Meni

Hronika

Sutra 14 godina od ubistva 14 Srba u Starom Grackom

Seosko groblje oskrnavljeno je 2006. godine od strane albanskih separatista Arhivski snimak iz 2006.

BEOGRAD –U selu Staro Gracko, kod Lipljana, sutra će biti obeleženo 14 godina od zločina kada su i danas nepoznate osobe iz zasede ubile na njivi 14 žetelaca, srpske nacionalnosti.

Ubijenim žeteocima, u 10.00 sati parastos će služiti vladika raško prizrenski Teodosije, a potom će biti održan pomen žrtvama pred spomen pločom na školi u centru sela.

Na njivama u selu Staro Gracko, 23. jula 1999. godine iz zasede ubijeno je 14 Srba. Najmlađi od njih imao je sedamnaest godina.

Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Bosko Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju pomenu će prisustvovati direktor Aleksandar Vulin.

Ubistvo žetelaca jedan je od najtežih zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije u Pokrajinu. Porodice ubijenih i dalje čekaju da se zločinci privedu pravdi.

Među te zločine, za koje do sada niko nije odgovarao, spadaju i ubistava dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva.

UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.

Ekstremisti iz obližnjeg sela Veliki Alas su u više navrata skrnavili i minirali groblje u Starom Gackom na kome su sahranjeni i stradali srpski žeteoci.

U selu su u petak počeli Dani memorijala, pod sloganom „Nigde manjeg sela, a toliko žrtava”, kojim se pet dana obeležava 14 godina od tog zločina.

Program memorijala posvećen je stradalim meštanima Starog Grackog i svim srpskim žrtvama, stradalim na prostorima pokrajine.

Beta
objavljeno: 22.07.2013

Poslednji komentari

Slavko Kocic | 22/07/2013 13:09

... od svirepog ubistva Branke Đukić,nesretnog slučaja Martinović,ubistva vojnika u Paraćinu,ubistva dece u Goraždevcu ova jadna i bedna,licemerna srbija samo ćuti ...

Petar Lenjivac | 22/07/2013 17:26

Bio bi pametno da se komemoraciona svecanost odrzi i na nju budu pozvani ( zvanicno od strane vlade) i ambasador SAD u Srbiji ( VB, Nemacke, Italije i Francuske i Grcke), na KIM i predstavnik KFOR-a i EULEX-a. bez aktivnog cimanja odgovornih nikakvog napretka ne moze biti.

Твртко . | 23/07/2013 10:45

Slavko Kocic | 22/07/2013 13:09

Славко - није фер називати свој народ и своју државу лицемерном - зато што се не спомињу настрадали у коменарима у новинама. Једноставно - веома много људи је невино страдало на свим странама где живи наш народ да је немогуће увек и свуда - споменути их. Није лепо омаловажавати себе и свој народ и своју државу само зато што у миру и без буке спомињу своје невино настрадале. За невино настрадале не треба да ПРИЧАМО и БУЧЕМО, већ да се молимо.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije