Meni

Економија

Српско тржиште аутомобила на низбрдици

Продаја нових четвороточкаша у Србији опала 18 одсто у поређењу с протеклом годином. – Кола се и даље највише плаћају готовином

Смањена продаја и нових и половних аутомобила

Тржиште аутомобила у Србији не показује никакве знаке опоравка. Штавише, продаја нових али и половних возила и даље опада, па ни све повољније понуде нису довољне да надокнаде изузетно слабу куповну моћ у нашој земљи.

Увозници и дистрибутери кажу да је веома забрињавајући податак по којем, осим путничких, драстично опада и продаја доставних возила, што је један од најбољих показатеља лоших привредних прилика у Србији. Мања кубикажа и нижи ниво опреме су оно за шта се, због повољније цене, купци сада најчешће одлучују.

– Продаја нових аутомобила у Србији опала је 18 одсто у поређењу с протеклом годином. До краја септембра ове године продато је 25.392 нова аутомобила, а прошле године у исто време 30.936. Уколико желимо да се поредимо с 2009. годином, видећемо да је тада власнике нашао 31.441 четвороточкаш. Разлика у односу на време пре кризе још је драстичнија. Ми смо, заједно с „Дачијом”, ове године до краја септембра продали 2.226 нових возила, а прошле 2.680 – објашњава Игор Митровић, из фирме „Рено Нисан Србија”.

Он каже и да су ове године највећи пад тражње забележили управо најјефтинији модели, што је, како истиче, било очекивано. Цене скупљих су због слабе продаје с 11.000 евра пале на 9.000, па грађани који су имали новца за најјефтиније нове аутомобиле од 7.000 или 8.000 евра одлучују да додају још новца и пазаре мало бољи аутомобил.

Наш саговорник каже да и даље у плаћању возила предњачи готовина, што значи да потрошачи избегавају кредите и нова задуживања.

– Готовином се код нас плати највише аутомобила – између 50 и 60 одсто. Што се тиче одложеног плаћања, предњаче кредити којима се плати око 80 одсто купљених возила, па лизинг за који се одлучује око 20 одсто купаца – истиче Митровић.

Како се нови аутомобили све мање купују, возни парк у Србији још је старији. Нема прецизних података о томе колико износи просечна старост возила у нашој земљи, али се барата цифром од око петнаестак година.

Стручњаци кажу да то није возни парк, већ музеј, али ми немамо такав утисак будући да они који имају најстарије аутомобиле немају новца да их свакодневно возе. Зато оно што видимо на улици није реална слика.

Милан Божић, директор Центра за моторна возила у Ауто-мото савезу Србије, каже да према неким оквирним подацима у Србији има више од два милиона регистрованих возила. Око 200.000 чине камиони и аутобуси, што значи да имамо 1.800.000 путничких возила. У каквом су стању?

– Ми већ годинама пред сваку зимску и летњу сезону организујемо акцију „Исправно возило – безбедно возило”. Испостави се да, отприлике, на око половини возила нешто буде неисправно. Али наглашавам да тај податак не би требало да буде паралела с целокупном популацијом у Србији, јер на ту акцију углавном дође неко ко већ сумња да му с возилом нешто није у реду. У Србији је генерално проблем то што нема поузданих статистика и података о аутомобилима који би нам омогућили да изведемо конкретан закључак о стању возног парка – каже Божић.

Како је јасно да ће све више људи бити приморано да купи полован аутомобил, Центар за моторна возила АМСС-а требало би да буде обавезна адреса за будуће власнике, нарочито уколико имају сумње у порекло возила.

– У Центру за моторна возила АМСС-а нудимо свакоме ко купује ауто комплетан преглед возила и испитивање порекла аутомобила. Пре него што неко купи возило, може да дође код нас, а испитивање порекла кошта око 200 евра. Ми ћемо му рећи где је купљен, где је продат, да ли је одјављен у земљи порекла, као и да ли постоји потрага за тим возилом. Осим тога, дајемо гаранцију за вредности возила. Имамо и дијагностику да видимо колико је километара ауто заиста прешао јер су преваре веома честе – објаснио је Божић.

----------------------------------------------

За већину – пуст сан

На финансијском порталу „Банке онлајн”, који је недавно објавио да је у првих шест месеци ове године пад продаје износио 16,5 одсто, проценили су да је све мање породица које могу да издвоје средства за куповину аутомобила.

– То значи да би морали да се одлуче за кредит, а како је становништво презадужено, због набавке много потребнијих ствари од аутомобила, мало ко би да због новог љубимца на четири точка узима додатни кредит. Нови аутомобили доносе и скупо одржавање, а велико оптерећење за месечни буџет једне породице је и само гориво, па не остаје простора за скупе сервисе и делове. Када се сагледа комплетна ситуација, можда би се неки грађанин и одлучио за куповину аутомобила на кредит, али цена тог зајма је изузетно висока без обзира на валуту – проценили су.

Стефан Деспотовић
објављено: 07.11.2011.

Последњи коментари

Bozana Stanic | 07/11/2011 18:45

Uh Vladimire Videnovicu al' vam je pametna ideja. Da oporezujete drakonski one koji kupe osnovni, najjeftiniji novi auto? Pa, kako vi uopste mislite da celo drustvo krene napred ako ce onaj ko je sposoban da nesto malo zaradi ili spreman da rintaci biti odmah oporezovan duplo? Pa, ko je onda ludak da uopste radi i stvara? Naravno ovde nije rec o onim "dirty rich" nego o samo malo imucnijim. To vam nije ni komunisticka ideja vec idiotisticka koja samo pothranjuje bitange i neradnike. Tako se ne ide napred prijatelju!!!

studentkinja Vera | 10/11/2011 14:28

Ako je za Vas, gospođo Božana, auto od 10 000 evra "osnovni, najjefiniji auto", onda ste Vi definitivno buržuj u zemlji u kojoj je 10 000 evra apstraktni pojam. Čovek koji ima ili 10 000 evra u kešu da odmah kupi auto, ili koji ima dovoljno veliku platu da može da podigne kredit za auto od 10 000 evra, taj je bogami debelo osigurao svoju egzistenciju i sredio život. Da podsetim, pričamo o Srbiji, ne o Švajcarskoj, i nedolično je razmetati se ciframa i pričati da je jeftino dati za kola 10000 evra. Imate kola i od 2000 evra, ali da, vi buržuji ne koristite polovne stvari. Slažem se sa gospodinom Videnovićem u potpunosti, i smatram da treba oporezovati ne samo luksuz nego i drskost.

Beba Miletic | 10/11/2011 16:27

AMS: Kazu ti sve i ograde se tipa: to je sve sto ovaj softver moze da vidi. Poenta je da uzmu 200evra

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније