Meni

Kultura

„Književne novine” na ulici

Na godišnjoj Skupštini Udruženja književnika Srbije ukazano na loš položaj knjige i izdavaštva

Dobitnici Povelje za životno delo (Foto T. Janjić)

Na svečanom delu godišnje Skupštine Udruženja književnika Srbije uručene su Povelje za životno delo. Ovogodišnji dobitnici su: Jelka Ređep, Miodrag B. Protić, Božidar Šujuca, Ljubinko Jelić i Kosta Dimitrijević. Plakete UKS-a dobili su: Zlata Živadinović, Slobodan Stanišić, Bajram Haliti, Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen, Festival poezije mladih iz Vrbasa, Šumadijske metafore iz Mladenovca i Savremena srpska proza iz Trstenika.

Nagradu „Milan Rakić”, ove godine, ravnopravno su podelili: Miloš Janković, Dragan Lakićević i Zorica Arsić Mandarić. Pesnik Miloš Janković, kao što smo već pisali, nagradu je vratio, jer nije ispoštovan pravilnik o dodeli nagrade, koji predviđa jednog, eventualno dva dobitnika.

Radomir Andrić, u uvodnom izlaganju, ukazao je na loš položaj knjige i izdavaštva i probleme koje ima redakcija „Književnih novina”, kojoj je sud naložio iseljenje iz prostorija u kojima je bili 63 godine. Velike izdavačke kuće, kao što su Nolit i BIGZ – ugašene su, beogradska „Prosveta” tavori. Pisci moraju pomoći „Prosveti” da opstane, jer nema značajnijeg srpskog pisca koji u ovoj izdavačkoj kući nije objavio knjigu. Ugašeni su i mnogi književni časopisi, a oni koji još postoje – jedva preživljavaju. „Književne novine” su od Ministarstva kulture dobile samo 200.000, što je dovoljno za objavljivanje samo jednog broja, a sada su dobile i sudski nalog za iseljenje. U dnevnim novinama rubrike kulture, praktično, ne postoje. Izuzetak su „Politika” i „Večernje novosti”.

Izvršnom sudskom odlukom, objasnio je Mićo Cvijetić, glavni i odgovorni urednik „Književnih novina”, redakciji je oduzet prostor u Francuskoj 7, koji je više od šest decenija koristila. Ovoj nepravednoj i apsurdnoj sudskoj volji, prethodila je politička volja novih partokrata i gospodara naših života i sudbina. Sledeće nedelje redakcija „Književnih novina” naćiće se na ulici.

Živorad Ajdačić smatra da treba podneti krivične prijave protiv svih lica koja su učestvovala, kršeći zakon, u raspodelu prostorija u Francuskoj 7. Petar Pajić je predložio da članovi UKS-a potpišu peticiju za odbranu „Književnih novina” koja će biti dostavljena Draganu Đilasu, gradonačelniku grada Beograda, i Borisu Tadiću, predsedniku Republike Srbije. Lune Levajac je dodao da u dvorištu zgrade UKS-a niče neka „skalamerija od gvožđa”, koja potpuno odudara od ambijentalne celine.

Zgrada UKS-a proglašena je za kulturno dobro i Levajac pita ko je mogao da izda dozvole za gradnju, ako je neko uopšte izdao. Biće pokrenut i postupak za oduzimanje imena „Klub književnika Srbije”, jer sadašnji ugostiteljski objekat nema nikakve veze sa UKS i piscima.

Na Skupštini Udruženja književnika Srbije čuo se još jedan zanimljiv predlog. Predrag Bogdanović Ci predložio je da jedna ulica u Mirijevu ponese ime književnika Mome Dimića. Razgovaralo se i o situaciji na Kosovu i Metohiji. Upućen je apel sukobljenim stranama da „dijalogom pronađu rešenja koja bi bila obostrano prihvatljiva”, jer bi u tom slučaju prestala potreba za barikadama.

Z. Radisavljević
objavljeno: 04.12.2011.

Poslednji komentari

Мирко Грбић, Бањалука(околина) | 04/12/2011 21:12

Прије 40 година сам са Политиком и Књижевним новинама у Студењаку читајући их чекао студентски пасуљ.....сада Политику читам у електронском издању негдје на Козари, Књижевне не могу ни тако....Боже ме опрости као Хајдегер у свом Шварцвалду !Туго моја голема!

Miroslav b. Mladenovic nastavnik Vlasotince Mladenovic | 05/12/2011 18:46

Sa zaprašćenjem sam pročitao ovaj tekst. Punih 40 godina sam čitalac KNJIŽEVNIH NOVINA kao prosvetni radnika rada na selo .
Ovo je sunovrat srpske kulture.
Miroslav B. Mladenovic Mirac nastavnik Vlasotince 4.12.2011.g Vlasotince Jug Srbije

Миливој Анђелковић | 05/12/2011 21:58

Мирко, део "Књижевних новина" у електронском издању можете видети преко сајта Удружења књижевника Србије.

Отети простор од УКС и КН је кривично дело, што је и изричито речено на скупштини. Политичка моћ и самовлашће у корист "наших нових листова и наших људи" креира отимање простора и судске одлуке. Пријаве ће бити поднете, али хоће ли кадије да пресуде по закону или по својој вољи?

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije