Meni

Ekonomija

Može li „Dajners klub” da radi kao banka

U skupštinskoj debati guverner NBS Jorgovanka Tabaković potvrdila da ne podležu njihovoj kontroli. – U „Dajnersu” bez komentara

„Dajners klub Beograd” ne podleže kontroli centralne banke, ali treba preispitati njegovu delatnost, rekla je jučeJorgovanka Tabaković, guverner NBS, odgovarajući na pitanje poslanika kluba SNS-a Marijana Rističevića ko se bavi kontrolom organizacija poput „Dajnersa”, za koji on tvrdi da neovlašćeno emituje platne kartice i izdaje kredite.

Rističević, koji je poslanik Narodne seljačke stranke i poslaničkog kluba SNS-a, tokom skupštinske debate o izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije rekao je da „Dajners klub” neovlašćeno emituje platne kartice i bavi se davanjem kredita.

U „Dajnersu” juče nisu imali komentar na naše pitanje da li je to tačno i po kom propisu su registrovani.

Proverom podataka u Agenciji za privredne registre vidi se da je „Dajners” sasvim uredno registrovan, i to još od 1992. godine. Stopostotni vlasnik kapitala je SKB Kapital iz Luksemburga.

Međutim, potraga za propisom na osnovu koga su registrovani nije dala rezultata. U Zakonu o bankama piše da se niko osim banke ne može baviti davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica, osim akoza to nije ovlašćen zakonom, a ova organizacija se upravo time bavi.

U Udruženju banaka kažu da im nije poznato na osnovu kog propisa „Dajners” obavljaju svoju delatnost.

– NBS je zadužena za kontrolu banaka, lizing kuća i osiguravajućih društava, a oni nisu ništa od toga. Nisu članovi našeg udruženja – kaže Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka.

U Ministarstvu finansija juče nismo uspeli da dobijemo odgovor na ovu nepoznanicu.

Rističević smatra da, kako se ne radi o banci, niti podleže kontroli NBS, postoji bojazan da, ukoliko ta organizacija propadne ili bankrotira, može biti velike štete za korisnike finansijskih usluga.

– U ovom slučaju nema revizije, primene Zakona o sprečavanju pranja novca, kontrole visine limita koji se dozvoljavaju po platnoj kartici, nema kontrole nad brojem platnih kartica koje se puštaju u opticaj – naveo je Rističević.

Odgovarajući na poslaničko pitanje, u toku debate o izmenama Zakona o NBS, Tabakovićeva je rekla da bi tim problemom mogao da se pozabavi „onaj ko se bavi Agencijom za registrovanje pravnih lica”, jer zaštita prava i interesa korisnika usluga, koje pružaju takve institucije, ne mogu da budu nadležnost NBS.

Tabakovićeva je podsetila da NBS obavlja nadzor samo nad onim finansijskim institucijama koji imaju ovlašćenje da se bave izdavanjem platnih kartica, a to su banke, društva za osiguranje, dobrovoljni penzijski fondovi.

– Ova vrsta organizacija, koja ne potpada pod nadležnost NBS, ne može biti predmet kontrole NBS, već nekih drugih institucija, ali nije moje da delim zadatke drugima. U svakom slučaju treba preispitati njihovo registrovanje i bavljenje tom delatnošću, koja po vašim rečima može biti štetna – rekla je Tabakovićeva, odgovarajući Rističeviću.

J. Rabrenović
objavljeno: 06.11.2012.

Poslednji komentari

Nole  | 07/11/2012 08:42

Rističević je potpuno u pravu, a i ima prave informacije jer je skoro na NIS-ovim pumpama bilo napisano da ne primaju Dajners kartice što znači da ta firma ima neka velika dugovanja ka njima verovatno, a ko zna kako je i sa dobavljačima. Ovo jeste jedan balon koji bi mogao da pukne, jer je firma očigledno u sve većim problemima.

Mare Mare | 07/11/2012 08:52

Diners Club Beograd je preduzece koje je samo nosilac fransize Diners Cluba. Po zakonu o Bankama republike Srbije u clanu 5 pise da niko osim banke ne moze izdavati platne kartice, razlog je kontrola novcanih tokova. Firmu Diners Beograd niko ne kontrolise i oni mogu napraviti velike probleme na trzistu novca, mogu iznositi novac van zemlje, stampati veliki broj kartica bez ikakve kontrole i ogranicenja. Diners kartica je svetska kartica ali kod nas tu karticu izdaje firma koja je pred stecajem i u visemilionskim dugovima. U slucaju da bankrotira Diners Club Beograd, niko nece trgovcima i bankama vratiti novac koji je ta firma potrosila jer niko za njih nije odgovoran, odgovoran je samo vlasnik firme i to sa kapitalom firme koji je minimalan...

Mile  | 14/11/2012 14:05

Kako je Diners uopste mogao da radi mimo zakona a godisnje su obrtali nekoliko desetina miliona eura i niko od banaka ili NBS, Ministarstvo finans. itd da pokrene pitanje ili prekontrolise poslovanje, ko zna sta su sve radili i koliko su novca izneli a i radili su na crno. Ko onda kontrolise postovanje zakona u ovoj zemlji? Da li treba opet da se desi nesto lose da bi drzava reagovala

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije