Meni

Ekonomija

Završeni spiskovi za besplatno lečenje penzionera u banjama

Od 31.373 penzionera, koji su konkurisali za besplatnu rehabilitaciju, uslove nije ispunilo oko sedam hiljada zainteresovanih

Banja Koviljača

Imena penzionera koji će ove godine o trošku penzijskog fonda moći da koriste neko od banjskih lečilišta biće objavljena u narednih sedam dana. U svim filijalama Fonda PIO, kao i u penzionerskim organizacijama biće istaknuti spiskovi onih koji mogu da koriste besplatnu rehabilitaciju, kaže Jelica Timotijević, direktor Sektora za odnose s javnošću u penzijskom fondu.

Na konkurs se, kaže ona, javilo ukupno 31.373 penzionera svih kategorija, a uslov za odlazak u banje ili u klimatska lečilišta ispunjava 24.361 penzioner. Besplatno lečenje i odmor može da koristi 9.350 (za ukupno izdvojenih 275,6 miliona dinara), od čega je 8.546 penzionera iz kategorije zaposlenih, 689 penzionera fonda samostalaca i 115 poljoprivrednih penzionera.

Od 7.000 penzionera koji su konkurisali, a ne ispunjavaju uslov za besplatnu rehabilitaciju, najviše je onih koji su u prethodnih pet godina koristili besplatan banjski oporavak o trošku fonda – 4.550. Na spisku onih kojima naša i inostrana penzija u zbiru prelaze limit nalazi se 1.042 imena, dok je onih čija primanja prelaze cenzus 729, objašnjava Timotijević.

– Trenutno smo u fazi utvrđivanja konačnih rang-lista. U polovini filijala je taj postupak već okončan. Lekar veštak utvrđuje raspored penzionera po banjama, vodeći računa o tome da lečilište odgovara zdravstvenom stanju penzionera i da je što bliža mestu prebivališta kako bi putni troškovi bili niži. Samo po osnovu uštede na putnim troškovima svake godine u banje ode još oko 100 do 150 penzionera – kaže Timotijević i dodaje da su banje već počele da pozivaju prve penzionere.

U roku od osam dana od dana objavljivanja spiska, podsećaju u Fondu PIO, penzioneri mogu da podnesu prigovor nadležnoj komisiji na utvrđen spisak onih koji su ispunili uslove za oporavak u banji. Komisija je dužna da u roku od tri dana razmatra prigovore utvrđuje konačnu listu i objavi je, ističu u PIO fondu.

Besplatna rehabilitacija podrazumeva lekarski pregled, terapiju, kao i troškove prevoza. Ove godine penzijski fond prvi put pokriva i troškove za pratioca deteta koje je korisnik porodične penzije po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad. Uslov da se nađu na konačnoj rang-listi je da osim penzije nemaju druga lična primanja, podsećaju u penzijskom fondu.

J. Petrović
objavljeno: 05.05.2012

Poslednji komentari

Slobodan stanic | 06/05/2012 10:10

Niste napisali iz koji se novaca finansira ova socjalna akcija "besplatnog koriscenja banja",kad u penzionom fondu nema dovoljno novaca ni za isplatu zaradjenih penzija i zasto o takvim akcijam ne odlucuju neke druge institucije, a ne penzioni fond???????

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije