Meni

Ekonomija

Danas isplata prve rate 13. penzije

Uprava za trezor juče prebacila 1,85 milijardi dinara za isplatu prve rate socijalne pomoći Fondu PIO. – Sledeća rata u decembru, a preostale dve u martu i junu 2013.

(Fo­to D. Jevremović)

Isplata prve rate jednokratne pomoći u iznosu od 4.000 dinara za oko pola miliona penzionera sa primanjima do 15.000 dinara počeće danas, potvrdili su juče u Ministarstvu finansija.

Pravo na isplatu ove socijalne pomoći osim starosnih, poljoprivrednih, vojnih penzionera imaju i svi oni koji primaju  privremenu naknadu druge i treće kategorije, kao i oni koji su ostvarili pravo na privremenu naknadu invalidnoj deci pod uslovom da imaju prebivalište u Srbijii da se nalaze u isplati za prvi deo avgusta 2012. godine.

Pravo na jednokratnu pomoć imaju penzioneri koji primaju i inostrane penzije ako im zbir mesečnih iznosa penzija, odnosno naknada ostvarenih primenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju, ne prelazi 15.000 dinara, kažu u Penzijskom fondu.

Isplata ove jednokratne pomoći, koja ukupno iznosi 16.000 dinara, biće kvartalna – po 4.000 dinara i to u septembru i decembru 2012. i martu i junu 2013. godine.

Pomoć će se isplaćivati bez podnošenja prijava, počev od danas kada će oko 463.000 penzionera u Srbiji dobiti prvu ratu, na isti način kao što im se isplaćuju i penzije. U penzijskom fondu potvrđuju da će za korisnike inostranih penzija 24. septembra objaviti opšti poziv za podnošenje prijava sa pregledom neophodne dokumentacije.

U Ministarstvu finansija ističu da će ovom prvom ratom socijalne pomoći biti isplaćeno 1,85 milijardi dinara, kao i da je Uprava za trezor jučeprebacila novac za isplatu Fondu PIO.

Penzioneri, međutim, od oktobra ne mogu očekivati da će im se penzije uskladiti s realnim rastom cena na malo i polovinom šestomesečnog rasta BDP-a i da će po tom osnovu biti veće za oko pet odsto, kako je to zakonom bilo predviđeno. Shodno mogućnostima u budžetu penzije će „ispratiti” rast zarada u javnom sektoru za oko dva odsto.

Gruba kalkulacija pokazuje da bi s povećanjem od pet odsto od 1. oktobra za isplatu penzija u budžetu trebalo obezbediti oko 2,3 milijarde dinara. Isto toliko u novembru i decembru što bi ukupno do kraja godine budžet koštalo 6,9 milijardi dinara.

S druge strane, usvojenom kalkulacijom, dve rate socijalne pomoći do kraja godine, plus povećanje penzija od dva odsto, budžet će koštati oko 6,5 milijardi, što je ušteda državi od oko 400 miliona dinara.

U ovom drugom slučaju, država će za isplatu prve rate pomoći isplatiti 1,8 milijardi, dok će u oktobru, novembru i decembru isplatiti još po 932 miliona dinara za rast penzija od dva odsto, plus još jedna rata socijalne pomoći u decembru od 1,85 milijardi što je oko 6,5 milijardi dinara.

Razlika je, međutim, u tome što socijalna pomoć, odnosno planiranih 15.000 dinara ne ulazi u osnovicu za obračun naredne penzije, što bi se desilo za 1,6 miliona penzionera da su svima povećane penzije za realan rast cena na malo i rast BDP-a.

S druge strane samo jedna rata socijalne pomoći čini 26,66 odsto penzija, što znači da će do kraja godine svakom trećem penzioneruuSrbiji penzija biti veća za oko 10 odsto. Dakle, vodilo se računa o tome da se zaista pomogne socijalno najugroženijim. 

Oktobarsko povećanje penzija neće uticati na gubitak prava na jednokratnu pomoć, jer oni koji sada primaju 15.000 dinara s povećanjem će primati 15.300 dinara.

J. Petrović
objavljeno: 18.09.2012.

Poslednji komentari

Нано Сим | 18/09/2012 19:10

Али за баснсловно скупе фиче, прескупе аутопутеве и престижне грађевине као и за шпијунске сателите итд. очигледно увек има пара.

slobodan stanic | 19/09/2012 01:19

"Danas ispl prve rate 13 penz."Citam tekst i slazem cifre jednostavno :Penzioneri su po Zakonu trebali do kraja ove godine da dobiju povecanje od cirka 5 % ili novcano izrazeno oko 6,9 milijardi do kraja godine. Svodjenjem na 2%(Nezakonito),dobiojaju 2,76 milijardi i kroz 1 ratu tzv 13 penz jos 185 milona i 200 hil.Svima penzionerima je nezakonito, zakinuto 3% odnosno 4 milijarde do kraja godine . Pa onda startno u iducoj godini 12 milijardi. Kad se ovome doda ono sto je jos prosle godine iznele u "Politici ",gospodja M arija Gapic da je ona ranija vlast(u kojoj je usput receno min. fin. bio isti covek),penzionerima zakinula sedmnaast prosecnih penzija(isto krseci uredbe i zakone koje je sama donela),onda je jasno da su penzioneri krivi za sve Vladine promasaje i greske(Onih ,a mozda i ove Vlade)MI PENZOSI ZAHVALJUJEMO DACICU I KRKOBABICU STO FINANSIJE DADE DINKICU-ON JE PUCO PENAL-PENZOSI DOBILI GOL."bravo decki bravogreda"

Valerija Marko | 18/12/2012 16:05

Penzioner sam od 09. 08. 2012. godine. Rešenje doneto krajem avgusta ove godine. Penzija mi je iznosila 14.824 RSD. Sa oktobarskim povećanjem od 2% sada je 15.120 RSD . Zašto nisam dobila pomoć od 4000 RSD ni u septembru a ni danas? Ovo sam našla na vasem sajtu, citiram: "Oktobarsko povećanje penzija neće uticati na gubitak prava na jednokratnu pomoć, jer oni koji sada primaju 15.000 dinara s povećanjem će primati 15.300 dinara.". Molim da mi neko odgovori.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije