Meni

Kultura

Preminuo glumac Roj Šajder

Američki glumac Roj Šajder, poznat po ulogama u trileru „Ajkula” Stivena Spilberga i mjuziklu „Sav taj džez” Boba Fosa, preminuo je u nedelju u 75. godini. Kako javljaju agencije, Šajder je bolovao od raka krvnih ćelija i tokom protekle dve godine lečen je na Institutu za mijelom Univerziteta Arkanzas, gde je i preminuo.

Posle hvaljenih uloga na Brodveju i u mnogim televizijskim serijama, Šajder se u Holivudu izdvojio ulogom u krimi-drami „Klut” (1971) u kojoj mu je partnerka bila Džejn Fonda. U bogatoj i uspešnoj filmskoj karijeri Šajder je dva puta bio nominovan za nagradu „Oskar”: za glavnu ulogu u filmu „Sav taj džez” (1979) i za sporednu ulogu, lik policajca Rusoa u Fridkinovom filmu „Francuska veza” (1971).

Igrao je u čuvenom „Maratoncu” Džona Šlezingera, akciji „Plavi grom”, naučno-fantastičnom filmu „2010: Odiseja u svemiru” Pitera Hajmsa, „Naked Lunch” Dejvida Kronenberga ili u trileru „The Rainmaker” Frensisa Forda Kopole.

Poznat po uglastom licu i bokserskom nosu, Šajder je često igrao policajce ili prosečne ljude koji se nalaze u neobičnim situacijama.

Ipak, ostaće zapamćen po ulozi neustrašivog šerifa malog mesta koji kreće u poteru za ogromnom ajkulom u Spilbergovom trileru „Ajkula”. Njegova rečenica iz ovog filma „Trebaće ti veći brod” dospela je na 35. mesto liste najboljih filmskih citata i replika u izboru Američkog filmskog instituta.

Šajder je bio i politički aktivan: učestvovao je na protestima zbog američke invazije u Iraku, uključujući i velike demonstracije u martu 2003. godine u Njujorku, na kojima je učestvovalo 125.000 ljudi.

I. A.
objavljeno: 12.02.2008.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije