Meni

Hronika

Posle zaplene droge na aerodromu "Nikola Tesla"

Kokain iz "brazilska veza"

Učestala hapšenja kurira narkomafije u Beogradu. – Srpsko i hrvatsko podzemlje zajedno krijumčare kokain

Zaplena narkotika (Foto EPA)

Branko B. (24) iz Čačka, koji je ovih dana uhapšen na aerodromu "Nikola Tesla" kada je kod njega pronađen kilogram kokaina kupljen u Brazilu, poslednji je u nizu osumnjičenih kurira narkomafije koji ovu drogu prebacuju iz Južne Amerike u Srbiju. Novinar iz Bora Zoran M. (46) uhapšen je početkom oktobra, takođe na beogradskom aerodromu. Prilikom pretresa kod njega je u specijalnoj pregradi kofera pronađeno oko tri i po kilograma kokaina. Pritvoren je i protiv njega je pokrenuta istraga u Okružnom sudu u Beogradu.

U Srbiji se godišnje u proseku zapleni oko pet kilograma kokaina, mada povremeno ima i znatno većih zaplena. Tako je 2003. i 2005. godine otkriveno oko pet a 2004. godine čak 15 kilograma ove droge. Za narkomafiju je svako tržište zanimljivo, pa i Srbija i susedne države, mada iskustvo u presecanju "kokainskih veza" govori da je ovaj narkotik uglavnom u "tranzitu" prema državama EU.

Zajedničkom akcijom Interpola i hrvatske policije nedavno je uhapšen Veselin Vesko Tomić (45) iz Beograda, bivši karate reprezentativac SFRJ, zbog sumnje da je organizovao šverc najmanje 41 kilograma kokaina. Posle hapšenja na graničnom prelazu Bajakovo, Tomiću je određen jednomesečni pritvor, a u Istražnom centru Županijskog suda u Rijeci branio se ćutanjem.

Interpol i hrvatska policija sumnjaju da je Tomić u toku ove godine iz brazilskih luka dva puta, jednom iz Rio de Žaneira i drugi put iz Manausa, brodovima hrvatske kompanije "Uljanik plovidba", u Evropu pokušao da prebaci veliku količinu kokaina. Policija smatra da je Tomićevim hapšenjem prekinut jedan od ustaljenih kanala srpske mafije za šverc droge iz Južne Amerike.

Akcija lociranja i hapšenja Tomića trajala je tri meseca.

Za "brazilsku vezu" su hrvatska policija i Interpol saznali nakon što je u oktobru u Rijeci uhapšen Dragan Jokić (26) zvani Dimdi iz Malog Lošinja, koji je radio kao kormilar na brodu "FR8 Adrija" kompanije iz Pule. Prema saznanjima dobijenim od njega, policija je utvrdila da je kokain, koji na evropskom tržištu vredi oko 1.650.000 evra, na brod unet u aprilu i maju. Želeći da izbegne rizik hapšenja po pristajanju u neku od evropskih luka, Jokić se posle sakrivanja kokaina iskrcao sa broda još u Brazilu. Iz Sao Paula se u okviru redovne smene posade avionom vratio u Hrvatsku. Jokić je kao organizatora šverca kokaina označio Veselina Tomića.

Ovaj kokain, srećom, nije završio na ilegalnom tržištu u državama EU, već na dnu mora. Jedan od mornara je, navodno, po isplovljavanju otkrio kokain sakriven u prostorijama za smeštaj posade, o čemu je obavestio svoje pretpostavljene. Da bi izbegli moguće neprijatnosti za posadu, kao što je dugotrajno ukotvljenje u nekoj luci zbog policijske istrage, odlučeno je da se kokain u međunarodnim vodama baci u Atlantski okean. Posada je uništavanje droge snimila video-kamerom.

Po povratku u Hrvatsku o ovom događaju obaveštena je policija, koja je na brodu pronašla tragove kokaina. Stručnjaci Interpola pretpostavljaju da je razbijeni lanac šverca droge organizovalo  beogradsko podzemlje u kojem je uhapšeni Tomić imao jake veze.
M. Galović - M. Albunović
objavljeno: 24.12.2006.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije