Meni

Društvo

Vojni otpad donosi profit

BEOGRAD – Prihodima od prodaje rashodovanih, nepotrebnih sredstava i opreme koje ostvare dva vojna otpada, budžet Ministarstva odbrane Srbije godišnje se „popuni” iznosom od 100 do 200 miliona dinara, izjavio je FoNetu upravnik Prvog Sabirno prodajnog centra Vojske Srbije major Miroslav Vuković.

On je rekao da beogradski Sabirno prodajni centar, koji se nalazi u Kneževcu, ostvari dnevni prihod od maloprodaje između 50.000 i 100.000 dinara, pa Vojska ima finansijsku korist od rashodovane opreme, koja se prodaje po izuzetno niskim i povoljnim cenama.

Na licitacijama, kojih bude tri ili četiri godišnje, prodaju se veća rashodovana i sredstva za koje je procenjeno da su nepotrebna, kao što su kamioni, terenska vozila, inžinjerijske i druge mašine.

Na svakoj od licitacija, prema rečima Vukovića, postigne se prihod od 15 do 20 miliona dinara, zavisno od broja sredstava koja se prodaju.

„Tu ima ekstremnih vrednosti. Mi, recimo, procenimo neko zastarelo sredstvo na 20.000 do 30.000 dinara, a na licitaciji ono postigne cenu od 100.000, 200.000 ili 300.000 dinara. To uzimaju najviše kolekcionari”, naveo je Vuković.

Prema rečima Vukovića, najviše cene postižu najstarija vozila, poput popularne „Kampanjole” (Zastava AR-55), koja je odavno izbačena iz upotrebe, dok je kuriozitet kamion „Džems” iz 1942. godine, koji je prodat za 130.000 dinara, daleko iznad realne cene.

Pre nekoliko meseci, dodao je Vuković, motor „Motoguci” koji je služio za pratnju prilikom poseta stranih državnika i odavno je van upotrebe, pa za njega nema ni rezervnih delova, prodat je za skoro 70.000 dinara.

Najatraktivniji segment prodaje u Sabirno prodajnim centrima, što je zvanični naziv za vojne otpade, jeste maloprodaja, kada kupci dođu, izaberu šta im treba, plate i nose, i tu je uvek dobra poseta, iako je sezona godišnjih odmora.

Prodaju se, po vrlo primamljivim cenama, razni delovi vojničkih uniformi, opreme, sitnih tehničkih sredstava, medicinski aparati, dušeci, kreveti, vreće za spavanje, tovarne kuhinje, za šta se građanima, prilikom kupovine, izdaju računi.

Vuković ističe dobru prodaju maskirnih prsluka, koji se prodaju i potpuno novi i nekorišćeni, po ceni od samo 413 dinara i najviše ih uzimaju lovci i poljoprivrednici.

FoNet
objavljeno: 01/08/2010

Poslednji komentari

Зоран Ђорђевић | 01/08/2010 14:14

Има добрих ствари да се купи. Делови униформе - кошуље, јакне, вреће... Нешто што може да се пере (за разлику од обуће). Некад се то правило од најквалитетнијег материјала. Може да траје годинама. Једини је проблем што се мирис буђи тешко одстрањује.

Јован Илић | 01/08/2010 20:19

Ради се о веома квалитетној опреми која за нас старије има и посебну вредност. Не осећа се та опрема на буђ него на навталин, зато се и одржала што је добро јер војска у овој кризи заради бар нешто новца да би како тако егзистирала!

Schwabenland Adam | 02/08/2010 21:39

A sta je kratkim i dugackim cevkama, da li se i one prodaju na ovom buvljaku, iznad ili ispod ruke ?

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije