Meni

Ekonomija

Vojin Đorđević „iskopao” nevolju

Samo deset dana od početka izgradnje nove fabrike vode, opštinari zaustavili radove jer „Si end Si” nema dozvole

Vojin Đorđević (Foto J. Milovanović)

Subotički biznismen Vojin Đorđević ne prestaje da iznenađuje javnost neobičnim poslovnim potezima. Zlonamerni bi čak rekli da je predsednik „Si end Si grupe” sam sebi najveća konkurencija. Tek što je iskopao kamen temeljac za izgradnju nove fabrike vode u Mionici i na sav glas najavio investiciju od 11 miliona evra, opštinske vlasti naterale su njegove neimare da odlože lopate i ugase mešalice. Jer, za nastavak radova Đorđeviću nedostaje građevinske dozvola.

U „Si end Siju” potvrdili su da nemaju potrebne papire, ali su uredno podneli zahtev za građevinsku dozvolu. Prema rečima Snežane Mišić, zadužene za odnose sa javnošću, kompanija nije ni želela da gradi novu fabriku mimo zakona.

– Građevinska inspekcija je bila sa nama prilikom postavljanja kamena temeljca, ali čak i da nisu došli ne bismo nastavili radove, već bismo čekali potrebne dozvole – rekla je Mišićeva.

Novinari nisu ni slutili da su osim telohranitelja Vlada Divca, koji su telima blokirali ulaz do bazena gde je Đorđević dosad slavio poslovne uspehe, tenziju podigli i nenajavljeni gosti iz opštinske građevinske inspekcije. Da paradoks bude veći, na postavljanju kamena temeljca govorio je i predsednik opštine Milan Matić.

Pitali smo ga da li je, pre svečanog ručka, Đorđevića upozorio da zbog nedostatka papira može da mu presedne ulaganje u Banju Vrujci.

– Sve sam mu rekao. Napomenuo sam da mora da poštuje zakon, a javno sam istakao da u opštini želimo da uvedemo jasna pravila igre za sve investitore – objasnio je Matić kako je u oblandi novinarima pokušao da servira informaciju da Đorđević nema građevinsku dozvolu.

– Tu rečenicu su neke novine objavile, a ne znam da li će biti nevolja sa papirima, jer opštinska uprava i dalje rešava slučaj „Si end Si”. Prema nedavno donetom urbanističkom planu Banje Vrujci, Đorđević bi mogao da gradi fabriku na tom mestu, ali bi morao da dokupi zemljište pored izvora koji je valjda njegov, nisam siguran. Njegovi partneri iz Azije ipak žele da ulažu. Rekao sam im šta treba da se reši, a Đorđević može njih da laže, ali je dužan da objasni šta mora da se ispoštuje – naveo je predsednik opštine.

Na pitanje zašto nije sačekao da dobije potrebne papire, pa tek onda najavi radove, Vojin Đorđević je juče objasnio da je postavljanje kamena temeljca stvar ceremonije, izraz namere i, u krajnjem slučaju, simbola.

– Građevinski radovi neće početi dok se ne obezbede sve dozvole. U skladu sa zakonom, započeo je proces pribavljanja potrebne dokumentacije i verujemo da ćemo odgovor dobiti vrlo brzo. Investiciju smo pripremali dugo i temeljno, prethodno su urađene sve neophodne analize i projekcije. Kapaciteti objekta koji gradimo biće u skladu sa zakonski propisanim uslovima na ovoj lokaciji. Otvaranjem kapaciteta u Banji Vrujci otvoriće se i mogućnosti za nova radna mesta kao i za izvoz visokokvalitetnog, srpskog brenda u svet – rekao je Vojin Đorđević.

B. Pavićević - A. Nikolić
objavljeno: 26/03/2008

Poslednji komentari

Nebojša J. | 26/03/2008 14:51

Ne znam dokle će više da se tolerišu investicije koje uništavaju prirodnu sredinu. Reka Toplica koja protiče pored fabrike vode, nizvodno od fabrike gotovo je uništene. Riblji fond i ostala flora reke se s vremena na vreme uništava. Barem 2 i više puta godišnje. Samo 500 m uzvodno je "turističko" mesto Banja Vrujci. Sav novac koji ostane lokalnoj samoupravi i stanovništu biće preusmeren na otklanjanje posledica ekološke katastrofe i lečenje stanovništva, usled zagađenja.

Zikica Popovic | 26/03/2008 14:56

Na ovomtrulom zapadu" bez kompletne dokumentacije ne mozes ni travu u svom dvoristu pokositi,a onoga ko bi pokusao da nesto gradi bez dozvole prvo bi poslali na posmatranje i sistematske preglede,pa bi ga onda tako odrapili da vise nikada ne bi uzeo ni lopatu u ruke.
U toku gradnje kuce dolazila mi je gradjeviksa inspekcija najmanje deset puta i provetrala gabarite da nisam odstupio ni milimetar od dozvola,kako po sirini,dubini,visini....

vladislav gajić | 30/03/2008 11:37

Svako ko STVORI brand zaslužuje priznanje - a g-din Vojin Đorđević ih je izgradio već nekoliko.
Probajte to nekada i sami....
Radnici i država?
Radnici mogu dati otkaz - ili nije tako?
A država??
...

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije