Meni

Magazin

Porodični lekar

Bebe biraju mleko

Po najnovijim standardima najzdravije je ono adaptirano mleko koje sadrži manje proteina, dovoljno laktoze, i nimalo belog šećera, a najbolje mlečne formule su i prijatnog ukusa

Isti sastav, različiti ukus

Prema preporukama Komiteta za nutriciju Evropske unije, od prvog januara proizvođači su izmenili standarde u proizvodnji adaptiranog mleka. Zašto je to važno? Svaka majka koja iz bilo kojeg razloga ne može da doji svoje dete odmah posle izlaska iz porodilišta želi da zna koje mleko je najbolje za njenu tek rođenu bebu, budući da gotovo sva deca imaju u prvim mesecima tegobe sa stomačićem. To je i razlog što su poslednjih godina stručnjaci korigovali sastav adaptiranog mleka i znatno smanjili količinu proteina. Otkriveno je, naime, da se njihov višak u dečijem organizmu ne iskorišćava i samo opterećuje bubrege, a ponekad izaziva i alergijske reakcije u crevima i dugotrajne prolive.

U novim mlečnim formulama zastupljene su optimalne količine laktoze (mlečnog šećera), a po najnovijim standardima beli šećer (saharoza) u mleku ne bi trebalo da bude prisutan ni u tragovima!

Osim toga, prema novim kriterijumima kvaliteta, adaptirano mleko nije puka imitacija majčinog. Mlečnom formulom treba da se postigne isti biološki efekat, odnosno da njegovim uzimanjem beba bude zdrava, da pravilno raste i ima dobar imunitet. U mleko za bebe se zato dodaju i LC-PUFA, odnosno masne kiseline koje su značajne za razvoj vida i mozga. Utvrđeno je, naime, da se dete znatno bolje psihički razvija kada pre šestog meseca jasno opaža predmete i likove, saznajemo od prof. dr Vojislava Perišića, gastrohepatoenterologa Univerzitetske dečije klinike i redovnog člana Kraljevskog koledža pedijatara Velike Britanije.

Lekovita i hranjiva

Po mišljenju našeg sagovornika nijedno mleko za bebe koje odstupa od propisanih standarda ne sme da se koristi, kao što je to bio slučaj sa „aptamilom“. Karamelisan šećer u spornom „aptamilu“ nije škodljiv, ali to mleko odstupa od utvrđenih propisa i ima manju hranljivu vrednost. Osim toga, krupnije čestice stvrdnutog šećera mogle su da odlutaju u dušnik neke bebe, što se srećom nije dogodilo. Da se ova neželjena priča s „aptamilom“ ne bi ponovila, najvažnije je za bebe, roditelje i čitavo društvo da mleko dolazi direktno iz matične fabrike, što potvrđuje carinska deklaracija sa naznačenim sastavom, mestom proizvodnje i datumom. Taj dokument je potreban i zato da bismo se uverili da i naše bebe koriste mleko koje se distribuira u evropskoj zajednici.

Od posebne je važnosti, ističe dr Perišić, da u našim porodilištima budu različita mleka, jer iako su približnog, nisu istog sastava, a različitog su ukusa, čak i kada su potpuno istovetne hranljive vrednosti.

– Ukoliko majke prihvate savet u porodilištu kao medicinski, a ne kao preporuku, beba može da dobije mleko koje ne odgovara njenom ukusu. Umesto da ga postepeno razvija i polako uzima hranu koja mu prija, dete će gutati mleko da bi se oslobodilo gladi, kasnije će „trpati“ u sebe hranu i najverovatnije će u odraslom dobu biti gojazno. To je samo jedan od razloga zbog kojih je važno da i našoj deci budu dostupne različite mlečne formule – napominje naš sagovornik.

Razvijanje zdravih navika počinje već u prvim danima
Da li je majčino mleko uvek idealna hrana za dete? Po rečima našeg sagovornika ponekad je potrebno izvršiti korekciju ishrane deteta, kao što je to kod beba sa alergijskim zapaljenjem debelog creva. Ova alergija može nastati kada se majka hrani velikim količinama mleka i sira. Ukoliko se proteini iz ovih namirnica resorbuju u neizmenjenom obliku, a zatim izlučuju mlekom, preko njega ulaze u detetove organe za varenje i izazivaju zapaljenje i krvarenje završnog dela debelog creva. Korekcijom majčine ishrane uglavnom prestaje i krvarenje kod beba, ali kod poneke se nastave. Tada je neophodno obustaviti dojenje i preći na ishranu mlekom sa razgrađenim proteinima („alernova“). Srećom, kada dete navrši godinu dana ova alergija potpuno prestaje.

Od našeg sagovornika saznajemo da bebe posebno pate kada imaju grčeve u stomaku i gasove. Ove tegobe nastaju zato što je kapacitet varenja mlečnog šećera kod tako male dece ograničen. Nesvareni deo laktoze prelazi iz tankog u debelo crevo, gde se razgrađuje sa svim pomenutim pojavama. Tada pomaže adaptirano mleko sa smanjenom količinom laktoze („novalak ac“, recimo).

Bebe koje posle obroka imaju refluks (vraćanje hrane iz želuca) takođe zbunjuju majke. Za njih su stručnjaci pripremili posebne mlečne formule („novalak AR“). Muke zadaju i bebe koje imaju zatvor (pomaže „novalak it“). Mleka koja rešavaju neki medicinski problem po ukusu se ne razlikuju od onih koja su namenjena običnoj ishrani. „Humanina“ mleka su takođe dobrog ukusa. U paleti proizvoda ovog nemačkog proizvođača je i mleko sa dobrom hipoalergenom formulom koje prija bebama sklonim alergiji, kao i izvanredno mleko za lečenje akutnog infektivnog proliva.

Doktor Perišić savetuje roditeljima da dobro prouče mleka za zdravu i bolesnu decu i da se opredele za renomirane svetske proizvođače koji su već decenijama prisutni na našem tržištu. Moraju obavezno pogledati deklaraciju o poreklu i probati mleko pre prve upotrebe, jer je važno da bebe dobijaju mleko prijatnog ukusa.

Vera Bošković

----------------------------------------------

Zašto ne kravlje mleko

Kravlje mleko imapreviše belančevina i minerala,pa može preopteretiti bebin organizam.Sadrži malo masnih kiselina koje su potrebne za normalni rast i razvoj odojčeta, asasvim malo vitamina Ce i E, joda i gvožđa koje se slabo resorbuje, pa su deca hranjena kravljim mlekom anemična.

objavljeno: 01/03/2009

Poslednji komentari

sanja terzic | 01/03/2009 22:00

u poslednje vreme,iznad svega bitan je marketing,a ne zaista kvalitet.Svaki proizvodjac za svoj proizvod tvrdi kako je bas taj naj,naj,pa tako i u ovom tekstu.ne slazem se sa tvdnjom da je Aptamil los,koliko samo u mom okruzenju beba je hranjeno Aptamilom i nista im ne fali.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije