Meni

Ekonomija

Sveštenici na budžetu, crkva odvojena od države

Pravo na plaćene doprinose za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje imaće oko 2.000 sveštenika svih vera u Srbiji

Država će ubuduće sveštenicima svih konfesija uplaćivati iz budžeta doprinose do nivoa najniže mesečne osnovice, potvrdili su juče „Politici” u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje. To im je omogućeno Uredbom vlade o uplatama doprinosa za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika, koja je juče stupila na snagu.

Najniža osnovica za sveštenike i verske službenike za celu 2012. godinu iznosi 19.498 dinara.

Ovom uredbom, koju je vlada donela četvrtog maja, uređuje se iznos, način i dinamika uplate doprinosa, a država će dotirati ove troškove čime će se obezbediti penzije za oko 2.000 sveštenika u Srbiji.

Prema rečima Jelice Timotijević, direktora Sektora za odnose s javnošću u PIO fondu, pravo da po uredbi budu pomognuti iz budžeta ima 1.700 pravoslavnih, kao i 300 sveštenika rimokatoličke crkve, islamskog imama, protestantskih pastora...

Vlada će, kako i stoji u uredbi, uplaćivati doprinose na najnižu mesečnu osnovicu, a razliku doprinosa između najniže i izabrane mesečne osnovice uplaćivaće osiguranik, odnosno crkva ili verska zajednica u skladu s zakonom, pojasnio je Željko Simić, načelnik matične evidencije u PIO fondu.

Dakle, ukoliko je neki od sveštenika, bilo koje vere, koji po uredbi ima pravo na dotacije iz budžeta, nezadovoljan visinom osnovice na koju će mu država plaćati doprinose, a od čega će zavisti i njegova konačna penzija, razliku doprinosa između najniže i izabrane osnovice može sam sebi da uplaćuje.

Nadležni za poslove vera prenosiće sredstva na propisane uplatne račune doprinosa najkasnije do 15. u mesecu za prethodni mesec, a oni koji su odgovorni za obavezno socijalno osiguranje dostaviće podatke o sveštenicima i promenama u osiguranju Poreskoj upravi.

Osnovica doprinosa za svakog osiguranika crkve, odnosno verske zajednice, opredeljuje se u saradnji s nadležnom organizacijom za obavezno socijalno osiguranje, kaže Simić i dodaje da poreznici donose rešenje o zaduženju na osnovicu doprinosa koju odredi crkva, odnosno verska zajednica.

Osnovica koja se odredi za određenog osiguranika ne može se menjati u toku tekuće godine. Što znači, kaže Simić, ukoliko je određeno da to bude najniža osnovica ona će važiti cele te godine, a crkva ili verska zajednica su dužne da predlog usaglašene osnovice dostave penzijskom ili zdravstvenom fondu do 15. februara.

Ukoliko po isteku tekuće godine ne dostave novi predlog osnovice, ona će nastaviti da važi i naredne godine. Do sada je, kaže Simić, bila praksa da sveštenici sami ili eparhije za njih uplaćuju doprinose u skladu s svojim mogućnostima. Važno je da uplate budu na vreme kako im poreznici ne bi zaračunavali dodatnu kamatu, naglašava Simić, dodajući da uplatom na najnižu osnovicu sveštenici neće biti degradirani.

Prosečna penzija sveštenika Srpske pravoslavne crkve iznosi oko 20.000 dinara. Novom uredbom vlade verski službenici će državu koštati po 153.000 dinara koliko iznose porezi i doprinosi.


Jasna Petrović
objavljeno: 15.05.2012.

Poslednji komentari

m p | 28/05/2012 17:32

Ovo je sramota. Vlada Srbije kao da kod sebe nema ni jednog ekonomistu i knjigovodju. Pa odakle cete to placati gospodo iz vlade? Ovo ne moze biti i ovakvu meru i uredbu treba hitno onemoguciti jer je rasipanje novca koji ne postoji. Crkva ima i svoje manastire, crkve, svoje racune i stalno od naroda trazi donacije, i mnogo imovine i sramota je da je ovako nesto trazila od nase vlade.
Svestenici imaju mogucnosti da sami uplacuju svoje doprinose, a ovo st osu trazili i neko im izgurao je neskromno i bezobzirno. Jos se pozivaju na drzavne jasle "radi imovine koju su im nekada oduzeli komunisti" ajte molim Vas gospodo svetenici ...gde je ovde Hrist? gde je zavet skromnosti? gde je ono sto je Vas je ucio nas blagopocivsi Patrijarh Pavle? VI to zaboravili?

misa jovanovic | 15/04/2013 09:19

Gospodinu Ljotiću, gde vi gospodine živite, pa u komunističko vreme su ti verski službenici upravo živeli ovako kako je sada donešeno ovom uredbom, a nebi trebalo jer ovo vise nije socijalizam već kapitalizam, pa kada je tako onda želeli ste gledajte. Uredbu pod hitno ukinuti.

milenko karan | 16/06/2013 13:46

znate li da se kod Adventista uplacuje 10 posto od plate za sektu znaci desetak od primanja i sto bi se sad mi nesto bunili ako to ljudi dobrovoljno uplacuju za svoju sektu a vidite sektasi se bune sto se kod pravoslavne crkve ne uplacuje nista,jedino se casti svestenik prilikom vencanja opela a to je jednom u zivotu,uglavnom protestuju oni koji nikad nista za crkvu nisu dali pa im smeta sto neki vernici daju pomazu svoju crkvu,grade nove hramove itd,jednostavno oni tako zele a ko god ne zeli taj i ne dolazi u crkvu ali nebi trebalo ni da placu sto hramovi nicu u nasem gradu a njih grade vernici a ne klevetnici

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije