Meni

Hronika

Obrt u završnici istrage o trgovini organima

Priznanje doktora Jiljta potvrđuje navode tužioca Ratela da je obavljeno najmanje 48 transplantacija bubrega, a primaoci tih organa plaćali su za tu uslugu i po 100.000 američkih dolara

Priznanje doktora Dritona Jiljta, optuženog u slučaju „Medikus”, moglo bi da označi još jedan obrt u završnici ovog postupka za trgovinu ljudskim organima, koje vodi pravosuđe Euleksa u Prištini. Tužilac je nedavno proširio optužnicu protiv sedmorice stanovnika Kosova, koji sada, pored optužbi za trgovinu organima, odgovaraju i za teške telesne povrede, prevaru i falsifikovanje dokumenata.

Tužilac Džonatan Ratel naveo je, kako saznajemo, da su osumnjičeni vadili bubrege žrtvama, među kojima je bilo i Rusa i Turaka, pošto su ih privukli primamljivim finansijskim ponudama. Prema tim navodima, obavljeno je najmanje 48 transplantacija bubrega, a primaoci tih organa plaćali su za tu uslugu i do 100.000 američkih dolara. Optuženi, među kojima je i visoki zvaničnik Ministarstva zdravlja, navodno su zaradili oko milion dolara u tim mahinacijama u 2008. i 2009. godini.

Zbog sumnje da se u njoj obavljaju nelegalne transplantacije organa, 2008. godine zatvorena je privatna prištinska klinika „Medikus”. O dešavanjima na toj klinici govorio je i izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, koji je, u sklopu istrage o trgovini organima na Kosovu i u Albaniji od kraja devedesetih, istraživao i slučaj bolnice „Medikus”.

U junu 2011. godine tužilac misije Euleksa podigao je optužnicu protiv dve osobe u vezi s predmetom „Medikus”, pod sumnjom za trgovinu organima.

Optužnica je podignuta protiv Jusufa Erdžina Sonmeza, turskog državljanina, koji je u javnosti kasnije postao poznat i kao „doktor vampir”. Moše Harel, državljanin Izraela, optužen je za krijumčarenje ljudi i organizovani kriminal.

Na početku suđenja, zaštićeni svedok iz Belorusije potvrdio je da je bio jedna od žrtava grupe lekara i drugog osoblja protiv kojih je pokrenut sudski postupak.

U januaru 2012. godine ruski istražni organi potvrdili su da se među žrtvama transplantacije organa u klinici „Medikus” nalaze i državljani Rusije, kao i da je istraga u toj državi pokazala umešanost vrha kosovske vlasti u nelegalnu trgovinu organima.

Prošlog leta, nemački list „Špigl” istražio je iskaze dve osobe koje su ilegalno operisane na klinici „Medikus” u Prištini i došao do informacije kako su kriminalnu mrežu trgovine organima organizovale i pomagale kosovske vlasti.

Predstavnici Euleksa bili su u septembru nezadovoljni saradnjom s policijom Turske, koja je odbila da postupi po poternici Interpola i uhapsi hirurga Sonmeza. On je bio uhapšen u Istanbulu u januaru 2011. godine, ali je kasnije pušten uz kauciju.

Iz Euleksa su naveli da je Sonmez prihvatio da da izjavu video-linkom pred sudijama Okružnog suda u Prištini, kao i da bi u slučaju dolaska na Kosovo odmah bio uhapšen.

Svedok, čije ime nije objavljeno, na 40 stranica je napisao da je asistirao dvojici lekara dok su vadili srce srpskom mladiću starom oko 19-20 godina, bez anestezije.

On je opisao čoveka koji je preuzeo izvađeni ljudski organ na aerodromu kod Tirane i taj opis odgovara dr Sonmezu. Ovog doktora je s trgovinom organima tokom sukoba na Kosovu i Metohiji povezala i direktorka nevladine organizacije Organs voč, Nensi Šeper Hjuz.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je svojevremeno da je turski doktor Sonmez nedavno pobegao iz Južnoafričke Republike.

„Zbog toga što ne priznaje Euleksov pravni sistem, ova zemlja nije reagovala na zahtev za izručenje. JAR ne priznaje Kosovo i nisu mogli da ga izruče nepostojećoj državi. Kada smo tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević i ja dobili ove podatke, pokušali smo da sprečimo njegovo bekstvo, ali je već bilo kasno”, naveo je Vukčević.

D. Čarnić
objavljeno: 07/04/2013

Poslednji komentari

Branko Milovanović | 09/04/2013 12:27

Bilo bi izuzetno zanimljivo ,ako bi se moglo doći do saznanja , u koje su sve zemlje slati organi sa kosova i Albanije i tko su sve primaoci tih organa. Verujem da bi se nakon toga promenila slika o demokratičnosti i pravdi nekih zemalja, a posebno onih koji opstruiraju istragu o vadjenju organa otetih ljudi.

Jovanka Voždovčanka | 09/04/2013 18:01

Pa šta mislite, zašto, pored ostalog, većina najvažnijih članica EU stoji na strani Tačijevog Kosova? Zato što je svako od njih dobio svoju "meru" srpskih srca i bubrega za najbogatije pacijente u svojim klinikama. Zato će se boriti "do noktiju" da slučaj "žuta kuća", nikada, ne bude procesuiran. Jer, u suprotnom, ako Tači krene da priča...

nada ljubic | 09/04/2013 19:53

Slika nesretnog srpskog mladića tera čoveka da zanemi. Parališe.
Nadam se da će Kusturica snimiti svoj film o tome, makar mi skupljali novac film.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije