Meni

Kultura

Kako očuvati Hamam

Urađena rekonstrukcija, međutim, ne zadovoljava kriterijume da u starom turskom kupatilu bude galerija arheoloških eksponata – turisti, za sada, mogu samo da obiđu prostorije

Hamam u Vranju (Foto A. Davinić)

Vranje – Tursko kupatilo Hamam, koje je krajem 17. veka podignuto u Vranju, kao vredan istorijski spomenik ponovo je dostupno turistima i biće sačuvano od daljeg propadanja. Sve to – zahvaljujući novčanim sredstvima u iznosu 1,2 miliona dinara koje je putem javnih radova obezbedilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Tokom leta od ovog novca, kako kaže za naš list Slađan Ivanović, direktor Narodnog muzeja u Vranju, uređeni su i lokalitet Markovo kale, Muzej kuća Bore Stankovića, Muzej i drugi kulturno-istorijski spomenici u ovom gradu.

– Hamam moramo da sačuvamo od vandala koji lome i razbijaju prozore, vrata, specijalne ćeramide, kradu ukrasne fenjere i nanose drugu štetu. Neophodno je da ga zaštitimo od propadanja. U njegovo renoviranje američka razvojna organizacija UNDP je uložila 68.000 evra, a angažovana je grupa eminentnih stručnjaka koja je uradila projekat. U njemu je navedeno za šta ovaj izuzetan objekat sa bogatom istorijom, star 319 godina, može da se koristi. Urađena rekonstrukcija, međutim, ne zadovoljava kriterijume da u starom turskom kupatilu bude galerija arheoloških eksponata, pa turisti, za sada, mogu samo da obiđu prostorije – ističe za naš list Slađan Ivanović, direktor Narodnog muzeja u Vranju.

Ivanović dodaje da je pre nekoliko godina bilo planirano da Hamam bude pretvoren u etnorestoran. Da bi se obavile te formalnosti, vranjski Narodni muzej ga je ustupio Direkciji za izgradnju grada, a ona privatnoj firmi zainteresovanoj za taj prostor. Korišćenjem Hamama za turiste i goste celi kompleks bi bio sačuvan od propadanja i naleta vandala.

Dobijena je saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture da Hamam promeni namenu, a investitor, koji se ugovorom obavezao da u kompletnu zaštitu uloži 40.000 evra, zauzvrat je trebalo da dobije taj prostor na 20 godina korišćenja uz mesečnu zakupninu od 45.000 dinara. Međutim, zbog zastoja u izgradnji depoa u Domu kulture gde je trebalo da bude iseljen arheološka zbirka iz turskog kupatila i „administrativnih začkoljica“, od ovog projekta i posla se odustalo.

U međuvremenu, zbog loše izvedenih radova počelo je urušavanje turskog kupatila pa je, kako kažu stručnjaci, potrebno uložiti pozamašna sredstva da bi se prostorije dovele u prvobitan položaj.           

Inače, tursko kupatilo, Hamam, podignuto je u Vranju krajem 17. veka. Građeno je od tesanog kamena i opeke. U njemu je Bora Stanković „kupao“ Sofku, junakinju „Nečiste krvi“. Njegov veoma zanimljiv unutrašnji prostor sastoji se iz prostorije za svlačenje i presvlačenje, mesta za kupanje – halvata i rezervoara za vodu – hazne. Na krovu, pokrivenom ćeramidom, nalazi se pet kupola sa staklenim okulisima, preko kojih se osvetljava unutrašnji prostor. Prema predanju, prilikom zidanja Hamama kao vezivni materijal za kamen i ciglu korišćen je malter od peska i jaja.

Prema narodnom predanju, takođe, Hamam su pohodile mlade, uoči udaje, sa majkom i svekrvom, a onda sa devojkama. Prilikom kupanja devojaka bilo je puno zanimljivih detalja, rituala i scena. Tu su se mogle čuti mnoge tajne, a pogotovu ljubavne. Mnoge su zaboravljene, a o mnogima se i danas priča.

Po rečima Saše Maksića, tursko kupatilo, Hamam, u Vranju ovog leta posetilo je nekoliko hiljada turista, ali i samih Vranjanaca koji nisu imali prilike da ga vide. Inače, ulaz za sve posetioce je bio besplatan.

A. Davinić
objavljeno: 30/10/2009

Poslednji komentari

sugestija  | 02/11/2009 15:23

Od hamama po Srbiji treba napraviti novi tip banje, u svetu ga zovu spa-centar, i tako sustinski ne menjati namenu objekta vec ga ukopiti u neki hotelski kompleks. Turisti vole takve stvari, vidite po Turskoj, 'turska kupatila' su gde mnogi turisti odu da se provedu. Restorana ima koliko hocetei bilo gde po svetu, ali zasto da od otomanskog nasledja ne ucinimo nesto sto je ipak jedinstveno ovom prostoru i ne treba ga odbacivati.

dunavac posavec | 08/01/2011 17:25

Pa zasto pobogu ne postane ponovo hamam? Turisti ce da dolaze k'o ludi (vidi hamam u Madjarskoj), a etno restorana vec ima sasvim dovoljno. Grci i Jermeni npr. idu masovno u hamame u Tursku, nije da od jednog kupanja u hamamu vise nisi pravoslavan! Moze i restoran ili kahve - hana, da ne kazem kafana,ali pored. Ono glavno je hamam, da vidite kako ce ljudi da navale. Pored sve nezaposlenosti u Vranju, nije mi jasno kako to da nekome nije ranije palo na pamet.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije