Meni

Ekonomija

Srbija, zabit internet-trgovine

Zašto kod nas ne posluje najpouzdaniji i najrasprostranjeniji svetski posrednik u „onlajn” trgovini

Ne postoji zakonska prepreka poslovanju „Pejpala” kod nas (Foto AFP)

„Pejpal” (PayPal), najpouzdaniji i jedan od najrasprostranjenijih načina plaćanja na Internetu, građani Srbije ne mogu da koriste. Naša se zemlja nije izborila za poziciju među 190 država i regiona gde ova usluga postoji. Na mestu gde bi, prema abecednom spisku, trebalo da bude, baš između Sejšela, Senegala i Somalije, nema imena Srbije.

„Pejpal” zapravo posreduje u trgovini na globalnoj svetskoj mreži (www) i štiti korisnike od internet-zloupotreba. Uz pomoć „Pejpala” može se bez plaćanja usluga poslati novac porodici, prijateljima ili se pare mogu prebaciti sa računa korisnika na račun ovog preduzeća radi daljeg plaćanja na mreži. Na ovaj način podaci sa kartica poslovnih banaka poveravaju se samo „Pejpalu”, a korisnik može da kupuje na mnogobrojnim internet-stranicama ne otkrivajući svaki put poverljive podatke sa kartice.

– „Pejpal” je veoma popularan u svetu, a kod nas su korisnici Interneta nekoliko puta pisali peticije da im se omogući korišćenje ove usluge. Ne znam zašto „Pejpala” u Srbiji nema, ali ne verujem da je razlog veliki broj internet-prevara u Srbiji devedesetih godina. Verovatno postoji zakonska prepreka ili propis Narodne banke Srbije (NBS) koji to onemogućava – kaže Slobodan Marković iz Centra za razvoj Interneta.

U NBS tvrde da ne postoji zakonska prepreka poslovanju „Pejpala” kod nas.

– Nema ni propisa NBS ni zakona koji brani poslovanje ovom i sličnim posrednicima u internet-trgovini. Možda je problem u tehničkoj osposobljenosti poslovnih banaka. Takođe, budući da „Pejpal” postoji dugo, imamo saznanja da se Srbija od devedesetih godina nalazi na crnoj listi ovog preduzeća – objasnili su u NBS.

U banci Intezi, koja jedina u Srbiji ima licencu za procesuiranje kartica u internet-okruženju, smatraju da je problem u nerazvijenosti srpskog tržišta u oblasti Internetai da su poslovni interes i zakonska regulativa veće prepreke nego tehnička opremljenost banaka.

– Jedan od osnovnih razloga može se tražiti u nedovoljno preciznoj i strogoj zakonskoj regulativi u oblasti elektronskog poslovanja, nedovoljno efikasnom sudstvu, kao i slaboj razvijenosti tržišta Srbije i dugogodišnjoj izolaciji kao posledici sankcija. Treba istaći i da je veliki broj zloupotreba platnim karticama na Internetu u tom periodu dolazio upravo iz Srbije – kažu u Intezi.

Iako postoji interesovanje korisnika Interneta u Srbiji, dobra volja Narodne banke i jasna volja vodećih banaka kad je reč o elektronskom poslovanju da se sa „Pejpalom” sarađuje, to za sada nije dovoljno. „Pejpal” postoji i u Albaniji, Burundiju, Etiopiji, Kirgistanu, Tanzaniji… i svim zemljama u regionu osim u Crnoj Gori.

B. Pavićević
objavljeno: 16/05/2008.

Poslednji komentari

Budimir Dobrosavljevic | 16/05/2008 13:00

Zasto tako pisete kada vas niko ne placa za to??

Obisao sam ceo Svet i ustanovio da Srbija nije nikakva zabit!!!

Zasto sirite defetizam?? Najgore sto se moze dogoditi jednoj zemlji je da novinari demoralisu omladinu??

Da li je neko pitao koliko ima nepopunjenih radnih mesta???
Zasto Srpske turiste u Grcku odvode crnogorske firme?? I t slicno// to su prava pitanja, jer da je Srbija zabit ne bi firme i estrada iz susednih republika trcala ovamo da zarade pare.!!

Andrija Spalevic | 16/05/2008 13:45

Ma bre samo je to problem sto je iz Srbije toliko bilo prevara sa kreditnim karticama da PayPal-u ne pada napamet da se upusta u takvu avanturu.

Mozda za jedno godinu dana i to ce biti tako tesko registrovati se, tacnije trazice puno podataka, recimo maticni broj, poslodavce i takve stvari.

Ima prevara svuda po svetu ali je kod nas u vreme kad smo bili "odseceni" od zapada Evrope 90-tih a Boga mi i pocetkom 2000-tih moglo je da se radi sta hoces:

Neko ti posalje broj kartice iz Engleske, Francuske, SAD... narucis sta god hoces na internetu, roba stigne na adresu u Beograd ili bilo gde u Srbiju i kad pravi vlasnik utvrdi da mu je neko trosio pare na kreditnoj...GOTOVO.
Roba u Srbiji, banka ne moze da dodje do lokalne policije jer Srbija nije saradjivala ni sakim u to vreme (sa punim pravom moram da dodam jer ni oni nama nisu isporucivali ljude niti davali informacije) i pojeo vuk magarca.

Takvih tranzakcija je bilo na milione!!

To je jedini razlog zasto PayPal ne dolazi u Srbiju ... za sada.

petar Petrovic | 16/05/2008 16:27

Tekst je dobar jer sam i ja 1000 puta sizeo zasto PayPal jedino kod nas i mozda u jos 2 ili 3 zemlje ne postoji. Ako znate kako PayPal radi onda vam je jasno da je placanje preko VISA kartice moguce u pozadini PayPal-a ali onda vasa adresa nije potvrdjena, ako zelite da vam je adresa potvrdjena onda morati dati broj svog racuna i telefon i onda vam PayPal radi proveru tako da se smanjuje mogucnost prevara. U recimo juznoj Americi svi zivi traze da im placate preko PayPal-a, u Argentini sam tako recimo rentao stan nedelju dana, ili ako imate rodjake u Srbiji i hocete da im posaljete neke pare onda ne postoji nista jednostavnije od PayPal-a (jednostavno e-mail adresa vaseg rodjaka).
Hvala "Politici" na ovom tekstu jer ja sam zaista hteo da saljem pismo NBS sa istim pitanjem, zasto nas nema u PayPal sistemu a tu su svi i Burundi i Dzibuti i Tunguzija.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije