Meni

Hronika

Veliki Trnovac dragstor heroina

Poslednjih meseci u vranjskom kraju uhapšeno više od 50 osoba zbog nedozvoljene trgovine drogom

U Velikom Trnovcu može da se nabavi više vrsta opojnih droga (Foto Beta); Policija često zaplenjuje krijumčarene „pakete” (Foto Tanjug)

Vranje – Za samo nekoliko meseci policijski službenici uprave u Vranju su na područje opština Bujanovac, Preševo, Vranje, Bosilegradu i Surdulica, zbog nedozvoljene trgovine opojnom drogom, pre svega heroinom, marihuanom i drugim narkoticima u vidu tableta, uhapsili i priveli kod istražnog sudije Okružnog suda u Vranju i opštinskim sudovima u ovim mestima više od 50 lica. I taj broj se, kako ističu u tužilaštvu, svakim danom uvećava. Aktivnošću policijskih službenika, ali i carinika na graničnom prelazu Preševo oduzeta je pozamašna količina droge.

Međutim, valja istaći da su nedavno izrečene presude u vranjskom Okružnom sudu za proizvodnju, nabavljanje, držanje ili omogućavanje drugima da uživaju drogu, pre svega heroin – razotkrile ono o čemu se danima govori u gradu pod Pržarom. Mnogo toga našlo se i u sveobuhvatnom izveštaju Okružnog javnog tužilaštva u Vranju, koji je sačinila zamenica Stana Mitić.

Svima, koji se bave, po raznim „osnovama”, narkotržištem, situacija postaje jasnija kada znaju da su Veliki Trnovac i Bujanovac u neposrednoj blizini Vranja. A, naravno, i granični prelazi koji našu zemlju povezuju sa jugom Evrope, Azijom i Bliskim istokom gde se ukrštaju narkomagistrale koje vode prema Velikom Trnovcu. Jer, kako tvrde „stručnjaci” za ovu oblast i dobri poznavaoci ovdašnjih prilika, u Velikom Trnovcu, u svakom momentu je „uskladišteno” bar pola tone „užitka” (heroina).

Otuda i potiče rekordna količina droge koju je policija zaplenila u kombiju na prelazu Batrovci. Tih 56 kilograma je, po svemu sudeći, natovareno upravo u Velikom Trnovcu i upućeno ka zapadnoj Evropi. Vranjanac Miloje S. (38) glavni akter u ovom pokušaju prebacivanja je osuđen na 11 godina zatvora. Na graničnom prelazu kod Bosilegrada carinski službenici su u kantama sa biljnom masnoćom otkrili 50 kilograma heroina. Hapšenje profesorice iz Pirota sa narkoticima na graničnom prelazu Preševo, pa hapšenja na desetine „sitnih” uličnih dilera.

Vranjsku javnost nedavno je uzbudio još jedan slučaj vezan za narkotike. Naime, u čaršiji se poluglasno govori da pojedini roditelji (zavisnici) od svoje dece otimaju pakovanja heroina ili, pak, dele „bombice” i „pisma” u kriznim situacijama. Od prevelike doze heroina, umrla je mlada i talentovana manekenka M. A. (20). Njeno beživotno telo pronađeno je na lokalitetu Markovo kale, nekoliko kilometara od Vranja. Hapšenja znanih i neevidentiranih dilera, među kojima ima i supružnika, jasno ukazuje da je narkomagistrala „oživela” i postala aktuelna. Za sada je, međutim, izvesno da droga ne zna za nacionalne barijere, što u svom izveštaju konstatuje zamenik okružnog tužioca Stana Mitić i navodi brojne slučajeve šverca koji su se desili na ovom području.

Nemački državljanin Nikola D. i Hrvatica Gordana R. optuženi su za krijumčarenje 59 kilograma heroina. Njihov kolega u istom poslu, Fatih DŽ. iz Makedonije, osuđen je na osam godina zatvora zbog krijumčarenja 16 kilograma heroina. Suđenje čekaju Dejan M., Agron J., Igor. S., Izet K., Nevena T.

Javna je tajna da u Vranju sitni dileri, ali i osvedočeni uživaoci, imaju direktne veze sa krijumčarima u Velikom Trnovcu. Do „dragstora heroina” stižu taksijima, najpre iz Vranja u Bujanovac, gde „presedaju” i preuzimaju ih albanski prevoznici i transportuju dalje do Velikog Trnovca. Tamo se, iz prve ruke, snabdevaju sa najviše nekoliko desetina grama droge. Povratak je istim putem i po istoj šemi.

U gradu pod Pržarom su odavno poznata sastajališta narkomana i dilera. O tome se ovde otvoreno govori, ali još više strahuje od svakodnevnog širenja pošasti. Tako, zaključujući svoj izveštaj zamenik okružnog javnog tužioca u Vranju Stana Mitić kaže da se tokom vođenja sudskog postupka vidi da se korisnici, često druže ili zabavljaju sa poznatim dilerima opojnih droga, a to su, pre svega, devojke. Teško je poverovati u njihove tvrdnje da ne koriste drogu. Roditelji, takođe, izjavljuju kako se njihova deca ne drogiraju, a kad se uvere da je to, ipak, tačno, onda je sve izgubljeno jer je zavisnost uzela maha, a angažovanje medicinskih stručnjaka iz ove oblasti, nažalost zakasnelo.

A. D.

objavljeno: 12/07/2008

Poslednji komentari

milos b. | 12/07/2008 00:20

Nista nam novo niste rekli. Za V.Trnovac se zna godinama, za vreme bombardovanja to selo je bilo pod zastitom Nato-a. Tamo zivi oko 15.000 albanaca koji se vode u Srbiji i imaju srpske isprave. Slobodno se krecu po Srbiji upleteni su u razne kriminale,trovine ljudi, a najvise sa drogom.Dobro zaradjuju na tom polju, a prehrambeni artikli su bez poreze pa se gradjani Vranja i okoline tamo snabdevaju uljem, secerom itd. jer je jeftinije nego u celoj Srbiji. Treba se napraviti racija i oduzeti sva droga i postaviti stroga kontrola oko tog sela, inace Srbija ce nadrljati tj. nasa omladina.

Posmatrac  | 12/07/2008 17:26

AKO hocete da znate ko prodaje drogu pogledajte kakva kola vozi a NIGDE NE RADI i svako vece izlazi u KAFICI, pije skupa pica i ima najlepse CURE oko sebe.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije