Meni

Hronika

Policajci na tajnom zadatku „kupili” eksploziv

U akciji kragujevačke policije uhapšene tri osobe i zaplenjeno više od 100 kilograma eksploziva, što je količina koja može da raznese bilo koji most

Zaplenjeni štapinji

Kragujevačka kriminalistička policija je, posle višemesečnog operativnog rada, u noći između 30. i 31. jula ove godine na naplatnoj rampi kod skretanja za Batočinu zaplenila 103 kilograma eksploziva, 300 elektronskih detonirajućih kapisli i uhapsila tri osobe, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Eksploziv je ukraden iz magacina rudnika „Krepoljin”. Među privedenima su dvojica radnika ovog rudnika, koji su osumnjičeni da su obili rudnički magacin i ukrali eksploziv. Kako saznajemo od sagovornika bliskog istrazi, akciji hapšenja prethodili su pregovori policajaca na tajnom zadatku, koji su igrali ulogu kupaca eksploziva, sa uhapšenima.

Inače, ova količina eksploziva dovoljna je da raznese bilo koji most ili da rudnik mesec dana obavlja svakodnevna miniranja. Vrednost zaplenjenog eksploziva na crnom tržištu iznosi oko 30.000 evra.

Uhapšeni su Miodrag Šćopulović (41) iz Žagubice i braća Slađan (34) i Senad (31) Penović iz Petrovca na Mlavi. Osumnjičeni Šćopulović i Slađan Penović zaposleni su u rudniku „Krepoljin”. Za njih tvrde da su obili rudnički magacin iz kojeg su ukrali eksploziv i elektronske detonirajuće kapisle.

Akcija hapšenja rezultat je saradnje kragujevačke kriminalističke policije i Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije. Kako saznajemo, policija je o „poslovima” dvojice radnika rudnika saznala od doušnika, koji im je „dugovao informaciju”. Ubrzo se sa osumnjičenima ušlo u pregovore i policijski operativci su odlučili da od njih „kupe” najveću moguću količinu eksploziva koju ovi mogu da ponude.

– Pregovori sa osumnjičenima su trajali dve nedelje. Policijski inspektori su stupili u kontakt sa njima kao navodni kupci. Za količinu od 100 kilograma, kao prodavci iz prve ruke, uhapšeni su tražili 15.000 evra. Inače je cena na crnom tržištu duplo veća – navodi naš sagovornik blizak istrazi.

Nakon dogovorene cene, policajci na tajnom zadatku su više puta „izlazili na dogovore”, dok nije uspostavljeno međusobno poverenje kupca i prodavaca.

– Preksinoć oko pola jedan policajci su poneli novac i krenuli na primopredaju. Sat i po kasnije, osumnjičeni su uhapšeni – navodi naš sagovornik blizak istrazi.

Eksploziv i kapisle zaplenjeni su u vozilu „mazda”, u kojem su bili osumnjičeni Šćopulović i Slađan Penović. Pre nego što su oni zaustavljeni, na naplatnoj rampi policija je uhapsila i osumnjičenog Senada Penovića, koji je za nadoknadu od 100 evra bio prethodnica „mazdi”. Njegov zadatak je bio da drugu dvojicu osumnjičenih obaveštava o policijskim patrolama na putu.

Novac za ovu tajnu akciju, saznajemo, obezbeđen je uz posebnu propratnu proceduru iz fonda MUP-a Srbije, koji regularno postoji u ove svrhe. Novac se po završenoj akciji u isti fond i vraća.

– Reč je vrhunskoj policijskoj akciji. Potpuno je neverovatno da je neko hteo da proda 100 kilograma eksploziva i da ne razmišlja šta će kupac sa tim da uradi. To je najdramatičnije od svega – zaključuje naš sagovornik.

Policija ima informacije da su se uhapšeni duže vreme bavili prodajom eksploziva, ali u znatno manjim količinama od ove poslednje.

Danijela Vukosavljević
objavljeno: 31.07.2013.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije