Meni

Хроника

Од данас нови начин обуке кандидата за возаче

МУП Србије још није објавио питања за возачки испит, нити је влада одредила минималну цену обуке

Ауто-шко­ле ће мо­ра­ти да има­ју во­зи­ла у скла­ду са ди­рек­ти­ва­ма ЕУ (фото Политика/Д.Јевремовић) (Фото Д. Јевремовић)

У ауто-школама у Србији данас почиње обука возача по новом програму, која поред знатно веће цене подразумева и обавезно похађање часова теоријске наставе, полагање теста из прве помоћи и обавезних 40 часова практичне обуке. То значи да кандидати, који су обуку започели по старим прописима, морају да је заврше најкасније до 25. јануара следеће године. У супротном, обуку ће морати да понове по новим прописима, али и новој цени. Трошкови нове обуке још нису познати, али према појединим проценама она ће износити око 800 евра.

Са друге стране, кандидати који су до јуче завршили обуку по старим прописима и положили теоријски део испита, а нису положили возачки испит мораће да похађају још по три часа практичне и теоријске обуке пре него што изађу на возачки испит. Такође, кандидати, који нису положили теоријски испит мораће да га полажу по новом и затим практични део испита, који се уводи.

Бранимир Пејовић, начелник Одељења за саобраћајно-техничке послове и прекршајни поступак МУП-а Србије изјавио је за Танјуг да је основна новина у обуци возача за стицање Бе категорије, увођење обавезне теоријске обуке у трајању од 30 часова предавања и 10 часова вежби.

– Предвиђено је и најмање 40 часова вожње, а уводи се и прва помоћ. Знања из прве помоћи ће се стицати у оквиру теоријске обуке – навео је Пејовић.

Ипак као по неком неписаном правилу када је реч о почетку примене нових прописа и закона, иако нова обука кандидата за возаче званично почиње – за тај почетак није још све спремно. Бар тако каже Петар Рашета, секретар Заједнице ауто-школа.

– Ауто-школе у Србији спремне су за почетак нове обуке возача, али МУП Србије још није објавио питања за возачки испит, иако је то по закону било обавезно, нити је влада одредила минималну цену обуке. Проблем је и у томе што Министарство здравља Србије још није издало лиценце инструкторима за држање курсева прве помоћи и још није познато да ли ће Црвени крст бити спреман да држи ту врсту обуке – каже Рашета.

Минималну цену обуке по новим прописима требало би да предложи МУП уз сагласност Министарства пољопривреде и трговине, а Влада Србије да усвоји. Заједница ауто-школа Србије обухвата више од 700 ауто-школа и према речима Рашете, она није консултована када је реч о утврђивању цене обуке.

Правилник о новом начину обуке кандидата подразумева и видео-надзор на настави и на испиту. Период за прилагођавање ауто-школа је годину дана, до 25. октобра 2013, до када ће свака школа морати да има лиценциране инструкторе, као и предаваче и испитиваче са вишом или високом стручном спремом саобраћајне струке и одговарајућим искуством. Ауто-школе ће морати да имају и одговарајућа возила у складу са директивама Европске уније на којима ће се вежбати будући возачи.

Д. Вукосављевић
објављено: 25.10.2012.

Последњи коментари

Teca Peca | 26/10/2012 09:56

Molim Politku da i ovo objavi, a vezano je za vozace , ovog puta!Najnovija vest- posle nesrecne zene koja je nedavno stradaa na pesackom prelazu u Mirijevu( objavljen mi je komentar!), malo cas javljaju reporteri su u Surcinu na pesackom prelazu UBIJENE DVE ZENE, a da je, zaboga, "potreseni ubica - vozac , priveden u policiju da se smiri i popije casu vode, a mozda i da se istrezni.Neka narod o svemu porazmisli i presudi, ali ni ova ni prethodne vlasi NE VALJAJU I NE STITE SVOJE GRADJANE.izgleda da ce gradjani morati da se brane i sami kako stignu-mocugama, buzdovanima, drvljem i kamenjem!OBEZBEDITE SIGURNOST I MIRAN ZIVOT SVOJIM GRADJANIMA!!allooooo!!!

Владо Доб | 28/10/2012 06:18

Не може се повећавањем цена обука у аутошколама ,дужим трајањем обуке ,као и повећавањем цене полагања испита од некога ко нема смисла за вожњу направити доброг и безбедног возача.

Бојан  | 31/10/2012 13:30

Под хитно сменити данашњу власт, јер дозвољава овакав терор над грађанима! Да ли после обуке у Црвеном крсту можемо наћи посао као медицинска браћа или сестре?
Нечувено!

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније