Meni

Kultura

Sređivanje arhivske građe

U Arhivu Srbije otkriveni važni istorijski dokumenti. – Nebojša Bradić, ministar kulture, obećao pomoć u istraživanju i zaštiti

Novinari u Arhivu Srbije

Arhiv Srbije je najznačajnija naša institucija. Arhivi čuvaju naš identitet, nasleđe naše kulture i istorije, potvrđuju da je na ovim prostorima postojao kontinuitet državnosti srpskog naroda. U tom smislu Ministarstvo kulture će davati podršku da se istraži pronađeno i da Arhiv Srbije sve to zaštiti, rekao je juče, u poseti Arhivu Srbije, ministar kulture Nebojša Bradić.

U Arhivu Srbije prekjuče su, kako je saopšteno,otkriveni važni istorijski dokumenti, i tim je povodom Miroslav Perišić, direktor Arhiva, o onome što je pronađeno obavestio ministra kulture Bradića i okupljene novinare:

– Upravo smo pronašli u našim arhivama zapisnik tajne sednice Narodne skupštine Srbije održane 14. jula 1878. godine u vreme trajanja Berlinskog kongresa, kada se rešavala sudbina Srbije. Najstariji dokumenat koji smo našli jeste iz 1690, alinemora da znači danjegov sadržajupućuje na seobu Srba. Moguće je, videćemo – kazao je Perišić, dodajući da među nađenim materijalima ima i dokumenata diplomatske provenijencije. – To su dokumentinaših konzulata u Frankfurtu, Minhenu, Beču, tu je pismo austrijskog diplomatskog predstavnika iz Carigrada austrijskom diplomatskom predstavniku u Beogradu povodom ubistva Kneza Mihaila. Tusu dokumenta o izgradnji železnice u Srbiji, rukopis drame koji je potpisao dr Velmar Janković... Ima dokumenata iz Drugogsvetskog rata, spisaili zabeležaka engleskog ambasadora Vendera u rukopisu,pismo Karađorđa Vojvodi Antoniju Pljakiću iz 1809, pismo Miloša Obrenovića Velikom veziru iz 1860…

Perišić je dalje naglasio da sad predstoji pažljiv rad u koji će se uključiti eksperti. U Arhivu Srbijepostoje i zapečaćene kutije sa arhivskom građom koju je Austrougarska vojska tokom Prvog svetskog rata odnelaiz Srbije. Deo te građe je vraćen početkom 80-tih godina, i smešten u depo; od tada do danas, te kutije nisu otvorene. „Istraživačka intuicija mi govori da je to veoma značajna građa”, prokomentarisao je direktor Arhiva Srbije Perišić. Potom je dodao:

Deo pronađenih dokumenata (Foto D. Jevremović)
– Drago mi je što je ministar kulture Nebojša Bradić gost Arhiva Srbije, ali mi nije drago što je povod ovaj, pronalazak ovako značajne građe koja dugo stoji neistražena u ustanovi kao što je Arhiv, jer se podrazumeva da ovakva ustanova ima preciznu i pedantnu dokumentaciju o tome šta poseduje. Ovaj događaj pokazuje da to nije bio slučaj. Pronalazak ovih dokumenata iniciran je namerom da se napravi kompletan uvid u građu koju posedujemo. Loša posledica je ta da su brojne doktorske disertacije i deo naučne istoriografske literature nastali bez uvida u dokumente koje smo ovde pronašli.

Perišić je posebno naglasio da je „ovo trenutak kada moramo da se suočimo sa stvarnim stanjem i da, uz podršku Ministarstva, ovo bude početakangažovanijeg prodora ka ostalim arhivima i utvrđivanju u kakvom se stanju nalazi celokupno arhivsko blago Srbije. Informacije koje posedujem govore da je građa Vojnog arhiva u veoma teškom stanju – u jednom trenutku sve je ličilo na deponiju smeća! Arhiv Srbije je preuzeo obavezuda sredi arhivsku građu SPC i napravi prodor ka duhovnim centrima Srba van granica. Krenuli smo ka Trstu, gde smo formirali Arhiv Srpske pravoslavne crkvene opštine u kojoj postoje dokumenta iz 1749. godine. Tu su Hilandar, Sent Andreja, Temišvar… Posao sa dokumentima je uvek težak. Ministarstvo i Arhiv žele da vrate dostojanstvo tako važnoj struci kao što je arhivistika iusade našem društvu svest o njenom značaju.

B.Lijeskić

----------------------------------------------------------

Podrška Ministarstva kulture

Nebojša Bradić, ministar kulture, juče je naglasio da je Arhiv Srbije „naša najznačajnija institucija”

– Situacija u arhivistici nije samo dramatična kada se pojavi ovakav slučaj, već je ona deo nečega o čemu svi mi u kulturi moramo da brinemo. Podržaćemo da se kilometri neobrađene građe srede i da dovedemo našu kulturu do stepena kada možemo da se identifikujemo kao zemlja kulture – rekao je Bradić.

objavljeno: 27/08/2008.

Poslednji komentari

Милош  | 27/08/2008 10:07

Политика предњачи у измишљању нових речи. Честитам!

...

Милорад Станојловић | 27/08/2008 10:29

Закон би требало да каже: «Вратити све у државне архиве, што је одатле узето». Без пардона и разних написа на кутијама. Исто важи и за уметничка дела. Немојмо да се «правимо блесави» што би рек*о Милан Ст. Протић. Сећање Београда, пријатеља и колега на новинарку Редакције за културу «Политике» Мирјану Живковић нагло оживљава кад прочитамо овако нешто. Сећање на њену књигу из 1995. године: «Крађа културног и националног блага Југославије» - поготову. Да ли уопште постоји систем бриге за културно и национално благо, да ли су му «кадрови» дорасли или су га и – «прерасли»? То се дешава у једној економски сиромашној земљи, али не и сиромашној у култури. Каква величанствена освета синдикалног анархизма...

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije