Meni

Hronika

Policija oduzima strane tablice građanima sa prebivalištem u Srbiji

Za mesec dana 500 vozila isključeno iz saobraćaja (Foto D. Jevremović)

Prema podacima MUP-a Srbije, saobraćajna policija je od 25. jula, od kada je počela da se primenjuje Uredba o preregistraciji i uvozu vozila, do 25 avgusta ove godine, iz saobraćaja isključila 347 stranih vozila, uz oduzimanje registarskih tablica čiji vlasnici nisu preregistrovali vozila u predviđenom roku. Pored toga u ovih mesec dana iz saobraćaja je isključeno još 140 vozila koja nisu imala registarske tablice. Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podnet je protiv ukupno 446 osoba.

U ovu statistiku ubrojena su i vozila sa bosanskim i hrvatskim registarskim oznakama, čiji su vlasnici dvojni državljani koji imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji, što je izazvalo pravu pometnju među njima.

Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja izjavio je da oni, koji su se javljali toj nevladinoj organizaciji, tvrde da su ranije morali da prijave prebivalište u Srbiji kako bi dobili srpsko državljanstvo, iako žive u BiH, odnosno Hrvatskoj. Prema rečima Okanovića, oni tvrde da sada imaju probleme da odjave ta prebivališta.

U jučerašnjem dopisu MUP-a Srbije našoj redakciji, objašnjeno je da je propisano da osoba sa prebivalištem u Srbiji ne može da upravlja vozilom koje je registrovano u inostranstvu posle 25. jula ove godine, jer je četiri dana ranije istekao rok za podnošenje zahteva za registraciju vozila sa stranim tablicama.

– U slučaju kontrole takvih vozila, saobraćajna policija ih isključuje iz saobraćaja uz oduzimanje registarskih tablica i podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Na snagu je stupila, 25. jula ove godine, odredba iz člana 273. novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, kojom je predviđeno da vozilom registrovanim u inostranstvu na domaćim putevima ne može da upravlja osoba koja ima stalno prebivalište u Srbiji. Izuzetno, ovim vozilima mogu da upravljaju oni koji imaju odobreno privremeno boravište u inostranstvu do šest meseci, kao i članovi uže porodice ili osobe koje upravljaju rentakar vozilima – objašnjavaju u MUP-u.

U policiji napominju da je zakonom predviđeno da su, građani koji nameravaju da borave u inostranstvu duže od 60 dana, dužni da pre odlaska tu činjenicu prijave, kao i povratak u zemlju i to najkasnije u roku od tri dana od dolaska odnosno, povratka u mesto prebivališta.

-----------------------------------------------------------

Muka dvojnih državljana

Dvojni sam državljanin Srbije i BiH. Živim u Srbiji, imam dve lične karte, dakle i dva prebivališta. Vozim automobil sa bosanskim tablicama, koji je kupljen na moje ime. Vozilo sam registrovao u Bosni, jer na to imam pravo kao njen državljanin, a ne zbog toga što sam hteo da izigram carinske propise Srbije. U međuvremenu sam se preselio u Srbiju. Šta je trebalo da uradim, da prodam automobil i kupim novi, sa srpskim tablicama ili da platim porez i carinu po drugi put, iako sam jednom već platio? Šta ako poželim opet da se preselim u Bosnu? Šta mi predlaže MUP Srbije, da ponovo platim carinu u Bosni ili da prodam automobil sa srpskim tablicama i kupim drugi – pita Goran Gavrić, čitalac „Politike” u pismu upućenom našoj redakciji.

D. Vukosavljević

objavljeno: 28/08/2009

Poslednji komentari

wolff kurjak | 13/10/2009 12:39

zasto nema odgovora od strucnjaka iz policije na komentare...bio sam u policiji gje sam podnio prijavu obr. br.3. dasam da boravim duze od 60 dana u inostranstv, Sefica sektora zalk. oavu i prijavu borvka nije htela da mi vjeri. uy komentar ti to hoces ya auto, necu ti to ja overiti. komeda se zalim . idodala da bih nije y nju njemacka u smilu inostranstva. aon suverena priznata zemlj . STA DA RADIMO... EZANI KMENTAR SAOBRACAJNEVOFF

Vlada Milovic | 15/10/2009 23:13

To je zbog Beogradjanja i monopolista kao Veranoo Motors da bi ljude primorali da kupe kola i da plate harac - carinu Srbiji, tj Beogradu, to nigde nema osim kod nas....lopovi, izmislili propis da globe ljude i oduzimaju im ono malo od zivota. E ja za inat ne kupujem auto necu da finasiram lopove, makar vozio Jugo do kraja zivota.

sasa nedeljkovic | 20/10/2009 11:29

osnovna poenta sve je da das pare ovima gore
usled velike nezaposlenosti oni samo kaznjavaju jadne ljude radnike a one sto voze besna kola i imaju para da kupe auto gde pozele ne mogu nista

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije