Meni

Društvo

Za prijemni ispit oko 5.000 dinara

Cena provere znanja zavisi od broja studenata i nastavnika, iznajmljivanja prostorija, papirologije, čak i klima-uređaja

Na Pravnom fakultetu u Beogradu prijemni je koštao 7.000 dinara (Foto: D. Jevremović)

Maturanti srednjih škola koji ovih dana tanje roditeljski budžet na proslavu mature, a paralelno i na pripremnu nastavu za upis na fakultete, moraju da računaju na još jednu bitnu stavku – troškove polaganja prijemnog ispita.

Većina visokoškolskih ustanova još nije zvanično objavila cenovnike, ali će se, sudeći prema visini školarina, većina zadovoljiti prošlogodišnjim iznosima.

Prema do sada objavljenim podacima, budući brucoši na visokim školama platiće od 1.000 do 5.000 dinara, a na fakultetima u proseku oko 7.000. Lane je najskuplja provera znanja bila na arhitekturi i koštala je 12.000 dinara.

Studenti kažu da je ovo prevelik izdatak za samo „dva papira”, dok u dekanatima visokoškolskih ustanova tvrde da je ovo za neke od njih – veliki trošak. Fakulteti tako plaćaju iznajmljivanje prostora, naročito oni masovni, zatim na fakultetima za sport, dodatno opterećenje je i lekarski pregled ili iznajmljivanje bazena, a na Geografskom fakultetu kažu da je tokom polaganja prijemnog ispita angažovano oko sto ljudi koji rade od jutra do večeri.

Akademci takođe zameraju i to što se na fakultetima iste struke plaćaju različiti iznosi, u zavisnosti od toga da li je provera znanja organizovana u Beogradu ili Nišu.

Tako će studenti koji budu želeli indeks visokih škola za vaspitače morati da plate 2.500 dinara ako polažu u Pirotu, ali 4.000 dinara ako odu u Aleksinac. Kada su u pitanju visoke škole, za sada su najviše iznose objavile tradicionalno najpopularnije škole – Beogradska poslovna i Visoka zdravstvena, na kojima provera znanja košta 5.000 dinara.

– Procena našeg saveta je da moramo da izađemo u susret studentima i njihovim roditeljima i da moramo da im pomognemo da lakše izdrže ovaj finansijski udar, pa je odlučeno da se cena polaganja prijemnog ispita smanji sa 3.000 na 1.500 dinara – kaže Jasna Pavićević, sekretar Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Zvečana.

Biljana Paunović, šef studentske službe na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu, kaže da je provera znanja neznatno poskupela u odnosu na prošlu godinu i da sada iznosi 6.000 dinara.

– Pokrivamo samo minimalne troškove organizacije prijemnog ispita, jer vodimo računa o imovnom stanju naših studenata. U tu cenu je uračunato štampanje testova, angažovanje profesora, propratni materijal koji dobija svaki kandidat na polaganju, obično im obezbedimo i vodu i neku čokoladicu, jer obično su u julu, kada je polaganje, velike vrućine – objašnjava Paunovićeva.

Beogradski Pravni fakultet je zadržao prošlogodišnju cenu koja iznosi 7.000 dinara, dok će provera znanja na uvek atraktivnoj ekonomiji u Beogradu koštati 5.200 dinara, sudeći prema informacija objavljenim na fejsbuk stranici ove visokoškolske ustanove. Na Fakultetu dramskih umetnosti budući brucoši će morati da spreme 7.000 dinara.

– Cena prijemnog ispita zavisi i od broja studenata, jer nije isto da li polaže 500 ili 1.700 kandidata. Tu se dakle računa ogromna papirologija – testovi za tri ispita, zatim štampa i izrada rang-lista, a angažuje se i veliki broj ljudi, od profesora koji dežuraju tokom prijemnog i pregledaju testove pa do čistačice, jer su nam zbog velikog broja kandidata zauzeti svi amfiteatri i slušaonice. Takođe uključujemo i klima-uređaje, jer su obično velike vrućine – objašnjava Dragiša Potić, šef Centra za izdavaštvo i informisanje beogradskog Pravnog fakulteta .

Dr Radivoje Mitrović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, već godinama apeluje na visokoškolske ustanove da ne naplaćuju, po njemu, neprimerene cene provere znanja, jer smatra da to što država uplaćuje za budžetske studente podrazumeva i polaganje prijemnog ispita.

S. Gucijan
objavljeno: 25.05.2013.

Poslednji komentari

Maja Komentar | 25/05/2013 14:42

Čitam izjave ovih profesora i zaposlenih u Stud. službama i mislim se kako ih nije sramota da kažu da na papirologiju, čokoladicu, sokić i paljenje klime ide tolika količina papira.Neka to maksimalno košta 1000 din...Ostatak ide gospodi profesorima i asistentima...Imam prijateljicu koja radi na faxu i svi se utrkuju da rade za prijemni jer je strava kinta...Tako da molim Vas budite ne pravite nas budala. Mada sami ih pravimo od sebe čim pristajemo da dajemo toliko novca...

odgovor x | 25/05/2013 19:29

Nisam bila na prijemnom, ali znam da je rad sa studentima sve pre nego laća, i dosta više tog pogrdnog odnosa prema nastavnicima.

Stevan Majekic | 31/05/2013 03:10

Bitno je da oni deru studente, a oni su studirali na teretu drzave dok se sad sve placa. Da je studentima bar zagarantovan posao nakon zavrsetka studija pa hajde.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije