Meni

Hronika

Dačić svedočio u aferi „kofer”

I meni je naneta šteta, jer i danas kada neko hoće nešto da mi prebaci, onda pomene tu aferu, izjavio je ministar policije pred većem Okružnog suda u Beogradu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić konačno se juče pojavio u nastavku suđenja za aferu „kofer”. Rekao je da je njegov utisak da su optuženi bivši viceguverner Narodne banke Srbije Dejan Simić i funkcioner Socijalističke partije Vladan Zagrađanin „žrtve”. „I meni je naneta šteta, jer i danas kada neko hoće nešto da mi prebaci, onda pomene tu aferu. Mogao sam da imam ozbiljne posledice, između ostalog i u SPS-u, čiji sam predsednik. Jasno je da nikako nisam umešan u taj slučaj”, rekao je Dačić pred Okružnim sudom u Beogradu.

Dačić je dodao da „nema čega da se plaši” u vezi sa tim slučajem i da mu je apsolutno u interesu da pred sudom bude utvrđena istina.

Simić je uhapšen 11. januara 2006. godine zbog sumnje da je u svom stanu u Beogradu primio mito od 100.000 evra, koji su bili u tašni, u vezi sa vraćanjem dozvole za rad Kreditno eksportne banke (KEB) i poslovanjem lizing kompanije i osiguravajućeg društva u vlasništvu izraelske TBI grupe.

Zagrađanin, koji je uhapšen zajedno sa Simićem, optužen je za pomaganje u davanju mita.

Dačić je iz Simićevog stana otišao 15 minuta pre upada policije. Ministar unutrašnjih poslova rekao je da nije znao šta je u tašni i da je bio iznenađen kada je čuo da su Simić i Zagrađanin uhapšeni.

Dodao je da je stekao utisak da su predstavnik TBI grupe Vladimir Cizelj i direktor KEB Sekula Pjevčević tada, kao i sada, uvereni da je novac tražio neko iz NBS i da su mislili kako će u Simićev stan neko doći po novac.

Dačić je ispričao da Zagrađanina, koji je u vreme hapšenja bio direktor SPS-a, poznaje dugo, dok je Cizelja upoznao kada je predstavnik TBI obavestio poslaničke grupe u Skupštini Srbije o problemima u poslovanju KEB, koju je kupio TBI, i oduzimanju dozvole za rad toj banci.

Cizelj je juče svedočio da je od svih poslaničkih grupa koje je obavestio o problemima TBI grupe u Srbiji, Dačić „pokazao najveće razumevanje” i da se sa njim i Zagrađaninom od tada „intenzivno družio”, a da ga je sa Dačićem upoznao direktor KEB Sekula Pjevčević.

On je ispričao da je dva puta kao predsednik SPS-a razgovorao sa guvernerom Radovanom Jelašićem koji mu je rekao da KEB banka nema šanse da dobije dozvolu za rad, i rekao svima da više neće o tome da priča "jer je to Sizifov posao".

Posle Dačića je svedočio Sekula Pjevčević, koji je rekao da se 2005. godine u beogradskom kafeu „Ke pasa” sastao sa čovekom koji je odbio da mu se predstavi, ali je tražio dva miliona evra za ljude iz NBS koji mogu da „pomognu” u slučaju KEB. „Veoma nas je zabrinulo Jelašićevo saopštenje iz aprila 2005. godine u kojem je naveo da je KEB kupljen prljavim novcem, jer je tada od NBS trebalo obezbediti licencu za rad. KEB je za kredite uzimao kamatu između 2,4 odsto i 2,6 odsto na godišnjem nivou, a sve ostale banke najmanje osam odsto, pa su bili nezadovoljni što smo mi oborili kamatu”, rekao je Pjevčević.

Pjevčević je uhapšen u aprilu 2006. godine kao član takozvane stečajne mafije, kasnije optužene da je budžet oštetila za više desetina miliona evra.

R. H.
objavljeno: 16/04/2009

Poslednji komentari

milica Popovic | 16/04/2009 06:54

Naravno, svi smo znali da Dačić nema veze sa tim. Nema ni Simić ni Zagrađanin.Sve je to bilo nameštaljka. Poštenim ljudima je najlakše namestiti. Nepošteni se čuvaju sami. Nije to problem već to što tonemo u sunovrat, vrlo svesni!

Сатрампампамбирослав Ћерезеремитипитиковски | 16/04/2009 09:36

Ако су и неки нешто намештали,то би могали бити неки из ондашње власти,иначе данашњи коалициони партнери.Ето што је политика чудо.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije