Meni

Društvo

Uključi se na internet za krađu struje

Tačno posle dve godine „oživeo“ sajt na internetu, preko kojeg se opet nude magneti za krađu struje, što inicira zajedničku akciju države, EPS-a, MUP-a i pravosudnih organa

Niš – Struja je ovih dana ponovo u centru pažnje javnosti u Nišu, ali sada i na mnogo širem području Srbije. Ima je dovoljno i nema većih problema u proizvodnji, isporuci i snabdevanju potrošača. Nova priča je o krađi struje i to, kaže generalni direktor Privrednog društva „Jugoistok“ u Nišu dr Aleksandar Janjić, sada masovnoj i javnoj. Pre izvesnog vremena, naime, ponovo se na internetu pojavio sajt preko kojeg se otvoreno nude uređaji za krađu električne energije.– Već smo preduzeli sve neophodne mere i dogovorili da se formira zajednički državni tim u kojem će biti predstavnici Ministarstva energetike i Elektroprivrede Srbije (EPS-a), pravosudnih organa i policije, a koji će što pre sačiniti operativni plan sprečavanja svih vidova krađe električne energije. Najvažniji zadatak tog tima biće da usvoji program delovanja prema onima koji pospešuju krađu struje i navode građane na težak kriminal, kaže za „Politiku” Janjić.

„Oživljavanje“ veb sajta na internetu, preko kojeg se, kao da je reč o ponudi turističkih aranžmana, tehničke ili prehrambene robe i usluga, javno na prodaju nude elektronski uređaji za krađu struje, predstavlja „kap u prepunoj čaši“, naglašava direktor „Jugoistoka“. – Pored velike borbe protiv onih koji se sami, ili uz pomoć električara, kojima plaćaju usluge, priključuju direktno i mimo električnih brojila na mrežu, i, svakako, protiv neplatiša, jer su dugovi na niškom području odavno „probili“ magičnu cifru od čak deset milijardi dinara, u zajedničkoj akciji koja će se organizovati mora se sprečiti sve raširenija primena najsavremenijih tehnoloških naučnih dostignuća i inovacija očigledno sposobnih ljudi – kaže Janjić.

Na internetu se, ukazuju u niškoj Elektrodistribuciji, ponovo pojavio veb-sajt „izumitelja“ koji je marta 2007.godine već bio na udaru policijskih i sudskih organa. Ali, iako je krivično gonjen, nikada nije osuđen i sada je odlučio da „nastavi“ očigledno unosnu delatnost. Zna se da je pre dve godine jedan elektrotehničar iz Ravnog Dola, sela kod Gadžinog Hana, nedaleko od Niša, nudio jake magnete za zaustavljanje, pa čak i vraćanje unazad mernih uređaja na strujomerima (električnim brojilima). Zbog toga je privođen, saslušavan, i... Na tome je ostalo. Sada su se na internetu pojavili ista „firma“ – „Elektron“, i skoro ista adresa kao i 2007. godine – „www. Elektron.150m. com/Magneti. htm“. Jedina promena je u dodatom slovu „m“ iza broja 150.

Niko uopšte ne sumnja da je reč o istoj firmi i istom čoveku – Daliboru Gmitroviću, koji nudi po ceni od 50 (u obliku valjka) i 85 evra (oblika kocke) magnete!?! Napravljeni su, navodno, stoji u uputstvu, od retkih zemaljskih magneta koji sadrže elemente neodijum, gvožđe, bor i samarijum!?! A efekat je da se brojilo zaustavi, pa čak stvori magnetno kolo koje će strujomer vraćati unazad i „poništiti“ potrošenu električnu energiju!?! U uputstvu piše da se može zaustaviti i vodomer, ili slični uređaji koji mere potrošnju vode i drugog?

Baš kao što je pisalo pre dve godine u sajt ponudi: „Tehnika narodu“, „Uštedite sami“, „Trošite struju i spavajte mirno, ništa vas ne košta“...

Ili, što bi se sve svelo na novu poruku: Uključi se na internet za krađu struje!?!

Toma Todorović
objavljeno: 23/02/2009

Poslednji komentari

madevi Edi | 22/05/2009 13:17

Pozdravljam sve one koji se bave ovom temom a govore istinu tj.imaju dokaze i argumente.ogorcen sam na pojedice koji ispoljavaju fantaziju ili nude kojekakve rekvizite i sve se svodi na obmanu i prevaru.Mnogo citam rasprave i ponude a vezaneo za ovu temu na zapadnim intrnet stranicama i sve se svodi na klasicne staramodne kradje izuzev magneta koji se nude kao sigurni i pouzdani a moraju imati snagu od 400 kg. Medjutim da se brojilo moze zaustaviti pomocu magneta to tvrde samo prodavci istih ,ili njihovi pomagaci u pronalazenju potencionalnih kupaca./dosta providno/
Mene licno zanima "aparat za vracanje brojila" i molio bi sve one koji mi mogu pomoc da stupim u kontakt sa prodavcem istog,i da mi se jave oni koji su imali ili imaju takav aparat kako bi znao koliko je pouzdan i kako se koristi.Jos jednom se unaprijed zahvaljujem svima onima koji mi mogu pomoc da dodjem u posjed takvog Aparata.Kod mene je "ISKRINO" brojilo.
pozdrav svim citaocima ovog foruma
Edi

milan vila | 03/04/2011 16:45

kod nas u RS digitalana brojila su montirana van ,na banderu.Da li neko zna ima li tu manipulisanja sa brojilom.Ja sam dobio informaciju da postoje uređaji koji se uključe u kući i oni blokiraju brojilo ili ga eventualno vraćaju u rikverc.Bio bih zahvalan na pouzdanij informaciji,a spreman sam pošteno da se revanširam.pozzz.

Zoran Vasic | 01/05/2011 07:44

Pogledajte devet jakih razloda da se struja ne krade
sta vise reci, jos jedan razlog da se doda pa kao 10 Bozijih zapovesti, ili Boze pravde, sta sve posten treba da plati.

Zoran Vasic - student elektrotehnike
Beograd

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije