Meni

Hronika

Cena droge na ulici udvostručena

Akcija nazvana „Geto” dovela do presecanja više lanaca trgovine heroina i navela članove narko-klanova na pregrupisavanje u potrazi za novim „izvorom”

Do poslednje policijske akcije, cena grama heroina bila je oko 15 do 20 evra

Nedavno hapšenje dve grupe narko-dilera, jedne na čelu sa osumnjičenim Hikmetom Hajrovićem iz Novog Pazara, jednog od glavnih snabdevača heroinom narko-dilera na teritoriji Srbije i druge na čelu sa osumnjičenim Daliborom R. iz Beograda, glavnim distributerom ove droge, koji je u bekstvu, ostavilo je za sobom određene posledice, kažu u policiji.

Akcijom nazvanom „Geto”, posle koje se iza rešetaka našlo 18 osumnjičenih za proizvodnju i trgovinu narkoticima, presečeno je više lanaca trgovine heroina, jer je osumnjičeni Hajrović osim klana osumnjičenog Dalibora R, drogom snabdevao i druge „klijente” u Srbiji, kao što je i osumnjičeni Dalibor R. narkotike nabavljao i od drugih dobavljača. Upravo ova činjenica uslovila je povećanja cene narkotika na ulici i navela članove narko-klanova na pregrupisavanje u potrazi za novim „izvorom”.

Prema raspoloživim informacijama, uobičajena cena grama heroina na ulici bila je oko 15 do 20 evra, dok je cena ove droge sada skoro udvostručena. Pored toga, kako za naš list kažu upućeni u ovu problematiku, karakteristično za heroin, koji se trenutno može naći na ulici je niska čistoća, svega oko devet procenata. Ova droga najčešće se meša sa šećerom i mlekom u prahu, skrobom, talkom, gipsom, karbonat sodom, kininom. Što je više druge smese u drogi, ona je jeftinija.

Klan osumnjičenog Hajrovića heroin je nabavljao iz Turske, odnosno Avganistana i Irana. Droga je kanalima preko Kosova i Metohije stizala u okolinu Novog Pazara i Tutina odakle je rasturana dilerima po teritoriji Srbije. Prethodno su heroin visoke čistoće, u improvizovanoj laboratoriji u jednoj kući u selu nedaleko od Tutina, Hajrovićevi saradnici, među kojima i njegova rođena sestra, „miksovali” sa smesom paracetamola i kofeina radi uvećanja mase.

Ovom „balkanskom rutom” droge, koja vodi preko južne srpske pokrajine, prema raspoloživim podacima, godišnje se prokrijumčari oko 80 odsto heroina. Zato ni ne čudi podatak, da su upravo klanovi sa juga Srbije i iz Albanije glavni dobavljači i rasturači heroina za Srbiju, Balkan i zemlje zapadne Evrope, gde početna cena za kilogram od oko 10.000 evra heroina, dostigne desetostruko veću vrednost.

Kada je reč o kokainu, podsetimo, ulično tržište ove droge bilo je svojevremeno uzdrmano hapšenjem članova klana osumnjičenog Darka Šarića, koji je u bekstvu. Više desetina osoba koje se dovode u vezu sa osumnjičenim Šarićem, od 2009. godine kada je započela akcija „Balkanski ratnik” uhapšeno je u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji ali i preko okeana. Protiv Šarića se vodi sudski postupak pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal i on je u bekstvu.

Kokain stiže sa druge starne sveta, iz Južne Amerike brodovima do evropskih luka i dalje kanalima u unutrašnjost kontinenta. Za razliku od heroina, kokain je „droga bogatih” i manji njen deo ostaje u Srbiji. Cena ove droge u Brazilu je oko 5.000 dolara, a u Srbiji se prodaje za najmanje 33.000 evra po kilogramu.

Pored rasta cene narkotika, svako hapšenje i razbijanje lanaca njihove trgovine, kažu u policiji, dovodi do pregrupisavanja narko-kartela. Zbog toga ne mogu sa preciznošću da navedu broj organizovanih kriminalnih grupa koje deluju u Srbiji. Poznato je da su centri narko-kriminala u Beogradu, gde je skoncentrisan i najveći broj grupa koje diluju drogu, zatim, grupe operišu i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Leskovcu, Vranju. A najveći distributivni centar je svakako jug Srbije.

----------------------------------------------------------

Nove sintetičke droge

U želji za boljom zabavom, kako saznajemo, mladi sve više koriste nove vrste sintetičkih droga kao što su „med ket”, u prevodu luda mačka ili poznatija kao „mjau-mjau”, kao i „em-di-em-ej”. „Mjau-mjau” je droga bele boje, podseća na kokosovo brašno i zvanično se još ne nalazi na listi droga. Reč je o supstanci „mefedrin”, koja se koristi u botanici za brži rast biljaka. „Em-di-em-ej” je polusintetička psihoaktivna droga. Ima imidž rekreativne droge, čije dejstvo traje do šest časova. Obe se nabavljaju preko Interneta i ilegalnom preprodajom, a cene su od od 500 do 1.000 dinara. Za razliku od „ekstazija” koji se uglavnom guta a čiji je glavni sastojak upravo „em-di-em-ej”, ova supstanca se rastvara u vodi. Obe droge kod konzumenata izazivaju budnost, euforiju, osećaj blizine, povezanost sa drugim ljudima i teško se prepoznaju. Njihovim korišćenjem nastaju ozbiljne posledice kao što su crvenilo, problemi sa krvnim sudovima i srcem, pamćenjem, ali i halucinacija, paraliza i smrt.

D. Vukosavljević
objavljeno: 17.10.2011.

Poslednji komentari

Sumadinac sa planine | 18/10/2011 08:54

Sve nam je dato na slobodu, ali ne i na korist. Na coveku je da razmisli, da se odluci, osim akoje navucen, prevaren, nije znao.... Deci , mladima je potrenbo mnogo ljubavi, razumevanja, zrtvovanja za njih, objasnjavanja sta je dobro, a sta lose, medjutim, opaka bolest je tesko zaustavljiva.

Smart Znajishkovic | 24/10/2011 13:48

15 evra gram heroina. 15 evra gram trave. Onog trenutka kad je zakon izjednacio kaznu, za ova dela razlicite drustvene opasnosti, izjednacila se i njihova cena. Umesto da zakon otezava posao kriminalcima, on je otezao zivot omladincima, studentima, bolesnima.... Da li ja treba da pijem alkohol samo zato sto moj otac misli da je to manje zlo od marihuane? Ja sam ipak obrazovano gradsko dete a otac mi je seljak. On mene treba da slusa, jer ja citam naucna istrazivanja i tragam za pravim argumentima, a ne on. Grci su posedovanje marihuane prebacili u preksaje i vise od duplo smanjili troskove u pravosudju. Sad naplacuju kazne zbog posedovanja i pune budzet.

dragoslavic tasic | 24/10/2011 17:33

Cista racunica bi bila da gram heroina ustvari kosta 150-200. Ukoliko je krstena sa 90% kojekakvih sranja onda ni cena nije 15-20 evra po gramu. Nije to brasno niti secer koji nam prodaju u bakalnicama.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije