Meni

Hronika

Ubica priznao masakr u Novim Banovcima

Danijel Jakupek je policiji i istražnom sudiji rekao i da je ostatke nepronađenih delova tela Vasilija Trbovića i Luke Opačića, koje je odsekao mačetom ili sekirom, bacio u Dunav, odmah pored kuće

Mesto zločina – kuća u Dunavskoj 44 u Novim Banovcima (gore), kuća porodice Trbović i Vesna Trbović (dole)

Novi Banovci – Juče je Danijel Jakupek (27), iz Novih Banovaca priznao da je u svojoj kući u ponedeljak uveče, 27 avgusta, u Dunavskoj ulici 44, izvršio masakr nad Vasilijem Trbovićem (26) i njegovim sestrićem Lukom Opačićem (4), iz Novih Banovaca, koji su kod njega to veče došli da pogledaju film. Ubica je policiji i istražnom sudiji priznao i da je ostatke nepronađenih delova tela glave, ruke i noge, bacio u Dunav, odmah pored kuće. Posle isteka od 48 sati zadržavanja u Policijskoj upravi u Sremskoj Mitrovici, sa krivičnom prijavom da je počinio teško ubistvo ubica je predat istražnom sudiji Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici. Motivi ovog teškog zločina, kakav se u Sremu ne pamti, još uvek nisu razjašnjeni.

Drama je počela u ponedeljak uveče oko 19 časova kada su Vasilije Trbović i njegov sestrić Luka Opačić, otišli iz kuće u Svetosavskoj u Novim Banovcima, kod Vasilijevog drugara Danijela Jakupeka, i više se nisu vratili. Dragan Trbović, otac Vasilija i deda malog Luke, majka i baka Vesna i Lukina majka Tijana još u ponedeljak uveče, kad se ova dvojica posle nekoliko sati nisu vratila kući krenuli su da ih traže. To veče su bili i u kući Danijela Jakupeka, koji im je rekao da su Vasilije i Luka otišli kući. Porodica Trbović je slučaj prijavila policiji u Staroj Pazovi. Policija je u utorak, sredu i četvrtak pretraživala okolinu, razgovarala sa komšijama, tragala. Raspisana je potražnica, a onda je u četvrtak uveče u Dunavu, za vreme pretrage u kojoj su učestvovali policajci i meštani, pronađen torzo malog Luke Opačića. Istog trena uhapšen je Danijel Jakupek, a u njegovoj kući je pronađena satanistička literatura. Telo Vasilija Trbovića pronađeno je u petak, takođe u Dunavu, u neposrednoj blizni kuće u Dunavskoj 44, čija bašta izlazi na reku.

Potraga za odsečenim delovima tela u kanalizaciji, nije dala nikakve rezultate. Po priznanju zločina Danijel je istražnim organima rekao da je delove tela koje je odsekao, mačetom, ili sekirom, bacio u Dunav, pa je odmah angažovana ronilačka jedinica MUP-a Srbije koja pretražuje reku na delu Dunava u neposrednoj blizini ubičine kuće.

Tokom jučerašnjeg dana u Novim Banovcima je vladao muk i zaprepašćenje i svi komentari su se svodili na to kako su, eto, svi znali da sa Danijelom Jakupekom nije baš sve u redu, bio je prek, svađao se sa komšija, jednog je nedavno jurio mačetom, a povremeno je tukao i svoju majku Maricu Jakupek, koja je u vreme zločina bila na putu, kod starijeg sina u Nemačkoj.

Pronađena tela Vasilija Trbovića, kome je odsečena glava i obe šake i malog Luke Opačića, kome je ubica odrubio glavu, obe noge  i obe ruke su identifikovana. Identitet je utvrđen na osnovu DNK analize, a obdukciju obavlja Institut za sudsku medicinu.

U Dunavskoj ulici, u komšiluku ljudi ne žele mnogo o ovome da govore, ali kažu da je tu dilovana droga, da su se okupljali narkomani i da je Danijel bio čudan mladić, koji nije ništa radio. Živeo je sa majkom, od penzije koju je zaradio njegov pokojni otac u Nemačkoj, dolazio u sukob sa komšijama, a nekoliko puta je i policija intervenisala. Međutim, i pored svega niko od komšija nije verovao da bi ovaj mladić mogao da postane ubica.

– Njega je odavno trebalo lečiti. On je bolestan. Narkoman i diler, nego šta. U kući su se okupljali i drogirali – kaže komšija, koji želi da ostane anoniman.

U kući Trbovića, u Svetosavskoj ulici Vesna Trbović, majka Vasilija Trbovića i baka Luke Opačića kaže da je predosećala da se njenom sinu i unuku nešto desilo:

– Molila sam odmah policiju da pretraže Dunav, imala sam nekakav loš predosećaj, išla sam u kuću Danijela Jakupeka, kod njega su sva svetla bila popaljena, ali ništa nije govorilo da se u kući nešto događalo. Tražila sam da policija uključi i pse tragače, jer sam znala da moj sin ne bi odveo dete od kuće – kaže Vesna.

Stric pokojnog Vasilija kaže da su se Danijel i Vasilije družili od osnovne škole, da je Danijel dolazio u kuću Dragana Trbovića, da je čak i u utorak posle zločina dolazio do Trbovića, ali i dodaje, da mu se taj momak nije sviđao. Ne veruje da se Danijel Jakupek drogirao, ali veruje da je dilovao drogu i kaže da se čudno ponašao.

Istražni postupak u ovom slučaju se nastavlja, a Policijska uprava iz Sremske Mitrovice izdala je juče i saopštenje u kome potvrđuje da je Danijel J. (27) lišen slobode zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo teško ubistvo na štetu L. O. (5) iz Batajnice i na štetu Vasilija T. (26), iz Novih Banovaca, te će u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu, biti priveden istražnom sudiji Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici.

Jelenko Slatinac

-----------------------------------------------------------

Jočić: Borba protiv satanističkih sekti

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić izjavio je juče da će policija intenzivirati borbu protiv sekti, čiji obredi imaju smrtni ishod ili pritisak na članove sekti da izvrše samoubistvo. "U Ministarstvu unutrašnjih poslova postoji odeljenje koje prati problematiku sekti, ali s obzirom na posledice delovanja sekti u poslednjih nekoliko godina, evidentiranje i način njihovog ponašanja biće prioritet i biće podignuto na strategijsku ravan", rekao je Jočić agenciji Beta.

U vrhu MUP-a agenciji Beta je rečeno da je policija u kući osumnjičenog za dvostruko ubistvo u Novim Banovcima Danijela J. (27) pronašla satanističku literaturu i brošure o Drakuli i načinima ritualnog sakaćenja žrtava pri satanističkim obredima, kao i da osumnjičeni "sigurno ima veze sa nekom sektom".

Jočić je istakao da "sekte bujaju i da do sada nije posvećivana pažnja pripadništvu sektama kao patološkom načinu ponašanja", i dodao da su poslednjih godina izražena ubistva i samoubistva sa motivima koji "sigurno proizlaze iz učenja određenih sekti i njihovog načina ponašanja".

Jočić je podsetio na samoubistvo Gorana Alfirovića u junu u Batajnici, za kojeg je rekao da je bio pripadnik satanističke sekte, a koji je "čekao noć da bi izvršio samoubistvo".

Policija Sremske Mitrovice saopštila je da je Danijel J. uhapšen zbog sumnje da je ubio petogodišnjeg dečaka L. O. i Vasilija T. (26).

Agenciji Beta je u vrhu MUP-a rečeno da je Danijel J. osumnjičen da je prvo ubio dečaka u kadi i da mu je odsekao ekstremitete, a da je zatim ubio dečakovog rođaka Vasilija T. i da je delove tela žrtava stavio u bure koje je pustio niz Dunav kod Novih Banovaca. Osumnjičeni je poznavao Vasilija T. a dvostruko ubistvo je izvršio nožem i testerom.

Beta
objavljeno: 02.09.2007.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije