Meni

Hronika

Srbija dobila registar sudskih veštaka

Svim građanima dostupan je elektronski adresar stručnjaka koji su ovlašćeni za veštačenja u sudskim postupcima

Ministarstvo pravde imenovalo je više od pet hiljada sudskih veštaka i izradilo jedinstvenu elektronsku bazu podataka o svim veštacima na teritoriji svih sudova u Srbiji. Rešenje o imenovanju sudskih veštaka ministarka pravde je donela prošle nedelje.

Registar sudskih veštaka građani mogu pronaći na sajtu Ministarstva pravde. Klikom na baner, koji se nalazi na levoj stani sajta, veštak se može pronaći izborom struke koja se traži i izborom suda na čijoj teritoriji treba obaviti veštačenje.

Ako tražimo veštaka iz oblasti elektrotehnike na području Višeg suda u Leskovcu, pretraživač će nam „izbaciti” devet elektroinženjera, a ako nam je potreban veštak za oblast građevinarstva na teritoriji Sombora, možemo da izaberemo između 19 inženjera građevine.

Registar će građanima omogućiti i veću sigurnost prilikom potrage za stručnjacima ukoliko je u parnici ili krivici potrebno obaviti veštačenje, jer će imati uvid u spisak registrovanih veštaka, tako da niko neće moći da im se lažno predstavi kao sudski veštak.

– Jedan od problema srpskog pravosuđa bilo je i nepostojanje evidencije sudskih veštaka. Dugi niz godina nije vođeno računa o tome ko je veštak a ko nije, pa su kao veštaci bili evidentirani i umrli, kao i oni koji nisu kvalifikovani za veštačenja. Novi zakon je pre svega predvideo da veštak mora imati fakultetsko obrazovanje, ili stručnu višu školu samo izuzetno ako za određenu oblast ne postoji dovoljan broj veštaka – kaže za „Politiku” Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde.

Čak 97 odsto izabranih sudskih veštaka ima visoku stručnu spremu. To su eksperti medicine, defektologije, arhitekture, mašinstva, veterine, šumarstva, poljoprivrede, saobraćaja,rudarstva, tehnologije, primenjene, likovne i dramske umetnosti, ekonomije i finansija, hemije, matematike, biologije i još dvadesetak oblasti.

– Jedini pravi izvor informacija o sudskim veštacima je sajt Ministarstva pravde sa koga će sudije i svi građani moći da pozivaju veštake. Upisano je više od pet hiljada imena iz svih mogućih oblasti veštačenja. Naš stav je bio da se upišu sva lica koja ispunjavaju uslove. Nisu upisani oni za koje su postojale primedbe sudova i građana da nisu dobro veštačili – kaže Homen.

Za svakog veštaka u registru postoje podaci o godini rođenja, adresi, broju telefona i užoj specijalnosti. Tako, na primer, na teritoriji Požarevca ima 14 veštaka iz oblasti medicine, ali je za svakog od njih navedeno da li su usko specijalizovani za psihijatriju, plastičnu hirurgiju, oftalmologiju, otorinolaringologiju, sudsku medicinu, patologiju, opštu hirurgiju ili medicinu rada.

– Svaka promena adrese i broja telefona biće odmah uneta u bazu podataka. Ovu ažuriranu bazu sudskih veštaka mogu da koriste i sudovi i građani. Ako veštaka angažuje sud, onda ga sud i plaća, ali građani mogu i sami da angažuju registrovane sudske veštake i u tom slučaju ih oni plaćaju – ističe naš sagovornik.

Registar će obezbediti i ravnomerno angažovanje veštaka koje poziva sud, pa se neće događati da jedni stalno imaju posla dok drugi sede skrštenih ruku.

– U radnoj verziji Zakona o parničnom postupku predloženo je da veštaci moraju biti angažovani od suda po redosledu sa spiska za teritoriju određenog suda, da ne bi došlo do zloupotreba,odnosno da određeni veštaci ne bi bili stalno angažovani, kao što se događalo. Naravno, neke uskostručne oblasti imaju manji broj veštaka, pa će se oni možda češće pojavljivati. Najveći je broj veštaka medicinske, ekonomske i građevinske struke i oni su i najviše traženi u sudskim postupcima – kaže Homen.

Izrada softvera za bazu sudskih veštaka koštala je Ministarstvo pravde oko milion i po dinara, ali će isti taj softver biti iskorišćen i za registre notara (javnih beležnika), sudskih tumača i privatnih izvršitelja, kada budu imenovani.

Aleksandra Petrović
objavljeno: 18.07.2011.

Poslednji komentari

na mukama tantalovim | 18/07/2011 08:50

za najjednostavniju spornu stvar sam promenila dva vestaka.Ogroman novac sam platila za uslugu (vestacenje)a kojom sam debelo ostecena .Vestacenje po najjednostavnijoj stvari- za procenu visine novcane nadoknade za iznajmljivanje stambenog prostora.Znaju i vrapci na Cuburskoj lipi ,za koliko se eu placa zakupnina : za toliko i toliko kv , u zgradi tolike starosti i na toj lokaciji.Postoje liste kod svake agencije za nekretnine pribliznih cena!Od sudije mi je odredjen vestak finansijske struke, pa drugi vestak takodje finansijske struke koji je zamenio prvog koji je netragom nestao...Gledam ove nove liste dosta vestaka ima za utvrdjivanje vrednosti na nekretninama i svi su gradjevinske struke.Takvog vestaka sam trazila od sudije ali mi je receno da ovi finansijske struke su strucni za problematiku uzalud moj protest jer su oba bila sa sudijine liste! ..(?..

Pera Stranac | 18/07/2011 14:45

Treba odrediti kriterijume uske strucnosti svakog vestaka: kako je moguce da npr. elektroinzenjer-energeticar bude vestak za softver - bankarske baze (koje nikada nije radio). Siguran sam da je isti slucaj i u drugim strukama. Prvo to precizirati, pa onda izabrati sudske vestake. Registar je samo prvi korak, mnogo je vaznije po kojim kriterijumima su postali i za sta su specijalizovani kao sudski vestaci.

OНУФРИЈЕ Тојага | 18/07/2011 20:57

И 100000 вештака нека је ангажовано, наше судствоће и даље бити најгоре на свету. и даље ће се гоодинама чекати на решевању најобичнијег спора, поготово имовинских.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije