrstu revolucije u srpskoj i jugoslovenskoj štampi, pošto se NIN 4. aprila 1971. godine pojavio štampan u koloru i u formi njuzmagazina.

„Vjesnik” nije sedeo skrštenih ruku, već je kao neku vrstu pandana NIN-u, počeo da objavljuje „Vjesnik u srijedu” (VUS) kao njuzmagazin.

Odnose na relaciji Beograd – Zagreb, odnosno „Politika” – „Vjesnik” i NIN – VUS, iako su oni bili nesumnjivo konkurentski, krasili su kolegijalnost i međusobno uvažavanje, što se prenosilo i na čitalačku publiku, koja je ipak pokazivala spremnost da upoređuje i vaga kvalitet vodećih beogradskih i zagrebačkih glasila.

Taj tinjajući spor je, na veliko iznenađenje, svojevremeno razrešio niko drugi do dr Vladimir Bakarić, neprikosnoveni partijsko-politički lider u Hrvatskoj od 1941. do svoje smrti, 1983. godine.

Baš na stranicama „Vjesnika”, ili VUS-a (sećanje je varljivo), dr Bakarić je konstatovao, otprilike, da Zagreb nikada neće imati tako kvalitetan list kakav je beogradska „Politika”.

On je, svakako, imao u vidu i činjenicu da je „Vjesnik” nastao kao glasilo KP Hrvatske, a da je „Politika” rođena kao nezavisni list, te da je „Vjesnik” od „Politike” mlađi čak 36 godina.

Zagrebačkom „Vjesniku”, eto, nije se dalo da obeleži ni svoj 72. rođendan. Tranziciona vremena definitivno su ga potopila u „crni petak”, 20. aprila.

Sl. Kljakić
objavljeno: 23.04.2012.

Poslednji komentari

nepoznat  | 24/04/2012 14:17

Ima li u Hrvatskoj dnevnih listova a da nisu tabloidi ili listovi koji mozda imaju ozbiljne i temeljne tekstove ali su u estetskom smislu vasarski saroliki? Ovde su opstali Politika i Danas.

Данас Вјесник извештава | 24/04/2012 16:37

да ће се изгледа одустати од пројекта Набуко, колико видим на ОНЛИНЕ има још Вјесника, мени се баш свиђа та новина, ја сам је поставила на свој интерфејс још када је градоначелник Вараждина прегаизио човека и када кликнем на Вјесник увек ми изађе баш то, штета , није лоша новина била..

V.V.B. Danska | 26/04/2012 20:07

Zao mi je sto je "Vjesnik" ugasen! U eri elektronskih medija i novine u Danskoj imaju velike probleme sa novinskom prodajom i zato pokusavaju na razlicite, uglavnom neuspesne, nacine da povecaju tiraze. Steta ili, mozda, neminovnost!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije