Meni

Društvo

Vojska nije obavezna, ali evidencija jeste

Služenje vojnog roka jeste ukinuto, ali ostaje zakonska obaveza da svaki punoletan građanin Srbije bude upisan u vojnu evidenciju prema mestu prebivališta

Posle upisa u evidenciju u kasarne će, na odsluženje vojnog roka, ići samo oni koji to žele Foto A. Vasiljković

Obavezno služenje redovnog vojnog roka je ukinuto, ali pozivi za upis u vojnu evidenciju i dalje stižu na kućne adrese osamnaestogodišnjaka. Ako se ne odazovu ovom pozivu, mladići mogu biti kažnjeni sa 50.000 dinara, ili odležati u zatvorskoj ćeliji 60 dana.

Zabrinuti otac mladića koji živi u SAD kaže da je na njegovu kućnu adresu u Beogradu stigao poziv za sina, iako momak praktično od svoje prve godine života boravi u Sjedinjenim Državama i pored našeg, ima i američki pasoš.

– Šta znači taj poziv? Da li je ovo relikt JNA? – pita otac koji ne želi da mu se objavi ime. On tvrdi da se njegov sin nikako neće odazvati pozivu.

Međutim, papir koji je dobio ne znači da će mladić morati da prođe klasičan program regrutacije, recimo lekarski pregled. Taj papir takođe ne znači da se eventualno ostavlja prostor za vraćanje institucije obaveznog služenja vojnog roka. Pozivi za upis u vojnu evidenciju, međutim, nisu izazvali nedoumicu samo ovog roditelja.

Razjašnjavajući ovu dilemu, pukovnik Dragosav Lacković, načelnik Uprave za obaveze odbrane pri Ministarstvu odbrane, kaže da teritorijalni organi ministarstva odbrane pozivaju sve punoletne građane muškog pola u kalendarskoj godini u kojoj postaju punoletni da se upišu u vojnu evidenciju. Pukovnik podseća da je 15. decembra prošle godine Skupština Srbije donela Odluku o obustavi služenja vojnog roka i usvojila izmene i dopune Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, kojima se ta odluka oživotvorava.

– Donošenjem te odluke, samo je ukinuta obaveza služenja vojnog roka, ali ostala je obaveza da svaki punoletan građanin Srbije muškog pola bude upisan u vojnu evidenciju prema mestu prebivališta u Srbiji. Takođe, ostala je i obaveza služenja u rezervnom sastavu. Obavezi uvođenja u vojnu evidenciju podležu i vojni obveznici stariji od 18 godina, zaključno sa 30. godinom starosti, koji iz bilo kog razloga nisu uvedeni u vojnu evidenciju u prethodnom periodu – napominje pukovnik Lacković.

Dakle, Ministarstvo odbrane na početku godine objavljuje javni poziv za uvođenje u evidenciju. To je signal vojnim obveznicima da u toku te kalendarske godine treba da se jave u svoj lokalni centar Ministarstva odbrane po mestu prebivališta, odnosno u bivše vojne odseke, kako su ih građani popularno do sada zvali. Pored tog javnog poziva, lokalni centri MO neupisanim vojnim obveznicima šalju i pojedinačne pozive, radi uvođenja u vojnu evidenciju, kojima ih neposredno podsećaju na ovu zakonsku obavezu.

– Kada se upišu u vojnu evidenciju, građani su izvršili sve obaveze iz delokruga regrutne obaveze i drugih obaveza nemaju. Znači da neće ići na lekarske preglede niti će služiti vojni rok, osim ako to lično ne žele – naglašava pukovnik Lacković, dodajući da pozvani građani treba da ponesu sa sobom osnovna dokumenta: izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu i neki identifikacioni dokument – ličnu kartu ili pasoš.

Građani koji žive u inostranstvu, poput mladića iz SAD kome je poziv stigao na adresu njegovog oca u Beogradu, svoje pravo i zakonsku obavezu izvršavaju u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu u zemlji boravka.

– Oni koji se ne odazovu pozivu za upis u vojnu evidenciju, podležu prekršajnoj odgovornosti, prema članu 126 Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi. Kazne mogu biti novčane, do 50.000 dinara, ili zatvor do 60 dana. Interesantan je i član 127 ovog zakona, po kojem je kažnjivo izneti vojnu knjižicu iz Srbije ili da će regrut, ako u roku od osam dana ne prijavi promenu prebivališta, adrese stanovanja, zdravstvenog stanja ili gubitak vojne knjižice, biti kažnjen od 10 do 50 hiljada dinara ili zatvorom do 30 dana – upozorava pukovnik Lacković. 

Ako vojni obveznici ne izvrše svoju, sada možemo reći i jedinu, zakonsku obavezu, a to je da budu uvedeni u vojnu evidenciju, teritorijalni organi ministarstva odbrane im ne mogu dati saglasnost za otpust iz državljanstva ili odobrenje stalnog ili privremenog boravka u inostranstvu. Ovo se odnosi i na mladića iz Amerike, ukoliko se u zakonom predviđenom roku ne prijavi u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo i ne reguliše svoju obavezu.

Aleksandar Apostolovski

------------------------------------------------------

Upis žena

Na pitanje da li će se u vojnu evidenciju uvoditi i žene, s obzirom na to da se i one prijavljuju za dobrovoljno služenje vojnog roka, i da ih je sve više u redovima VS, pukovnik podseća da po zakonu žene u miru nisu vojni obveznici.

– Ali one koje žele dobrovoljno u vojsku, prijaviće se teritorijalnom organu MO, biće uvedene u vojnu evidenciju i dalje se sa njima postupa kao i sa muškim vojnim obveznicima – napominje Lacković.

objavljeno: 23.02.2011.

Poslednji komentari

toronto kanada | 28/02/2011 02:09

koja glupost za one koji zive u inostranstvu i koji su se malte ne rodili tamo. kome pada na pamet da se registruje u zemlji u kojoj ne zivi... svasta...

Zoki Zorule | 04/02/2014 20:41

Molim da mi neko objasni zašto bih bio u obavezi da donosim uverenje o državljanstvu, i izvod iz matične knjige rođenih kada od (PO ZAKONU) 16.godine imam ličnu kartu (tzv. čipovanu)?!?!? Koja je (NA SVA USTA NAJAVLJIVANA) baš zbog ovakvih stvari uvođena!!! Osim, naravno, ukoliko se ne radi o još jednom zavlačenju ruke u džepove mojih roditelja!!!

prkan prkic | 11/03/2014 13:55

Evo kako sam ja prosao,dobio sam kaznu u iznosu 10hiljada dinara,platio jednu ratu od 4hiljada i naravno sledeci mesec policija na vratima,6hiljada ili 6 dana zatvora... boze a koliko njih u srbiji ima sa po 100hiljada itako se vucu 6 meseci i gotovo zastareo slucaj ej zemljo srbijo!!!!!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije