Meni

Друштво

Заштитник грађана: Фонд ПИО неправилно поступао

Саша Јанковић

БЕОГРАД – Заштитник грађана Саша Јанковић саопштио је да је Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање неправилно поступао приликом одлучивања о остваривању права грађана из пензијског и инвалидског осигурања.

Заштитник грађана је утврдио да Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање не доноси решења о утврђивању преплаћеног износа пензија, као и решења о коначном износу пензија по службеној дужности.

Такође, Фонд неправилно користи институт обезбеђења доказа, у случајевима када је потребно употпунити чињенично стање или изводити доказе, наведено је у саопштењу.

Заштитник грађана је препоручио Фонду да приликом утврђивања потребе за повраћајем више исплаћених пензија или других новчаних примања из пензијског и инвалидског осигурања, донесе решење о утврђивању преплаћеног износа пензије, у коме ће навести висину преплаћеног износа и начин за повраћај.

Заштитник грађана је препоручио Фонду да ажурно и благовремено поступа и доноси решења о коначном износу пензија по службеној дужности, односно по окончању поступка остваривања права из пензијског и инвалидског осигурања.

Такође, Заштитник грађана је препоручио Фонду примену института обезбеђења доказа и доношења закључака о обезбеђењу доказа, само у случајевима када постоји оправдана бојазан да неки доказ неће моћи касније да се изведе или да ће његово извођење бити отежано.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање у обавези је да у року од 60 дана обавести Заштитника грађана о поступању по препорукама, наведено је у саопштењу.

Танјуг
објављено: 06.03.2013.

Последњи коментари

Александар Костић | 06/03/2013 18:40

@Маја (2)
Ви сте након тога требали на време поднети захтев за исплату пензије (имали сте рок од 12 месеци - покушајте да овде и мане све остале убедите да је тај рок кратак). Једну став морате знати. ПИО фонд спроводи поступак и одлучује о правима из пензијског и инвалидског осигурања искључиво на основу ЗАХТЕВА. Нико, верујте НИКО вас неће вући за рукав (у вашем случају опомињати да доставите потврду о редовном школовању, Фонд није Електродистрибуција или предузеће за дистрибуцију гаса, па да вас опомињу да платите рачун - они то раде јер им треба новац за пружену услугу - овде се ради вашим правима - брините се мало за њих). А то да вам је службеница нешто смуљала, госпођо тешко. На једно решење иде шесторо очију..први пар када доноси првостепено решење, други пар када се врши контрола, трећи пар када се врши ревизија. Уколико сте подносили жалбу на првостепено решење, имате још један пар. Толико. Хвала!

Dr Ned Zvekhicevic | 07/03/2013 06:57

Postovani Gosppodine,pozicija na kojoj se nalazite kao "zastitnik gradjana"dosta je zagonetna i nejasna,veoma asocira na modernog Robina Huda ili Betmena,no sve jedno dosta lepo zvuci ,ko su neprijatelji i uzurpatori,kakve su to sve opasnosti koje prete gradjanima,i koje su vase nadleznosti i pravna sretstva na raspolaganju?

Zrenjanin grad bez kriminala | 07/03/2013 10:01

Kada će neko oformiti KOmisiju sa tužilaštvom da se ispita kako su to moje bivše kolege naftaši za kintu kupovali invalidske penzije u Zrenjaninu, a to postoji i u drugim gradovima.POšto sam čitala da je Krka i onaj jaran na Kosovu sredili svojim ženama nije ni čudo da mi jaran dr koji se kandidovao i za predsednika Srbje nikda mi nije odgovorio, sram vas bilo...

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније