Meni

Ekonomija

Podsticaji seljacima ipak u sporazumu

Protest proizvođača duvana pred zgradom Foto Tanjug

Oko 500 nezadovoljnih proizvođača duvana iz čitave Srbije okupilo se juče na protestu ispred Vlade Srbije od koje traže da donese uredbu o premijama za proizvodnju duvana u 2009.

Predsednik Skupštine Udruženja proizvođača duvana Srbije Milorad Antonić izjavio je da proizvođači traže premije po kilogramu duvana i to za sortu „virdžinija” za prvu klasu 1,20 evra po kilogramu, za drugu klasu 1,05 evra, za treću klasu evro i za četvrtu klasu 0,70 evra po kilogramu.

Antonić je demantovao da se udruženje dogovorilo sa Ministarstvom poljoprivrede o programu pomoći proizvođačima duvana po kome im sleduju subvencije od ukupno 32.000 dinara po hektaru.

Direktor Duvanske industrije Bujanovac Bogoljub Tomić izjavio je da će ukidanje državnih premija za duvan negativno uticati na ugovaranje proizvodnje duvana za ovu godinu. „Uticaj ukidanja premije i kolike su razmere nezadovoljstva znaćemo posle 31. marta kada se završi proces ugovaranja, ali očekujem negativne posledice”, kazao je Tomić agenciji Beta. Kako je rekao, ugovaranje proizvodnje duvana za ovu godinu za bujanovačku i preševsku opštinu počelo je pre tri dana.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je postiglo sporazum sa Udruženjem proizvođača duvana Srbije kojim je definisano da će proizvođačima biti omogućeno da ostvare pravo na regres od 12.000 dinara po hektaru, kao i dodatnih 20.000 dinara. Pomenuti sporazum koji su potpisali predstavnici Ministarstva i ovog udruženja stavljen je na uvid javnosti na sajtu Ministarstva.

Na pitanje zašto demantuje postojanje ovog sporazuma koji je, inače, potpisao 9. februara, Milorad Antonić je odgovorio da oni ne mogu večno da daju podršku Ministarstvu poljoprivrede i ministru Saši Draginu koji ne izlazi u susret njihovim zahtevima, kao i da smatraju da je Ministarstvo pomenuti sporazum koristilo samo za kupovanje vremena.

Proizvođači su tražili, a to je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede u pomenutom sporazumu, da se osnuje budžetski fond u koji će za podsticaj proizvodnje duvana ići 1,75 odsto prihoda od akciza na prodate cigarete. Prošle godine, navedeno je, od akciza i poreza na dodatu vrednost u budžet Srbije slilo se 56 milijardi dinara.

Ministarstvo poljoprivrede izrazilo je zabrinutost da iza ove grupe proizvođača stoje prerađivači, multinacionalne kompanije koji imaju mnogo veći budžet od budžeta Republike Srbije.

– Da je to tačno bili bismo srećni i mnogo moćniji – rekao je Antonić.

Inače, Ministarstvo se sporazumom obavezalo da preuzme ukupan dug proizvođača koji oni imaju prema prerađivačima, da će otpisati kamate i produžiti rok isplate. Istovremeno, proizvođači duvana u listu će imati prednost dobijanja bespovratnih sredstva od države za prelazak na druge kulture, i uslove za dobijanje sredstava iz programa za podizanje konkurentnosti, a za nabavku mehanizacije prema propisanim kriterijumima za marginalna područja.

J. Rabrenović
objavljeno: 03/03/2009

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije