Meni

Култура

Мој дрес је и даље земунске боје

У срцу Менхетна, у Абингдон театру, српска редитељка Сања Бештић поставља најновији драмски текст „Кочење” младог њујоршког аутора Џона Патореа

Сања Бештић

Редитељка Сања Бештић која већ неколико година живи и ради у Њујорку не престаје да изненађује поклонике позоришне уметности. После прошлогодишње успешне премијере представе „Ожалошћена породица” Бранислава Нушића са Катарином Радивојевић у улози Сарке на „Оф Бродвеју” ових дана ухватила се у коштац са новим сценским изазовом. У срцу Менхетна, у Абингдон театру поставља најновији драмски текст младог њујоршког аутора Џона Патореа „Кочење” у продукцији куће „Кино камера” са којом већ неколико година успешно сарађује. Премијера се очекује крајем септембра.

Са Џоном Патореом наша Сања Бештић већ је сарађивала на неколико пројеката у којима је потписивао драматургију. Да подсетимо, Паторе је био, поред осталог, и драматург представе „Ожалошћена породица”. Овога пута поменути америчко-српски тандем први пут сарађује у односу писац-редитељ.

– „Кочење” је црнохуморна комедија о групи момака који се баве криминалом и откривају да их један партнер поткрада. Ствари почињу да се компликују када пријатељи почну да губе поверење између себе, односно када почне да се тражи најбезболнији и најефикаснији начин да се неко елиминише из посла, па и из живота. Сарадња са Џоном Патореом је, рекла бих, прилично једноставна јер су Американци изузетно јасни и прецизни у раду, а са друге стране менталитети су нам дијаметрално супротни што отвара велико поље за дискусије – каже за „Политику” редитељка Сања Бештић и додаје:

– Оно што је посебно интересантно јесте да без обзира на велику удаљеност, разлику у менталитету и култури, криминал има иста правила и људи који се њиме баве прећутно се разумеју на свим деловима планете. Сама тема комада „Кочење” ме је подсетила на деведесете у Србији, као и време транзиције у нашој земљи, где корупција и криминал имају исту тежину и значење, као и прича у њујоршком Бруклину. У Патореовом делу су заступљене све, рекла бих, универзалне теме данашњице: оружје и тенкови, дрога и бело робље, жене које се увозе за сурогат мајке, жене које се увозе за производњу јајних ћелија, продаја органа, све врсте интернет превара...

Глумачку екипу представе „Кочење” чини седам чланова. Глава улога поверена је младом калифорнијском глумцу Крису Бетстоуну који је у претходној Сањиној представи „Ожалошћена породица” тумачио Агатона.

Сања Бештић која смелим позоришним искораком гради запажену интернационалну редитељску каријеру не пропушта прилику да у сваком свом интервјуу нагласи да је срећна јер је: „Своју базу стекла на престижном Факултету драмских уметности у Београду”.

– Што сам у строгој атмосфери часова режије код моје драге професорке Иване Вујић спознала суштину позоришта која ми је касније јако много помогла у америчкој надоградњи и показала се драгоценом у мом редитељском рукопису. Мислим да су америчка и српска позоришна школа значајно различите, али и да је то велики изазов да истрајете у професији коју волите. Та врста тренинга коју сам прошла у Србији асистирајући велики редитељима дала ми је одличну одскочну даску, зрелост и спремност да се ухватим у коштац са непознатим. Јер, ипак, кад дођете на туђи, непознати терен, ви сте само играч „у гостима” са дресом друге боје. Сви то виде, сви то знају… Без обзира што сам сада већ и званично Њујорчанка, мој дрес је и даље земунске боје – каже Сања Бештић.

Наредних дана пред Сањом Бештић је, како рече, големи посао, али јој је велика инспирација у раду сама помисао да ће када све прође, крајем октобра седети и пити кафу са својим пријатељима у неком од омиљених београдских кафеа.

Б. Г. Т.
објављено: 15.07.2011

Последњи коментари

Goga Popovic | 15/07/2011 15:11

Na zalost ovakvi ljudi su otisli iz Srbije.Koliko kvalitetnih ljudi,mojih Zemunaca usmerava svoje znanje i energiju sirom Amerike,Kanade i Evrope.. Steta za nas!

Janja Kostic | 15/07/2011 16:46

Svaka cast!!!

Bozana Stanic | 15/07/2011 17:22

Ja sam oduvek mislila da je u pozoristu reditelj a na filmu reziser. Molim ispravite me ako ovu gresku pravim celog zivota.

Inace, za nasu mladu rediteljku samo jedno BRAVO! Em, lepa, em pametna, em talentovana. Samo napred ponosu nas!!!

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније