Meni

Kultura

Otkrića značajna za Evropu

Rezultati istraživanja „Paleolit severne Bosne” biće od velikog značaja za bolje razumevanje najstarijih zemljoradničkih zajednica u toj oblasti, ali i u Evropi uopšte, rekao je dr Mark Vander Linde

Lokalitet u Kočićevu najbogatiji materijalom

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka – Da je paleolit Bosne i Hercegovine značajan za svetsku arheologiju potvrdila su i ovogodišnja istraživanja obavljena u okviru projekta „Paleolit severne Bosne”, koji je započet 2006. godine. I ove godine u istraživanju učestvovali su arheolozi s univerziteta Kembridž i Lester u Velikoj Britaniji. Istraživanje je završeno 26. marta.

Ekipu je predvodio dr Mark Vander Linden, naučni saradnik Univerziteta u Lesteru, koji je i nosilac ovog projekta. Zajedno s njima radili su i arheolozi iz muzeja u Prijedoru i Gradišci, Muzeja Republike Srpske i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa.

Ekipa je najpre radila u dolini reke Sane na području Prijedora. Tu je otkrila lokalitet Zecovi. Osim predmeta iz gvozdenog doba, nađeni su i artefakti iz eneolitskog perioda i ostaci keramike za koje se procenjuje da su stariji od tog perioda.

O rezultatima i značaju istraživanja u dolini Sane i Vrbasa razgovarali smo s dr Markom Vander Lindenom, koji je učestvovao u arheološkim istraživanjima u Belgiji, Kamerunu, Siriji, Velikoj Britaniji. S Muzejem RS sarađuje od 2009. godine. Njegova specijalnost su istraživanja perioda kasne evropske praistorije, radiokarbonska analiza i povezanost arheologije i lingvistike.

„Do sada smo identifikovali više od stotinu lokacija u dolini Vrbasa, s indikacijama da je reč o lokalitetima od srednjeg paleolita – 50 hiljada godina pre nove ere do kasnog gvozdenog doba, oko tri hiljade godina pre nove ere”, kazao je dr Mark Vander Linden.

Odgovarajući na pitanje koji je glavni lokalitet, Linden je rekao da je Kočićevo – između Gradiške i Srpca. Ovaj lokalitet, kako je objasnio, potiče iz perioda između 4.800 i 4.600 godina pre nove ere.

Govoreći o starosti i bogatstvu lokaliteta, naš sagovornik je istakao: „Nemamo tačno indicije koji je lokalitet najstariji. Ali, sigurno je lokalitet u Kočićevu najbogatiji materijalom, što je potvrdilo i ovogodišnje iskopavanje prilikom kojeg je sakupljeno preko dve hiljade keramičnih ulomaka i oko stotinu životinjskih kostiju”.

Govoreći o značaju ovih lokaliteta za svetsku arheologiju i nauku uopšte, dr Mark Vander Linde je istakao: „Uvođenje poljoprivrede je ključni događaj u istoriji evropskog kontinenta, ali je on, nažalost, slabo dokumentovan na području Republike Srpske. Naš projekat pokušava da popuni tu prazninu. Naše istraživanje pokazuje kako su prvi zemljoradnici birali i iskorištavali pojedine delove pejzaža, prvenstveno obala reka. Rezultati će biti od velikog značaja za bolje razumevanje najstarijih zemljoradničkih zajednica u toj oblasti, ali i u Evropi uopšte”.

Na kraju razgovora on je rekao da je cilj da nastave istraživanja narednih pet godina, kombinovanjem prepoznavanja i ciljnih iskopavanja u dolini Vrbasa. „U saradnji s ovdašnjim muzejima očekujemo pristup materijalu i iz drugih regiona kako bi se stekla bolja arheološka slika cele Republike Srpske”, poručio je dr Mark Vander Linde.

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović je kazao da je svestan značaja ovih istraživanja. On je obećao da će vlada RS obezbediti dovoljno sredstva za nastavak istraživanja ovog i sličnih nalazišta.

Boro Marić

objavljeno: 03.04.2012

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije