Meni

Ekonomija

Višnje skuplje od malina

Berači dobijaju i do 20 dinara za kilogram, što znači da za dan može da se zaradi i do 3.000 dinara

Višnjik u zavičaju oblačinske višnje

Topola, Prokuplje – Ove godine cena višanja u otkupu je veća nego maline, što se retko dešava. U selima topolske opštine, više stotina berača pomaže vrednim voćarima ovog kraja Šumadije da oberu višnje. Topolčani su zadovoljni, jer su otkupne cene premašile posle tri decenije cenu malina.

– Voćari mogu višnje da predaju na desetak otkupnih mesta – kaže poznati voćar iz Vinče Slobodan Stanković – Izuzetno smo zadovoljni otkupnim cenama. Kilogram višanja „marela” plaća se 150, a „oblačinskih” 115 dinara. Sitnije višnje druge klase otkupljivači na licu mesta odmah posle predaje plaćaju 75 dinara – veli naš sagovornik.

Voćari 10 topolskih sela, koji na većim površinama uzgajaju višnje, očekuju i pored mnogih vremenskih neprilika rod od oko 1.000 tona. Berači, njih nekoliko stotina, svakodnevno stižu iz Aranđelovca, Kragujevca, Mladenovca i drugih okolnih gradova. Oni dnevno mogu da zarade i 3.000 dinara, što je u ovoj ekonomskoj krizi i besparici velika vajda.

Prošlogodišnja suša, protekla zima sa nezapamćenim mrazevima, znatno je umanjila rod voća u Šumadiji. Pre deset dana, pet sela topolske opštine pogodio je i krupan grad koji je naneo veliku štetu i ostalom voću: jabukama, kruškama i grožđu. Pokazalo se da protivgradne stanice i ove sezone nisu snabdevene dovoljnim brojem raketa, na šta voćari već godinama upozoravaju nadležne organe:

– U mnogim zemljama raste tražnja za našim višnjama. Najveće količine izvozimo za tržište Rusije, Nemačke i Austrije. Deo berbe otprema se i u naše privatizovane fabrike za preradu voća u Valjevu, Požegi i Gornjem Milanovcu – ističe Slobodan Stanković, koji za petnaestak dana najavljuje i berbu šljive „čačanska lepotica”.

Ovih dana u Merošini, Žitorađi, Prokuplju, Blacu i Kuršumliji u ustanovama i preduzećima gotovo da je prepolovljen broj radnika. U jeku je berba višanja. Nema ovde tog radnika, a kažu i mnogih političara, koji nema bar dvadesetak ari višanja. U Toplici je, tvrde statističari, ova plemenita voćka zasađena na više od 2.500 hektara, odnosno na rodu je više od dva miliona stabala. Onaj ko ima ove godine višnje, pozlatio ih je: berba je tek na početku, a otkupljivači nude 100 dinara za kilogram. Dobro prolaze i berači: dobijaju i do 20 dinara za kilogram ubranih višanja, a to znači da za dan može da se zaradi i do 3.000 dinara.

U selima Dobriča, oko Oblačinskog jezera, gde je ovu vrstu višanja kao divlju otkrio i kultivisao Topličanin dr Branislav Pavićević, mnogo je poljoprivrednika koji imaju zasade višanja. Prema rečima Milosava Jevtića iz Krajkovca, rod „oblačinske” višnje negde je ove godine izuzetan, a negde upola manji od prošle godine.

– Ja sam ove godine nabrao oko dve tone, što je možda i trostruko manje nego prošlih godina. Ima, međutim, sela i višnjika koji su prepuni. Onamo, u Oblačini i okolnim selima, nekoliko velikih proizvođača već su ubrali i po dva do tri vagona višanja. Uzeli su lepe pare, a i berači su se ovajdili, jer su po kilogramu ubranih višanja dobijali oko 15 dinara – kaže Jevtić.

Mnogi se višnjari ovde nadaju da će cena višanja dostići i svih 120 dinara, odnosno premašiti onu po kojoj su prošle godine otkupljivane maline. Jer, samo pre dve godine višnja je otkupljivana po 20 do 30 dinara, prošle se počelo sa 50-60, da bi pri kraju berbe dostigla i 90 dinara. Proizvođači kažu da je u međuvremenu mnogo toga poskupelo: evro, đubrivo, zaštitna sredstva...

B. Njegovan – D. Borisavljević

objavljeno: 23.06.2012

Poslednji komentari

vele velic | 24/07/2015 17:32

Ja sam sa Kosova,hteo bih da znam kad krece berba.i hteo bi br.telefona da mi kazete da bi se culi

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije