Meni

Kultura

Za dan Narodnog pozorišta u Beogradu

Povratak Nevenke Urbanove

Nevenka Urbanova Fotodokumentacija Politike

Na poziv Božidara Đurovića, direktora Drame, i Dejana Savića, upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, Nevenka Urbanova (1909), jedna od najboljih glumica proteklog veka, vraća se u ovo pozorište posle skoro pedeset godina, ali ne da bi glumila već zbog monografije. Na sceni nacionalnog teatra poslednji put je igrala 1959. godine kada je u najboljim glumačkim godinama iznenada penzionisana na zahtev onih koji su proganjali predratne glumce.

Ovoga puta na Dan Narodnog pozorišta, danas, biće predstavljeno novo prošireno izdanje njene monografije "Svici koji slovima svetle". Knjigu je objavilo Narodno pozorište.

Tim povodom biće pročitan i tekst slavne glumice o Dobrici Milutinoviću, glumcu koji je umro pre pola veka. U proširenoj monografiji nalaze se novi tekstovi o Milanu Grolu, nenadmašnom upravniku ovog teatra između dva svetska rata koji je, inače, 1929. godine režirao čuvene Sterijine "Rodoljupce", a gde su glavne uloge tumačili Nevenka Urbanova i Dobrica Milutinović. Tu je i tekst o Hugu Klajnu "Priča o psihijatru koji je voleo glumce". Na kraju ove monografije je rubrika "Pitanja i odgovori", tačnije deo iz opsežnog razgovora koji je sa ovom glumicom svojevremeno vodio i objavio Dušan Stanković, novinar.

B. T.
objavljeno: 22.11.2006.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije