Meni

Magazin

Hobi

Heklanje i vezenje – u jednom

Već godinama ispod veštih prstiju jedne Beograđanke nastaju najfiniji ukrasi rađeni tehnikom poentlesa

Ljubica u omiljenom uglu (Snimio: Milan Janković)

Ljubica Vagić iz Beograda oduvek je volela ručni rad, što i nije čudno jer je rodom iz sela Šljivovo, kod Župe, gde ova veština ima dugu tradiciju.

– Kao devojčica volela sam da proučavam škrinju u kojoj su se nalazili raznorazni konci, vunica, igle, heklerice... Majka me je naučila da pletem i heklam, a spretnost u tome sticala sam polako i godinama. To mi je puno pomoglo kad su me kasnije, kao mladu ženu, koleginice sa posla podučile kako se radi poentles – priča Ljubica i objašnjava da je to vrlo zahtevna tehnika ručnog rada koja predstavlja spoj heklanja i vezenja, zahteva preciznost i puno strpljenja.

Kako i sama voli kada je nešto detaljno i uredno napravljeno, ovo joj je postalo prava zanimacija, a odlaskom u penziju ukazalo se i dovoljno vremena da se tome više posveti.

– Najpre na podlozi od platna nacrtam šemu (najčešće iz specijalizovanih časopisa) pa prateći linije crteža na njih ručno zašivam već isheklane trake, koje, u zavisnosti od šeme, mogu da budu različite debljine i boja. Ponekad, međutim, dopuštam sebi male improvizacije. Praznine između traka popunjavam vezom, a na kraju pažljivo uklanjam konce koji su služili za pričvršćivanje, kao i samu podlogu. Od motiva najviše volim one nežne, koji pokazuju cveće i listove. Za izradu jednog poentlesa, u zavisnosti od veličine i složenosti šeme, potrebno mi je od mesec do godinu dana – objašnjava naša sagovornica.

Nastao iz hiljada poteza
Ljubica nikada nije prodavala svoje radove. Neke je poklonila, ali većinu čuva pa sad ima već pozamašnu kolekciju koja krasi njen stan. To su razni stolnjaci, šustikle, miljei i zavese koji se lepo uklapaju uz stilski nameštaj kao i onaj jednostavnijih formi. Oni su već sami po sebi ukrasi, oplemenjuju čitav prostor i daju mu posebnu toplinu.

– Omiljeno mesto gde volim da sedim i stvaram jeste kauč u dnevnoj sobi: tu poslažem konce i pribor koji mi je potreban i iznad kojeg imam osvetljenje, dok leti sve to prebacim na balkon, da bih što više bila napolju i radila po dnevnoj svetlosti. Trudim se da svaki slobodan trenutak iskoristim da napravim nešto korisno i praktično, pa uz poentles često vezem, od starih stvari prepravljanjem pravim nove, a posebno mi je drago da od nekog lepog i interesantnog materijala sašijem kćerki poneki deo garderobe.

Kako poentles može da posluži u izradi odeće ili kao njen detalj, razmišljam da se uskoro više posvetim tome, uz saradnju sa nekim modnim dizajnerom. Volela bih da naučim i neke druge tehnike izrade umetničkih predmeta, kao što je nec. Budući da svoje radove do sada nisam izlagala, namera mi je da i to učinim, po mogućnosti u nekoj galeriji ili na izložbi koja okuplja i druge hobiste. Energija i volja mi ne fale, pa se nadam da će se neka od ovih mojih zamisli uskoro i ostvariti – kaže na kraju Ljubica.

Slobodanka Zorić
objavljeno: 10/05/2009

Poslednji komentari

sanja simonovic | 03/06/2009 15:26

Ovaj poentles je zaista divan. I ja sam zaljubljena u poentles i obozavam da ga radim. Imam puno sema i volela bih da ih menjam sa Vama. Ako ste zainteresovani javite se na gore navedenu e-mail adresu.
Pozdrav Sanja

maja jojic | 07/03/2010 17:22

volela bi da se cujemo ili da dobijem kontakt sa vama u vezi sema za poentles

SLADA IVAŠTANIN | 15/01/2011 19:44

Već duže vrijeme pokušavam da odgonetnem tehniku izrade poentlesa ali mi ne uspijeva da odgonetnem izradu poentles lančića. Heklanje mi je već pomalo i dosadilo, vez takođe a poentles nikako da odgonetnem.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije