Meni

Kulturni dodatak

ČITANJE GRADA

Teslina kula na Slaviji

Da jasno znamo šta hoćemo i kuda smo krenuli, znali bismo i šta sa svakom travkom na Slaviji, kamoli saobraćajem, rondelom u njenom središtu ili cezurama na njenom obodu. Hoćemo li sami, za Rusijom ili Evropom, hoćemo li ulevo, udesno ili po centru, koji su nam pravi simboli i znamenja, gde ćemo sa Tucovićem, sa Teslom, ko nas vodi u prošlost a kou budućnost?

Trg Slavija 1912, sa istoimenim hotelom na uglu Svetosavske ulice

Na razglednicama Slavije s početka 20. veka uvek sličan prizor. Usred raskrsnice lepo odevena gospoda, poneko dete, dama sa amrelom, ukraj prizora konji upregnuti u fijakere. Trg je pokriven kaldrmom, a najveći zbor je oko kioska Društva za ulepšavanje Vračara, s poligonalnim krovom i ljupkom lanternom u vrhu. Fasadni zastor je za to vreme prikladan, čak stilski uobličen: ističe se stari hotel „Slavija”, do njega, izvedena u arhitektonskoj mimezi, zgrada Popovića. U pozadini fijakerske stanice se ne vidi, ali je tu kuća Nekvasila – zatim „Sala mira” Fransisa Makenzija, osnivača Englezovca, malo dalje, na uglu s Beogradskom – apoteka „Crveni krst”. Na oba ugla Kralja Milana neugledne a posećene kafane, a na utoku Deligradske u trg, za to vreme porodične palate: Vučova kuća i naspram nje trgovca Aleksića – dela Leka i Nestorovića. Čitav trg je živ, poslovan, u njemu ima sadržaja i valjanog povoda zadržavanju. Oko „Sale mira”, zahvaljujući različitim obrazovnim programima, sabrana je i duhovna energija građana Vračara. Jednako je i kasnije, u godinama pred Drugi svetski rat, po svedočenju Rastka Petrovića još i burnije: čak se srce Beograda u to vreme sasvim pomerilo s Terazija na Slaviju.

Vek kasnije, u godini naše zajedničke sadašnjosti, po obodu Slavijinog kruga prostori zahvaćeni prazninom, privremene a zapravo decenijske raspukline. Umesto skladne trospratnice arhitekte Maslaća na uglu Prote Mateje i Makenzijeve – tačno 86 automobilskih polja Parking servisa; umesto zgrada u Prote Mateje, umesto „Sale mira”, knjižare i apoteke, koje su srušene pre dve decenije – takozvani fast park „Slavija 2” – 130 mesta. Na uglu s Beogradskom, najdugovečnija beogradska rupa – Mitićeva, danas zatravnjeni 2-D parkovski provizorijum s nekoliko mladih drveta. Dalje po kružnici nanovo praznina, ali celog poteza između Kralja Milana i Nemanjine – trolejbusko-autobuska postaja u odudarno-nadrealnoj pozadini Golijaninove Narodne banke. Zatim nagoveštaj smisla u Miljkovićevom i Radojičićevom poslovnom centru „Slavija”, preživelim zgradama Vučove („Mekdonalds”) i naspramne Aleksićeve kuće, kao i Hrnjičekove, te najzad, na kraju kruga, istoimeni hoteli – stara i nova „Slavija” Ignjatovića i Đakovića, prekriveni ogromnim čađavim čaršavima i nalepnicama reklama za maskare, osiguranje i žvakaće gume.

Rolerkoster

Šta sve treba da se stekne da okvir možda i najznačajnijeg prostora prestonice bude fizički razgrađeniji i rastočeniji, urbano i arhitektonski zaostaliji nego pre jedan vek? Da se za više od sto dvadeset godina, koliko približno traje njegovo opremanje nameštajem, zavesom i svetlom grada, kontinuitetom i napretkom, organskom povezanošću građevina, funkcijom koja bi odgovaralapotrebama grada, najzad i estetikom koja bi valjalo da zadovolji kriterijum evropske prestonice, ne uspe dobaciti ni dotle da Slavija uopšte zasluži pojam trga? Kakve istorijske nedaće mogu biti izgovor, kakvi krupni i sitni interesi, nedoumice, pretvorni perfekcionizmi, koliko zaludnih urbanističkih utakmica i protraćenih rešenja, apatije, korupcije, nepreduzimljivosti? Ko snosi odgovornost što je Slavija, umesto trga – sramotni haotični sutok sedam ulica, što je u njoj jedino valjano i čvrsto ono nad njom, prirodna kapa koju je Dobrović isticao govoreći o skladu otvorenih prostora – nebo, njihova četvrta dimenzija?

Slavija je danas ogromni raščinjeni dvohektar, bezoblik koje čeka značenje i kalup, urbano telo bez glave i smisla, provincijalna središnjica prestonice, a kako izgleda, ništa manje i središnjica prestone provincije. Danas, više nego ikad, Slavija je i duhovno opustošena. Ona je prolazište a ne odredište, tu se ne zastaje već žurno prolazi, tek u nuždi sreće; tu se još ređe ko nalazi i dočekuje. Na sve to, Slavijom je teško proći kako vozilom tako i peške, samo što brže, u jednom suludom karuselu automobila, kamiona, tramvaja, trolejbusa i pešaka, uz opšte previđanje i neznanje o pravu prvenstva. Kako pravila nema, a povrh svog nereda, Slavija je pri tom i arena alfizma i drčnosti gde vozačima treba gledati pravo u oči. A sva kavga, sav haos lažne potentnosti, svi vozači, putnici, skrajnuti i ustrašeni pešaci uterani u ovaj beogradski rolerkoster, vrte se već decenijama, tačnije od 1949, bizarno, neshvatljivo i nimalo mareći, oko posmrtnih ostataka revolucionara Dimitrija Tucovića.

Takva kakva je danas, Slavija je epitom naše vekovne nesposobnosti i nepostojanosti, prostorni otisak besciljnosti u stvaranju grada i gradskih prostora, sabrana nemoć ujedno. Istrošenih ideja i neostvarenih inicijativa, u stanju ozbiljne malodušnosti koja nas već određuje i kao celinu, svaku novu ideju o Slaviji dočekujemo sa odlučnom negacijom. U nekim boljimvremenima kada bi se nekome rodila vredna zamisao, bila bi prigrabljena, prisvojena, njome bi se zapalili i opili. Tada ideji ne bi bio potreban vlasnik, ona bi uzletela sama, a za njom svi.

Spomenik energiji duha

Najnovija ideja o izgradnji Tesline kule na Slaviji, arhitektonske varijacije telekomunikacionog tornja koji je kratko postojao na Long Ajlendu (1910–1917), stala je sada u dugačak red onih u kojoj su čekale, ne dočekavši, mnoge pre nje, a sigurno i posle nje. Izrečena pre samo nekoliko meseci, već je doživela da bude iznapadana i napuštena. A ona se ipak, uz sve svoje nedostatke, ističe jednom osnovnom vrlinom. Jasno zarezuje po praznini vekovne bezvoljnosti i kenomanije, po praznini tog prostora koji se od Beograda otima i odaljuje, umesto da mu je blizak i njegov. Iščašena u svojoj smelosti, rasterećena u svojoj slobodi, odudara od sagledavanja Slavije kao univalentnog beogradskog Sitija budućnosti, nadograđuje je iznenađenjem i kuriozitetom. Teslina kula ne može rešiti rastočje i haos ovog prostora, ali je od svih dosadašnjih drugačija i hrabrija. Pre svega zato što je, bez obzira na funkciju – spomenik,i to Ideji koja mosti vekove, a ne Mamonu koji bi Slaviju gurnuo na pokretnu traku ponude i potražnje. Uz to, spomenik je Tesli i njegovom svetlu, gotovo svemu što je iz struje rođeno, umreženosti ljudskoj, po Tesli i vaseljenskoj, konotacija je bezbroj, ali ponajviše Srbiji koja bi tamo gde sada nije. Bila bi nadasve spomenik energiji duha i pameti, kojoj se može protiviti samo onaj ko ne pojmi i ne trpi pustoš današnje, ali i naumljene buduće Slavije.

Kod ove ideje prednost i nedostaci se međutim sustiču, njene mane i vrline su od jednog izvora, od istog porekla. Ona ovoga puta stiže sa najvišeg državnog mesta. Svi koji bi je podržali jedva veruju da nije pena i iz nje rođen šareni predizborni mehur koji prsne kao i mnoga poštena očekivanja. Stiže, nadalje, u vreme ozbiljnog posrtanja, iz centra države koja na početku veka, za razliku od prethodnog, ne poznaje ni međe držeći se preopasnog limba između kosovskog i evropskog nedohvata.

Da jasno znamo šta hoćemo i kuda smo krenuli, znali bismo i šta sa svakom travkom na Slaviji, kamoli saobraćajem, rondelom u njenom središtu ili cezurama na njenom obodu. Hoćemo li sami, za Rusijom ili Evropom, hoćemo li ulevo, udesno ili po centru, koji su nam pravi simboli i znamenja, gde ćemo sa Tucovićem, sa Teslom, ko nas vodi u prošlost a ko u budućnost? A ako je tako sa državom, kako li tek može biti sa Slavijom? Beograd je u svojoj istoriji iskusio velike graditeljske iskorake u vreme ozbiljnih državnih iskušenja, setimo se vremena opisanog na početku ovog teksta, a trg je, rekli bi mnogi, lakše uobličiti nego državu. Ali ne bez ozračja ideje i pravca.

Slobodan – Giša Bogunović
objavljeno: 18.09.2011.

Poslednji komentari

marita kordic | 21/09/2011 09:11

Nas naucnik i covek,Nikola Tesla zasluzuje mnogo vise.
Kula Teslina je brijatna ideja,bilo gde u Beogradu.Svi u svetu znaju za Teslu ,tako bi znali i za Beograd.Zao mi je da su bistu Nikole Tesle na istoimenom aerodromu u Beogradu stavili u stranu, kao da su zeleli da ga niko ne vidi.Posto zivim u Americi ,2 puta dodjem i uvek me obavije tuga,a ni bista nije nesto uradjena.Do skora bila je sakrivena bilbordima i reklamama.Sada sam imala gosta iz Japana i prvi me je pitao za spomenik.Morala sam da se pravdam za njegovo mesto.Stranac koji nezna da je tu nebi ga ni nasao.Za uporedjenje,glumac Djon Vein je u centru zgrade njegovog imena aerodroma u NewPortu,CA.Ili sta bi bilo i da se naucnici Milevi Maric da pocast,koristeci Ime Anstajn,zakonitog muza,Jevreina.,koji je iskoristio njeno znanje.Poenta je Kula Teslina,mora biti centralni deo Beograda kao i crkva na Vracaru.Da bude svuda vidljiva i ponas nas Srba.kao ajfelova kula za Pariz.Slavija je dobra lokacija ,to je vec za strucnjake.

marita vrska | 21/09/2011 09:47

To je brilijantna ideja.Kao Srpkinja iz njegovog kraja sam ponosna na njegovo ime i delo.
Pripada mu centralno mesto u Beogradu.Da se iz svakog ugla vidi.Da bude tacka susreta za dolaznike u nas grad.To je covek koji se vise neradja.Skroman,posvecen covecanstvu,imro skromno,pa neka ima kulu koja ce svetleti u centru Beograda.Mi njegovi treba da smo ponosni i vredi truda za takvog genijalca.Srbi gde ste?Pisite i daj te svoju rec.
zajedno cemo se izboriti za tu sjajnu ideju.
Amerika nezna sta ce sa
ekspiremantalnom kulom.,Teslinom.
nadam da ce se ideja na Slaviji razmotriti i podici uz pomoc strucnjaka i projektanata.

marita vrska | 21/09/2011 09:48

To je brilijantna ideja.Kao Srpkinja iz njegovog kraja sam ponosna na njegovo ime i delo.
Pripada mu centralno mesto u Beogradu.Da se iz svakog ugla vidi.Da bude tacka susreta za dolaznike u nas grad.To je covek koji se vise neradja.Skroman,posvecen covecanstvu,imro skromno,pa neka ima kulu koja ce svetleti u centru Beograda.Mi njegovi treba da smo ponosni i vredi truda za takvog genijalca.Srbi gde ste?Pisite i daj te svoju rec.
zajedno cemo se izboriti za tu sjajnu ideju.
Amerika nezna sta ce sa
ekspiremantalnom kulom.,Teslinom.
nadam da ce se ideja na Slaviji razmotriti i podici uz pomoc strucnjaka i projektanata.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije