Meni

Култура

Сања и Катарина на „Оф Бродвеју”

Мислим да је ово одличан тренутак за „Ожалошћену породицу”, каже атрактивна глумица, која због ангажмана у Нушићевом комаду ускоро путује у Америку

Сања Бештић и Катарина Радивојевић

Редитељка Сања Бештић и глумица Катарина Радивојевић су опробани позоришни тандем. После прошлогодишње сарадње на представи „Painkillers”, ове јесени најављују нови пројекат. Реч је о комаду „Ожалошћена породица” чија премијера је најављена за 3. децембар у Њујорку на „Оф Бродвеју”. Пробе ће, како сазнајемо, почети 18. октобра у овом граду. Сања Бештић и Катарина Радивојевић су, уједно, једине Српкиње које ће бити део америчке представе „Ожалошћена породица”.

После читања Нушићевог комада, амерички део екипе је, тврди Сања Бештић, имао много симпатија за ово дело, уз напомену „да разумеју причу и да се проналазе у њој, јер када је новац у питању нико није имун на ову тему”.

– Лепо је да се Нушићево дело изведе на „Оф Бродвеју”, да се представи наша драмска баштина, наши уметници. Зашто баш „Ожалошћена породица”? Грамзивост је, на жалост, изражена људска потреба, укорењена дубоко у свима нама. У овим временима, када је криза економије изражена, када је у Америци посебно наглашен тај удар, све више имамо потребу и жељу да нешто наслеђујемо. Све је мање активних радника који желе нешто својим радом и вољом да стекну, а све више оних који се ослањају на породично богатство, који чекају да неко умре како би нешто наследили. Е, сада, разлика је када је менталитет у питању на који начин то Срби очекују, на који Американци. Међутим, чини ми се да се, када је у питању новац, сви спајамо у једну тачку – каже редитељка.

Сања Бештић, која иначе последњих година живи у Њујорку, протеклих дана је боравила у родном Београду. Затекли смо је у друштву са глумицом Катарином Радивојевић како прецизирају договоре око рада на представи „Ожалошћена породица”.

Катарина Радивојевић ће отпутовати у Њујорк средином октобра, када заврши последњи сет снимања серије „Најбоље године” у Хрватској.

– Мислим да је ово одличан тренутак за „Ожалошћену породицу”, јер и политички и економски овај комад може да заузме лепо место на „Оф Бродвеј” репертоару. Сања Бештић има модеран приступ овој Нушићевој причи, тако да ћемо радити модерну представу, а опет на српски начин, самим тим што учествујемо у њој као Српкиње. Редитељка жели да уради представу као симболику данашњег времена и критике друштва, кроз лик Сарке коју тумачим. Односно, жене која је спремна на све само да би дошла до својих циљева. Имамо данас много таквих примера, жена које су се по два-три пута удавале, сахрањујући своје мужеве или их одбацујући из разних разлога, због личних приоритета и интереса. То је редитељкина визија, а моја је да обраним Сарку: зашто је моја јунакиња морала све то да истрпи, зашто су јој то приоритети у животу – објашњава Катарина Радивојевић, која се у последње време преселила у Хрватску, где снима серију „Најбоље године”.

– С обзиром на моје године, мислим да су све ове промене нормалне. Добила сам два месеца паузе како бих радила ову представу у Њујорку. Нема ме у позоришту, јер је неизводљиво да у исто време снимам 200 епизода серије „Најбоље године”, да радим представе у Њујорку. Покушавам да играм „Укроћену горопад” бар једном месечно у позоришту „Бошко Буха” и „Даму из Максима” у „Мадленијануму”.

Радивојевићева ће своју Сарку тумачити на енглеском језику. Зато и каже да је чека велики посао и да је свесна одговорности коју јој ова представа доноси, као некоме ко долази са ових простора са словенским изговором. И овога пута ће, прича глумица, радити са сарадником за изговор јер је неопходно да је публика разуме. Мораће да прође тежак, не само глумачки процес, већ  ће имати додатни задатак да савлада језичку баријеру, изговор, па тек онда да се посвети свом лику и његовом уметању у екипу коју чини 12 глумаца.

Б. Г. Т.

објављено: 29.09.2010.

Последњи коментари

mile m | 29/09/2010 19:35

kolko sam ja razumeo to of znaci da nije na brodveju!?

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније