Meni

Hronika

Institut za uporedno pravo u Beogradu predlaže srpskog kandidata za sud u Strazburu

Oliver Nikolić

Rok za izbor sudije iz Srbije u Evropski sud za ljudska prava u Strazburu produžen je do marta. Očekuje se da Ministarstvo pravde i državne uprave raspiše konkurs, koji je do sada sprovodilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Srbija neće ostati bez sudije u Evropskom sudu za ljudska prava, kažu upućeni.

Kao što smo već pisali, dr Dragoljubu Popoviću, predstavniku ovog suda iz Srbije, mandat ističe u aprilu sledeće godine, a Srbija je bila u obavezi da do sredine novembra ove godine pošalje listu od tri kandidata. Ministarstvo spoljnih poslova nije sprovelo konkurs, a Ministarstvo pravde i državne uprave, zbog hitnih poslova na reorganizaciji sudske mreže, nije stiglo da se bavi ovim pitanjem. Očekuje se da ovo ministarstvo formira komisiju i da do marta pošalje Strazburu listu od tri kandidata. Kako „Politika” saznaje, jedan od kandidata biće dr Oliver Nikolić, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo u Beogradu.

– Naučno veće ovog instituta, na sednici održanoj 23. decembra, donelo je jednoglasnu odluku da Ministarstvu pravde i državne uprave Republike Srbije predloži da dr Oliver Nikolić bude jedan od kandidata Srbije za sudiju Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Smatramo da svojim poznavanjem engleskog i francuskog jezika, kao i pokazanom i dokazanom stručnošću u različitim oblastima prava, a naročito kada je reč o ustavnom pravu, ljudskim pravima i evropskom pravu, naš kolega Oliver Nikolić može da bude odličan sudija u Strazburu – kaže za „Politiku” dr Jovan Ćirić, direktor Instituta za uporedno pravou Beogradu.

Dr Oliver Nikolić rođen je 1962. godine u Beogradu, gde je diplomirao na Pravnom fakultetu 1987. godine, a doktorirao je 1997. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Frajburgu u Švajcarskoj. Bio je docent ustavnog prava, prava EU i osnova prava na Akademiji za diplomatiju i bezbednost u Beogradu od 2007. do 2011. godine, kao i docent na predmetu ustavno pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta Union, 2007. godine bio je zamenik direktora Narodne kancelarije predsednika Republike. U misijama Oebsa u Srbiji i Crnoj Gori dr Nikolić je bio politički i pravni savetnik i savetnik za strategiju reforme pravosuđa i ustavna pitanja.

Učestvovao je u velikom broju projekata u Srbiji i evropskim zemljama. Objavio je četiri knjige i više od 30 naučnih radova i tekstova iz oblasti ustavnog prava i prava Evropske unije. Radi i kao sudski tumač za francuski jezik i član je Udruženja za Ustavno pravo Srbije i Udruženja za evropsko pravo.

A. Petrović
objavljeno: 25.12.2013.

Poslednji komentari

Dusan . | 26/12/2013 10:47

Hmm.... Institut za uporedno pravo. nesto se javlja sto ukazuje na oprez.

akcija na reakciju | 26/12/2013 12:40

Gubitnici se ne mire, udaraju sa svih strana. Moraju biti onemoguceni. Savetnik Tadica, ha ha ha, sve mi se javlja da je baja jaci strucnjak.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije