Meni

Ekonomija

U Srbiji još jedna fabrika „Benetona”

Direktor firme Be„neton Srbija” Flavio Simoneti rekao juče da traži još jednu povoljnu lokaciju za nov pogon te kompanije

Jeste kriza, ali i prilika za dobar biznis (Foto Tanjug)

Niš – Jedna od najpoznatijih svetskih kompanija za proizvodnju modne odeće, italijanski „Beneton”, gradiće u Srbiji još jednu fabriku, pored one u Nišu. To su juče u krugu doskorašnje Industrije tekstila „Niteks” u Nišu izjavili direktor firme „Beneton Srbija”, Flavio Simoneti i gradonačelnik Niša Miloš Simonović, potvrđujući nameru kompanije da u našoj zemlji investira i organizuje jednu od najvećih proizvodnji u Evropi:

– Trenutno se u Nišu adaptiraju stari proizvodni kapaciteti i grade novi. Neki od pogona su potpuno srušeni i na njihovim temeljima biće sagrađeni novi, a u njima će biti montirane mašine i postrojenja poslednje tehnološke generacije. Ukupno će na lokaciji „Niteksa”, kompanije „Beneton” raspolagati čak sa 65.000 kvadratnih metara poslovnog i proizvodnog prostora – 40 hiljada rekonstruisanih objekata i 25.000 kvadrata potpuno novih proizvodnih kapaciteta. U pogonima u Nišu do kraja 2014. godine, kada će početi da rade punim kapacitetima, biće zaposleno 2.700 radnika. Uz to naša kompanija traži još jednu lokaciju za izgradnju proizvodnih kapaciteta u kojima će biti zaposlen dodatni broj radnika, rekao je Simoneti.

U ovom trenutku, istakao je Flavio Simoneti, koji je sa niškim gradonačelnikom Milošem Simonovićem obišao gradilišta novih pogona u krugu nekadašnjeg „Niteksa”, na pletenju i šivenju modnih džempera sa markom „Beneton” u Nišu radi 150 radnika. Do kraja ove i u narednoj godini posao će dobiti još 900 radnika tekstilne struke, rekao je Simoneti.

– Vrednost naših investicija u Srbiji, odnosno „Benetona” i kooperanata biće oko 50 miliona evra i već su uložena značajna finansijska sredstva. Kada fabrika u Nišu počne da radi punim kapacitetima godišnji izvoz biće preko 70 miliona evra godišnje – rekao je Simoneti.

Renoviranje postojećih i izgradnja novih kapaciteta ide po planu tako da se očekuje da će sredinom 2012. godine početi montiranje novih mašina i opreme i mnogo veća proizvodnja, rekao je gradonačelnik Niša.

T. Todorović
objavljeno: 24.11.2011.

Poslednji komentari

Andrej Bokan | 25/11/2011 12:38

Draga Snezana (Stokic); na kraju ce benefit od investicije imati Srbija jer ce plate, porezi i doprinosi ostati u Srbiji. Ovo nije inovativan nacin privlacenja stranih investicija vec je iskustvo preuzeto od Slovacke. Posto kritikujete dali Vi imate bolji nacin da ubedite investitore da bas u Srbiju ulazu?Svaka cast na lepoj vesti!

maske su skinute | 25/11/2011 12:40

Konacno, vidi se sve - postajemo robovi zapada.

Predrag N | 30/11/2011 21:05

Daj Boze da dodju jos ovakvih investicija, naravno u unutrasnjosti, a ne u Bgd-u, da i mi malo radimo!!!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije