Meni

Hronika

„Politika” saznaje

Oštriji zakon o izvršenju: naplata duga i preko plate

Višemesečno, pa čak i višegodišnje izvršenje sudskih odluka postaje prošlost

Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju koji stupa na snagu ovih dana, predviđa jedinstveni registar izvršnih dužnika i sudskih zabrana, saznaje „Politika”. Takođe, jedna od važnih novina u Zakonu su i privatni izvršitelji koji će od sudova preuzeti deo poslova i time znatno rasteretiti njihov rad. Kako saznajemo, odredba koja je postojala i u „starom” zakonu i koja se retko primenjivala, a tiče se naplate dugovanja putem administrativne zabrane na zaradu dužnicima, biće restriktivno primenjivana.

Naime, dužnicima će se ukoliko sud tako odredi, sa računa na koji „leže” zarada „skidati” deo dugovanja, a iznos će biti revidiran kada dođe do promena u visini zarade ili ako dužnik promeni poslodavca.

Kako za „Politiku” ocenjuje ministarka pravde Snežana Malović, razloge za donošenje ovog zakona treba posmatrati u okviru sveobuhvatne reforme pravosudnog sistema u Srbiji.

– Višemesečno, pa čak i višegodišnje izvršenje sudskih odluka uskoro će postati prošlost. Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju doprineće ubrzanju izvršenja sudskih odluka, ali i potraživanja javnih preduzeća po dugovanjima građana. Najveći problem u izvršenju sudskih odluka predstavljale su zastarele odredbe zakona koje su, kako je praksa pokazala, više štitile dužnike nego poverioce. U prethodnom zakonu, naime, postojalo je niz mogućnosti koje su dovodile do odugovlačenje postupaka. Izvršni postupak, po prirodi stvari, treba da bude hitan. Primenom novog Zakona više se neće narušavati prava stranaka koja su dovodila do pravne nesigurnosti. Takođe, novi Zakon bi trebalo da privuče strane investicije budući da je funkcionisanje pravne države i izvršenje sudskih odluka jedan od najvažnijih uslova za to – naglašava ministarka pravde.

Prema njenim rečima, uvođenjem jedinstvene knjige izvršnih dužnika doći će do rasterećenja u radu Prvog osnovnog suda u Beogradu u kojem se nalazi čak 75 odsto od ukupnog broja izvršenih predmeta u Srbiji.

Novina u Zakonu je uvođenje i privatnih izvršitelja čiji je zadatak da u što kraćem roku izvrše sudske presude. Posebnim pravilnicima naknadno će biti regulisano postupanje privatnih izvršitelja, nagrade za njihov rad...

Zakon o izvršenju i obezbeđenju, u koji je „Politika” imala uvid, predviđa i nove sankcije za nepoštovanje sudskih odluka. Tako, na primer, za postupanje po odlukama i nalozima suda ili izvršitelja, novčana kazna će se uvećavati. Novinu predstavlja i način dostavljanja sudskih pismena izvršnom dužniku. Ako dostava ne može da se izvrši na adresu prebivališta ili boravišta izvršnog dužnika (fizička i pravna lica) u roku od pet radnih dana, sud je dužan da odmah po isteku ovog roka, istakne pismeno na oglasnu tablu suda. Po isteku roka od pet radnih dana od dana stavljanja na oglasnu tablu suda, smatra se da je pismeno uredno dostavljeno.

Važna novina je i uvođenje „izjave o imovini” koju od relevantnih organa može da traži poverilac koji je pokrenuo postupak pred nadležnim sudom. U slučaju da ne izda izjavu ili u njoj navede netačne podatke, nadležni organ će biti novčano kažnjen.

--------------------------------------------------------

Izvršenje od sedam do 22 časa

Izvršenje, prema slovu Zakona, može da se sprovede svakog radnog dana od sedam do 22 časa. Pored toga, precizno su utvrđene obaveze policije u pružanju pomoći pri sprovođenju izvršenja, a utvrđena je i novčana kazna za odgovorno lice u policiji u slučaju da ono ne postupi po nalogu suda ili izvršitelju ne pruži odgovarajuću pomoć.

Miroslava Derikonjić
objavljeno: 01.09.2011.

Poslednji komentari

markobg jovanovic | 03/09/2011 01:53

pa samo prema narodu kakva drzava ,drzava nema drzava ima samo silu i batinase sad jos i privatne.....

Alex Alexov | 04/09/2011 07:34

Treci opstinski sud u Beogradu Presudio je U IME NARODA,27 Oktobra 2008 godine, Da zakupac mog lokala treba da isplati oko 2500 eura u dinarskoj prutuvrednosti. Zakupac je bila Agencija za nekretnine.Nisu dosli na prvo rociste i nisu podneli Zalbu na Presudu. I NISTA !Imam 78 godina ,penzioner sam a zaradio sam neku crkavicu i kupio lokal od 8 m2 da bi sa penzijom koju primam imao neku dopunu u prihodu.A Zakup je bio samo 100 eura. kazu da je Presuda aktivna 10 godina a gde cu ja biti za 10 godina? Zna se.Nadam se sada dok sam jos ziv da cu dobiti svoj novac a prema ovom kako kazu Ostrijeg zakona o izvrsenju. Ima BOGA !

neđo lazić | 28/11/2011 14:27

Ovaj zakon se nikad neće primeniti na obične grđane! Živi bili pa videli!!!!!!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije