Meni

Hronika

Negotinci objavili rat narkodilerima

Građani izlepili Negotin plakatima na kojima se nalaze imena lokalnih prodavaca droge i pozivaju na obračun s njima, dok policija poručuje da je to nedopustivo

Faksimil proglasa koji je uzbunio Timočku Krajinu

Negotin – I ako su pre gotovo dvadeset godina prvi u Srbiji, posle Beograda, osnovali štab za borbu protiv narkomanije, Negotinci još teško izlaze na kraj sa ovim poročnim zlom. Narkodileri ih ne napuštaju jer su za njih vrlo privlačni – i zbog toga što se nalaze na takozvanoj balkanskoj ruti droge i zbog imućnih potomaka oko 15.000 negotinskih gastarbajtera, prepunih deviza, a bez roditeljskog staranja.

Zato mnoge i nije previše iznenadio plakat novoosnovane nevladine organizacije „Inicijativa Negotinaca za istrebljenje narkodilera”, kojim se građani pozivaju da se sami razračunaju sa „trovačima” (po imenu i prezimenu i kućnom adresom) kojima droga ovde stiže dobro uhodanim kanalima iz Rumunije, Bugarske, sa Kosova i iz velikih gradova u Srbiji. Na letku su ispisana ukupno 24 imena i navedena mesta u gradu na kojima oni prodaju drogu.

Gotovo istovremeno oglasila se i negotinska policija. Da saopšti šta sve preduzima protiv narkomanije i narkodilera i – da poruči građanima da njihov plakat može da bude shvaćen i kao poziv na linč, što je nedopustivo. U policiji još kažu da su se njima javili i „prozvani” narkodileri, iz straha da ne budu linčovani. Naravno, „prozvani” ne priznaju da rade to zašta su osumnjičeni, ali je policija, ipak, uhapsila 13 osoba, a podneto je i 35 krivičnih prijava. Kažu, protiv takozvanih jačih narkodilera.

Šef policije Mića Dženovljanović saopštio je novinarima da je policija u Negotinu ove godine zaplenila kilogram i po heroina, 800 grama supstance koja služi za mešanje sa heroinom, 200 grama sušene marihuane, 30 tableta narkotika.

Posebno je zanimljivo i opasno to što u ovom saopštenju policije piše da je u Negotinu registrovano 200 narkomana koji su počinioci krivičnih dela, i da broj takvih stalno raste. Više od petine krivičnih dela učine zavisnici od raznih vrsta narkotika, a koliko ima onih „miroljubivih” to verovatno niko ne zna. Procenjuje se da ih ima nekoliko puta više. Priča se, nezvanično, da je gotovo svaki treći negotinski srednjoškolac već probao neki od narkotika i da se dileri šetkaju i ispred negotinskih osnovnih škola.

Pojava letka, koji je izlepljen na više mesta u gradu, ovde se različito komentariše. Većina građana misli da su njegovi tvorci upravo očajni roditelji ili staratelji ugrožene mladeži, kojima je narkodilerska mafija dozlogrdila.

Policija poriče da se ništa ne čini i poručuje da se nikome ne daje za pravo da uzima pravdu u sopstvene ruke. Zato se ne može prihvatiti ni postojanje nevladine organizacije koja poziva na linč.

S. Todorović

------------------------------------------------------------------

Otvorite oči

Želimo da građanima otvorimo oči kako bi postali hrabriji da se ujedine protiv trovača naše dece – piše u letku i dodaje kako u Negotinu „svi znaju kako je petkom i subotom lakše kupiti ’belo’ nego hleb u pekari. Piše i da građani ništa ne čine da tu sliku izmene: „Ni građani, ni institucije koje su zadužene da pohapse dilere, koji su nam svima poznati i koji se sasvim slobodno šetaju gradom...”

objavljeno: 22/12/2009

Poslednji komentari

nada  | 23/12/2009 18:31

Ako je policija nesposobna, nezna ili nece da radi svoj posao, sta ostaje gradanima? Organizovani gradani imaju legitimitet da traze zastitu i sprovodenje zakona a ako toga nema kao u ovom slucaju njihovo organizovanje je pravno ispravno! Postavlja se logicno pitanje radne, krivicne i svake druge odgovornosti lokalne policije pa i sire!

ana  | 23/12/2009 18:35

Jadna deca, jadni roditelji!

mio  | 28/12/2009 02:28

Podrska najhrabrijim ljudima na svetu. Sada je jasno
da deo policije u Srbiji radi zajedno sa narkodilerima,
inace bi svi sa spiska bili uhapseni. Droga je najveca
kuga na zemaljskoj kugli i preti potpunom unistenju
covecanstva. Samo udruzen i hrabar narod se moze
izboriti protiv ovog zla.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije