Meni

Hronika

Major Žarko Šurbatović oštetio vojsku za više stotina miliona

Podignuta optužnica protiv bivšeg načelnika Direkcije za imovinsko-pravne poslove srpske vojske, njegove supruge i saradnika iz direkcije

Rezervisti dobili ratne dnevnice mimo propisa (Foto Beta)

Niš – U Okružnom javnom tužilaštvu u Nišu podignuta je optužnica protiv majora Vojske Srbije Žarka Šurbatovića (46), bivšeg načelnika Direkcije za imovinsko-pravne poslove i troje njegovih saradnika, takođe službenika ove vojne direkcije: majorove supruge Gordane Šurbatović (40), Danijele Kostić (31) i Saše Stojanovića (42), kao i protiv Novice Steljića (27), bivšeg pripadnika VS, sada penzionera, iz Beograda. Major Šurbatović, koji se od prošle jeseni nalazi u pritvoru i protiv koga je donedavno vođena istraga, i njegovi saradnici, terete se za više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, čijim je izvršenjem Vojsci Srbije naneta velika, milionska šteta.

Žarko Šurbatović je, stoji u optužnici, u dogovoru sa svojom suprugom Gordanom i Danijelom Kostić oktobra 2005. godine omogućio Momirki Janićijević, raseljenoj sa Kosova da naplati štetu na ime uništene imovine. U Momirkinoj kući u Uroševcu određeno vreme 1999. godine bila je smeštena jedna jedinica Vojske Jugoslavije, i na ime štete u Opštinskom sudu u Leskovcu ova žena, inače Gordanina majka i majorova tašta, dobila je 8,1 milion dinara. Optužnica tereti majora Šurbatovića da je, kao vojni pravobranilac bio u obavezi da zatraži reviziju postupka, ali je on službenici Danijeli Kostić naredio da to ne čini. Uputio je samo žalbu na presudu suda u Leskovcu, koja je odbačena.

Najveću štetu od oko 150 miliona dinara, prema podignutoj optužnici, major Šurbatović naneo je Vojsci Srbije tako što je omogućio da veliki broj pripadnika rezervnog sastava VJ iz vremena pre i tokom agresije na našu zemlju, 1998. i 1999. godine, naplati ratne dnevnice. Iako je znao da su zahtevi za isplatu zastareli, navodi se u optužnici, major je zabranjivao svojim referentima da odlaze na ročišta. Samo pojavljivanje predstavnika vojnog pravobranilaštva na sudu dovelo bi do obustave postupaka, ali je Žarko Šurbatović naređivao da niko ne zastupa vojsku, čime je 300 rezervista automatski naplatilo zastarela potraživanja.

Major Žarko Šurbatović, navodi se dalje u optužnici, u nekoliko slučajeva omogućavao je da lica koja su boravila na Kosovu naplate novac „za pretrpljenu nematerijalnu štetu u vidu duševnog bola izazvanog učešćem u ratnim dejstvima”. Tako je Novici Steljiću (27) iz Prijepolja isplaćeno 650.000 dinara na ime poremećaja psihičkog stanja, a iz vojne kase za sudske troškove po Steljićevoj tužbi plaćeno je dodatnih 150.000 dinara. Tokom istrage utvrđeno je da je Novica Steljić zdrav, a da je njegov odštetni zahtev bio neosnovan, zbog čega će i on odgovarati pred sudom. Odštetu su naplatili i Saša Golubović, Dragan Ljubenović i drugi. Bivši načelnik Direkcije za imovinsko-pravne poslove posebno će odgovarati što je tokom 2006. godine vansudskim poravnanjem omogućio da Muharem Ajdari sa Kosova dobije nazad džip „grand čiroki”, koji mu je oduzet tokom pretkrivičnog postupka zbog terorizma. Pravo da se inače okrivljenom Muharemu vozilo vrati imalo je jedino Okružno javno tužilaštvo, koje je i vodilo postupak protiv ovog Albanca, a nikako direkcija i major Šurbatović. A povraćaj džipa izvršen je u vreme kada je važila zabrana Ministarstva odbrane za bilo kakva vansudska poravnanja...

Toma Todorović
objavljeno: 04/04/2008

Poslednji komentari

драган жикић | 06/04/2008 14:16

чисто сумњам да ће неко овде да одговара кривично. остаје само морална одговорност појединаца према оним резервистима којима је ускраћено право на надокнаду. а питање морала неких људи је стварно дискутабилно питање!

јоца џѕ | 09/04/2008 13:51

Вероватно да је мајор то што му се приписује и урадио,и
због тога треба да одговара.
Одговорност мора да постоји за противзаконито чињење,али и за законито нечињење.Као војни пензионер питам колеге пензионере и читаву јавност у Србији:"треба ли да одговарају пред законом сви министри одбране , сви начелници генералштаба сви министри финансија и судије који су спречили и још увек спречавају исплате плата ПВЛ и пензија у складу са Законом (Законима)?
У овим случајевима Држава је много више оштећена , само им то још нико није јавио.
Наши " племенити министри " уделише војним пензионерима
повишицу од целих 0,38 дин или приближно 4% ( можда мисле да "извуку" штету коју им је мајор Шурбатовић нанео.

gradjanin srbije | 09/04/2008 22:18

Veliki naslovi, veliki publicitet, svakodnevno o majoru Surbatovicu i "saucesnicima"... Ipak, radi se o OPTUZNICI, a do presude je jos mnogo, mnogo... Interesuje me, kada krivicni postupak bude zavrsen, da li ce i o presudi biti isto toliko teksta i da li ce presuda izazvati isto toliki publicitet?!?! Naravno, ako bude oslobadjajuca presuda, sto je 50% sanse da bude, NECE o njoj biti napisano ni 2 reda! Zato, ja cu sacekati presudu, pa cu formirati svoje misljenje.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije